Започва срещата на Международния алианс за Холокоста. Екатерина Захариева начело на българската делегация

Pan.bg 19 яну 2020 | 10:31 views (200) commentaries(0)
img
pik.bg


Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще ръководи българската делегация по време на първата Министерска среща на държавите-членки на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ) в Брюксел на 19 януари 2020 г. Домакини на събитието са МАВХ и правителството на Люксембург.В рамките на срещата министри и високопоставени представители на 35 държави, както и ръководители на различни международни организации, ще препотвърдят ангажимента си за борба с антисемитизма и други форми на дискриминация, както и за съхраняване на историческата памет за Холокоста. Очаква се участниците да приемат декларация по повод 75 години от освобождението на нацисткия концлагер Аушвиц-Биркенау в Полша.

МАВХ е обединение на правителства и експерти за укрепване и насърчаване на образованието, възпоменанието и изследването на Холокоста и за поддържане на ангажиментите към Декларацията от Стокхолм от 2000 г. МАВХ играе водеща роля в борбата срещу антисемитизма и други форми на дискриминация.

Стокхолмската декларация от 2000 г. е основополагащият документ на МАВХ, който подчертава, че безпрецедентният характер на Холокоста винаги ще има универсален смисъл и че по същество оспорва основите на цивилизацията.

В МАВХ членуват 34 държави-членки, 1 странa-лиазон (Република Северна Македония), 7 страни-наблюдатели и 8 постоянни международни партньори (международни организации със статут на наблюдатели). От 28-те държави-членки на Европейския съюз, 26 са пълноправни членове на Алианса, сред които и България. Страната ни се присъедини към МАВХ през декември 2018 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker