Един от "отровителите на Гебрев" работел като руски дипломат в Женева

Pan.bg 25 фев 2020 | 16:03 views (239) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Един от ключовите участници в групата, извършила покушение срещу българския предприемач Емилиян Гебрев, е бил до съвсем скоро руски дипломат към Световната търговска организация в Женева. Българската прокуратура го издирва като Георгий Горшков, докато в действителност името му е Егор Гордиенко.

Това съобщават в съвместно разследване групата Bellingcat, швейцарската издателска група TX Group (до 1 януари тя се наричаше Tamedia, "цюрихският в. "Тагес анцайгер" е най-известното от изданията) и британският фонд Civica. В Русия за резултатите съобщи изданието The Insider, което заедно с Bellingcat направи поредица публикации по темата за нападението с нервнопаралитично вещество от групата "Новичок" срещу Сергей Скрипал, а след това - и за руснаците, участвали в отравянето на Гебрев.

Под заглавието "Дипломат с "Новичок" изданието описва, че Гордиенко е бил като трети секретар в руското представителство към СТО от януари 2017 и е трябвало мандатът му да бъде до края на 2020 г., но по неизвестни причини е бил прекратен предсрочно след първите публикации по случая "Скрипал". Ако данните се потвърдят, това ще е и първият случай, в който за международно издирване е обявен действащ руски дипломат, посочва The Insider.

В текста се посочва, че "Горшков" е посещавал 3 пъти България между 11 февруари и 30 май 2015 г., като два от тях съвпадат с първия и вероятния втори опит за отравяне на Гебрев. При второто си посещение Гордеев отсяда в Hill Hotel (в сградата на бившия хотел "Орбита") в стая с изглед към подземния паркинг, който ползвали Гебрев и служители на компанията Emko. В този гараж според българското следствие на 28 април камерите записват друг от руснаците (Денис Сергеев?) и се предполага, че там той е напръскал с веществото дръжката на вратата на автомобила на Гебрев.

Същата вечер тримата руснаци напускат страната, но се връщат на 24 май (Сергеев) и на 28 май (Гордиенко). Тогава Гебрев за втори път губи съзнание, а двамата руснаци през Белград отпътуват за Москва. След това дейността на "Горшков" зад граница спира и Гордиенко започва да пътува под собственото си име.

Кой Егор Гордиенко

Разследващата група смята, че той е роден през 1979 г. в Болград, Одеска област, където баща му служи в 98-а гвардейска въздушно-десантна дивизия. През 80-те години семейството се прибира в Москва и
тогава не остават данни какво е правил като младеж. За пръв път се появява през 2007 г. с пътуване за 12 дни до Кайро под истинското си име.

От 2010 г. пътуванията му са под псевдонима Горшков: Барселона, Украйна, Турция, Чехия, Таджикистан, Швейцария, Италия, Финландия, Франция. В няколко от тях той пътува заедно със Сергеев. През март и април 2014 г. (т.е. след анексирането на полуострова от Русия) Гордиенко се появява в Ростов на Дон и в Крим. Държавен апартамент получава в същия блок, в който е още един от отровителите на Скрипал - Александър Мишкин (Петров). Понеже Мишкин и Анатолий Чепига (Боширов) са наградени като "герои" и с апартаменти за участието в украинската и кримската операции, най-вероятно и Гордиенко е отличен по същия начин. Понеже тези награди има обичай да се връчват лично от президента Владимир Путин, логично е Гордиенко да се е виждал с него.

Дипломат със специално предназначение

След покушението срещу Гебрев той няколко пъти пътува до Крим и през 2017 г. тръгва за Европа с дипломатически паспорт, като се появява в Женева. На сайта на руското представителство в СТО името му не фигурира, макар че Кейт Рокуел от СТО потвърждава за TX Group, че той е бил акредитиран в организацията като член на руската делегация и че е напуснал през 2018 г. В публично достъпни източници името му се появява само два пъти, и то по повод маратон в града.

На 25 декември 2018 г. Гордиенко потегля за Москва с двупосочен билет, но след това така и не напуска Русия. В руската столица е кацнал в 2:45 през нощта и според активността на телефона му е бил в централата на ГРУ в 7 сутринта, където прекарва цял ден. Малко след това се прибира и цялото му семейство от Женева.

Предполагаемата причина е публикация на Bellingcat от 24 декември, споменаваща за посещение на Александър Чепига в Прага. Тогава още не знаехме, че Гордиенко е бил там с него, пише днес The Insider, но изглежда, че това е направило прекалено опасно за него да пребивава в Европа.

Разпечатка на телефона му от швейцарската "столица" на ООН показва, че там през 2017 г. той често е говорил с Мишкин, Сергеев и Чепига. От телефона на Сергеев пък се вижда, че е бил в Женева е в централата на СТО, но досега не се знаеше защо.

Между декември и февруари 2018 г. в тази страна едновременно се оказват петима, а вероятно и шести член на предполагаемата група на ГРУ, извършила нападението срещу Скрипал на 4 март. Понеже Гордиенко пътува с дипломатически имунитет, това би му позволило без проблем да прекара през границата "Новичок".

Разследващият екип казва, че са знаели за агент на ГРУ с името Георгий Горшков през октомври 2018 г., но той вече не е използвал този псевдоним. Връзката с Егор Гордиенко става благодарение на разпечатки за телефонни разговори на ген.-майор Андрей Аверянов, командир на секретната част №29155.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker