Предложение на ГЕРБ: Жандармерията и баретите да пазят държавни служители

Pan.bg 21 яну 2020 | 18:42 views (320) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Нова структурна комбинация в полицията ще обединява в едно звено жандармерията и Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) и ще трябва да се занимава не само с критични ситуации, терористични актове и масови безредици, но и с охраната на висши ръководни държавни служители и редови служители на МВР или на НАП.

Такава охрана няма да бъде постоянна, а ще се преценява и осигурява след "конкретна застрашеност", ако има "заплаха във връзка с осъществяване на служебните им задължения" и след решение на специална комисия от висшето професионално ръководство на МВР.

Това предвижда нов текст, който се появи между първо и второ четене на поправките в Закона за МВР и бе предложен от шестима депутати от ГЕРБ, сред които бившият министър на вътрешните работи Валентин Радев и председателят на комисията по отбрана Константин Попов.

В края на ноември м.г. на първо четене и със 102 гласа "за", 19 "против" и 29 "въздържал се" парламентът прие на първо четене промени в Закона за МВР. Законопроектът предвиждаше няколко основни промени. Дирекция "Жандармерия" ще се казва "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" и ще бъде част от Главна дирекция "Национална полиция". Сега обаче се въвежда и възможността звеното да охранява държавни служители.

Предвижда се новата структура да охранява, но редът за това ще се определя след наредба на вътрешния министър. С нея ще се определят видовете охрана, обхватът, както и процедурата за вземане на решения за поемането на охраната.

Мотивите за промяната включват общи формулировки - повишаване ефективността при предотвратяване и пресичане на терористични действия, освобождаване на заложници, задържане на особено опасни престъпници, опазване на обществения ред при масови мероприятия, възстановяване, поддържане и опазване на обществения ред при масови безредици.

В мотивите към допълнения текст в законопроекта обаче не е посочена точна причина, която да налага сливането на двете звена в една нова структура, нито пък защо е нужно да й бъдат възлагани допълнителни функции по охрана. Валентин Радев препрати въпросите на "Дневник" към пресцентъра на ГЕРБ.

Промените, свързани с охранителната функция на новото звено, бяха предложени малко след като от ДПС официално внесоха поправки в Закона за Националната служба за охрана. Депутатите Делян Пеевски, Хамид Хамид, Йордан Цонев и лидерът Мустафа Карадайъ предлагат да се регламентира редът, по
който да бъде въведена възможност сами да си плащат на НСО за охрана.

От ГЕРБ са ползвали термина "конкретна застрашеност" точно от Закона за НСО. По подобен ред - след решение на комисия, в момента НСО охранява определени лица, за които има заплаха, сред които е и почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

Експерти по сигурността вече изразиха притесненията си, че обединеното звено може да се превърне в ново НСО. Нещо повече - има опасност да дублира функциите на националната служба, но и може да доведе до произвол или да се използва за обслужване на интереси.

Освен това вече съществуват различни звена за охрана - Националната служба за охрана, както и Главна дирекция "Охрана" към министъра на правосъдието, която пази съдии, прокурори и следователи.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker