БНБ да има право на законодателна инициатива, иска шефът й

Pan.bg 28 яну 2020 | 11:05 views (145) commentaries(0)
img
news.bg


България действително е много близо до един стратегически пробив по пътя си на европейска интеграция. В това увери директорът на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев на среща на бизнеса с правителството на тема "Синхронизирано забавяне на глобалната икономика. Как да се подготви бизнесът?"

"България е много близо да постигне този стратегически пробив и независимо от географското си положение да стане част от ядрото на Европейския съюз", категоричен беше той.

По думите му първо трябва да постигнем достатъчно напредък преди присъединяването на страната ни в еврозоната, след което ще вземем необходимите мерки несъответствията да бъдат отстранени. Радев посочи, че трябва да има промени и в логистиката, защото БНБ не може да няма право на законодателна инициатива.

Според него това може да стане само чрез правителството или чрез народни представители. Така се стигнало до предложението на председателя на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова за законодателната промяна.

Причината за това решение е чисто юридическа, техническа и отстранява последната юридическа пречка пред присъединяването на лева към валутния механизъм и на страната към банковия съюз. "Това означава, че ние се намираме на финалната права за присъединяването към валутния механизъм. България действително вече е близо до участие в институции в еврозоната", акцентира Димитър Радев.

Той подчерта, че това не означава по никакъв начин промяна в режима на валутния курс, промяна в нивото на валутния курс и промяна на българската позиция. Няма да има промяна при присъединяването на страната към еврозоната както в режима на валутния борд, така и в нивото на валутния курс, увери Радев.

Той отчете, че постигаме добър напредък, движим се в план и това, което би било най-полезно като действие, е да оставим темата за валутния курс зад нас. Няма неща, които там биха ни притеснявали, успокои шефът на БНБ. Според него преекспонирането на темата и дискусиите за това как точно протичат разговорите, ще подкопаят нашата позиция от процеса на много важен етап от процеса на присъединяването ни към европейския валутен механизъм и към банковия съюз.

Симеон Янев
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker