2 000 евро за всяко родено дете в Гърция, а ето колко взимат майките в България

Pan.bg 28 яну 2020 | 11:52 views (386) commentaries(8)
img
blitz.bg


Гръцкият парламент днес ще приеме този ключов законопроект

Гръцкият парламент днес ще приеме законопроект, с който се изплащат надбавки в размер на 2000 евро на всяко дете, родено в страната, пише "Български новини".

Законопроектът вече е приет – с мнозинство – от съответната комисия и ще се прилага за всички деца, родени от 1 януари 2020 г.

Според правителството, тази помощ се очаква да даде стимул на бъдещите родители и същевременно да бъде важна подкрепа по време възпитанието на детето.

Помощта ще се изплаща на две равни вноски по хиляди евро всяка. Условията за отпускането му са доход до 40 000 евро на семейство според данъчните декларации, а за граждани на трети страни – 12-годишен престой в страната.

Отбелязва се, че надбавката за раждане не попада в никоя категория на доходите, освобождава се от всякакъв данък, такса, налог или удържане в полза на държавата или трето лице и не се конфискува или прихваща с установени дългове.

За помощите за раждане разходите за 2020 г. се очаква да достигнат 123 милиона евро, а за всяка следваща година тя ще бъде около 170 милиона евро.

За сравнение в България майките получават 250 лева за раждане на първо дете и 600 лева за второ.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 8

 1. #1
  Borei 28 яну 2020, 13:56
   
  4
   
  1

  Виж Анализаторе!

  Даже и една Гърция, която икономически е нищо и наскоро ЕС й даваха пари, понеже била фалирала, дава много повече пари, за да си спре отрицателната демография. А ние, пак сме най-на края и в това!

  И сигурно това е все пак някакъв стимул, щом Русия, Унгария и вече и Гърция дава повече пари на дете? Тези са проучвали, преди да "хвърлят" "милионите на вятъра"!
  Трябва и България да дава повече пари на дете. Че за какво са ни пари, ако не живеят повече българи в България?
  Парите са нищо, хората са важни!

 2. #2
  Анализатор 28 яну 2020, 14:51
   
  2
   
  4

  Какво да видя.
  Това са популиски мерки които нямат реален ефект.
  Евентуално някои цигани биха раждали деца заради такива стимули. Но дали искаме такова население ?

  Който иска дете, ражда без да мисли за парите.

 3. #3
  THUNDER 28 яну 2020, 14:54
   
  6
   
  0

  Това с парите на калпак върши работа само при еднородни нации.

  Когато от 4 млн българи имаш 1 млн. цигани, най-бързият начин да заличиш народа носител на държавност е като налееш пари в циганките да раждат.

  Защо мислиш, че ДПС-то е основният радетел да се дават пари на калпак.

  до 36г. 28 деца, до сега бройката може да е минала 40 чавета


  Почваме да раждаме още от 10г -ки
  Това не е изключение, така са 90% от мангалите. туй ние традицията
  Сиганката ражда, ражда , ражда ...

 4. #4
  Borei 28 яну 2020, 15:04
   
  3
   
  2

  Отговор на коментар: #2

  "Който иска дете, ражда без да мисли за парите."
  Не е така!

  Вече е ясно, че възрастта на майките при българското население се е качила доста, ако сравним с времето на социлизма!

  Защо? Тогава е имало някаква традиция, след средното образование, завършилите момичета се омъжвали и още първите години на брака са раждали. Така до 25-30 години повечето млади семейства вече са имали по две деца. Днес знаем каква е историята. И урегулираната система и спокойствието на младите им е помагало тогава, без много да му мислят, да създават деца.

  Значи сигурността, че няма да останат гладни, че ще имат работа, че ще имат къде да живеят, че парите ще им стигат, да си отгледат децата е оказало влияние, да започнат с децата още на ранна възраст.

  И точно за това, паричната помощ, малко или повече ще даде някаква сигурност на майките и семействата и те по-спокойно ще се решават да имат деца. И това ще помогне и на демографията.

  Помисли си само, кога си по-спокоен, ако имаш на сметката ти 20 милиона лева или си в минус и живееш само на една "нормална" заплата :)?
  Дали ще се зарадва жена ти, ако вместо да й предложиш отпуска в Гърция, й казваш, че отивате на Маледивите :)?

 5. #5
  Borei 28 яну 2020, 15:08
   
  1
   
  1

  Отговор на коментар: #3

  "да се дават пари на калпак."

  Това е изключително НЕПРАВИЛНО!

  Парични стимулации ще се дават само на етническите българи!

  И не е дискриминация, а доказуемо с цифри, че точно това население страда най-много от отрицателна раждаемост и е застрашено от изчезване!

  Другите етноси си имат нормална демография и без необходимост от стимулиране!

 6. #6
  THUNDER 28 яну 2020, 15:39
   
  1
   
  1

  Анализаторе, днеска си много забавен.
  "Евентуално някоя циганка щяла да ражда за такива стимули ..."

  Евентуално някоя циганка може да не роди 20-30 чавета , само 15-16 и евентулно тия чавета няма да почнат размножаването от 11г -ки.


  В Унгария подобни мерки дават резултати, Орбан ги прилага няколко години и отчитат ръст на раждаемостта. Тънкият момент е как да стимулираш образованата раждаемост.

  Погасяване на студентски кредити , намаляване на такси, регулирани наеми за жилища на млади семейства, данъчни облекчения. Ниско лихвени заеми за жилища от държавната банка. Подпомагане под формата продукти, памперси, детски храни. Правна защита на работните места на младите работещи майки, държавата покрива болнични при гледане на децата до колко годиники.

  Има методи да стимулираш раждаемост и да не даваш кинти на паразитите.

  У нас имаше или още има програма за 1000лв допълнителна помощ на млади майки студентки. От около 30-тина студентки в ТУ, 20 се бяха записали висше само за да преперат субсидията. От тези 20, 8-9 се дипломираха + онези 10. Но в ТУ 1/3 до 1/2 обикновено отпадат. В СУ по тази програма е имало много повече момичета и близо 70-80% са успели да се дипломират. 7. #7
  Анализатор 28 яну 2020, 15:42
   
  1
   
  1

  Сега младите българи имат много по-вече от колкото при социализма, но не бързат да раждат деца защото искат да "поживеят", да направят кариера.
  Едно дете иска много време и отдаденост, предпочитата да гледат домашен любимец.

  Относно спокойствието и щастието, не го правят парите. С 20 милиона в банката ще мислиш, как да го вложиш, как да ги опазиш, ще ти отеснее къщата, колата ще остарее и пак няма да си по-добре от колкото с една прилична заплата.
  Все ми се струва, че в Гърция ще си починеш по-добре от колкото на Малдивите. (А комарите и на двете места са си гадни.) 8. #8
  THUNDER 28 яну 2020, 15:47
   
  0
   
  0

  Отговор на коментар: #5

  Ще те осъдят за дискриминация !

  То няма да е само БХК, да България, Зелените, отворено общество , НПО-то на Джок Пол Фридман, то ще са ДПС, Евро Рома, Световен Ромски център, Чадата на Цион, Ска Скелер ....


Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker