Костов: Ако Ханке се осмели да твърди, че съм корумпиран, ще го съдя в САЩ

Pan.bg 26 фев 2020 | 17:35 views (1223) commentaries(2)
img
dnes.dir.bg


Ако имаше закононарушение от моя страна, то щеше да излезе наяве за 21 години, заяви бившият премиер

"Ако господин Ханке се осмели да твърди, че съм корумпиран, ще го съдя, но в САЩ". Това заяви пред Нова телевизия бившият премиер Иван Костов.

Преди два дни прокуратурата се самосезира във връзка с изнесените на 16 февруари 2020 г. твърдения от проф. Стив Ханке в интервю за предаването "120 минути" на бТВ. Тогава икономистът обяви, че е отнесъл куфар с доказателства за корупционни сделки на президента Петър Стоянов, а той от своя страна се е обадил на Иван Костов с думите "професор Ханке те е хванал в крачка".

"Аз не знам за куфарче и сигнали, за каквито говори Стив Ханке. Казах го веднъж и не смятам, че има нужда да го повтарям. Всички сигнали, които са стигали до мен са били предавани по надлежния ред. Странно е защо г-н Ханке реши да покаже този куфар след толкова години, а имаше възможността да го направи много по-рано", допълни Костов.

Той каза още, че няма никакви доказателства, че е управлявал или участвал в приватизирани предприятия. Отхвърли и обвиненията, че е помагал на бизнесмени да се облагодетелстват от този процес.

"Ако имаше някакво закононарушение от моя страна, то със сигурност щеше да излезе наяве за 21 години", каза Костов.

Бившият премиер коментира и темата за "Кремиковци". "Задълженията бяха огромни и имаше избор - дали да фалираме предприятието и хиляди работници да изгубят работата си, или да удължим живота му", коментира Костов.

"Приватизацията беше направена с участието и под контрола на Световната банка, Международният валутен фонд и Европейската комисия. Ако някой твърди, че тя е била престъпна, това означава, че тези институции са участвали в това. Как така оценката на някой днес, може да бъде по-меродавна от тази на Световната банка и МВФ?", попита Костов.

"Ние изпълнихме споразуменията си с тези институции, които подкрепиха лева с над 4 милиарда и ако не бяха те, то изобщо нямаше да има български лев. Конюнктурата беше следната: сринал се лев - купони за стоки и др. В тази катастрофална обстановка си свършихме работата", заяви бившият премиер.

Коментирайки конкретни сделки, като тази за авиокомпания "Балкан", която след продажбата си фалирала, Костов също отрече да има нарушения. "Сделката не
е за 150 хиляди долара, както се твърди", добави той.

За приватизацията на "Нефтохим" Костов заяви, че не е имало западни купувачи, както е заявил президентът Петър Стоянов през 2013 г.

"Поел съм върху себе си всичко. Предпочитам аз да страдам, а не да ставам клеветник. Чувствам се, че съм изпълнил дълга си пред страната. Стабилизирал съм лева, изградили сме частно предприемачество, върху което е стъпил днешният икономически растеж", каза бившият премиер.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  N..KOSTOV 26 фев 2020, 17:50
   
  3
   
  20

  Най- великият министър- председател, който е имала България е Иван Костов. По- велик и от Стефан Стамболов и Константин Стоилов даже. Костов е национално богатство. Супер компетентен и ерудиран. Зверски затъпялото българско природонаселение не го заслужава. Трябва паметници да му издигаме.

 2. #2
  Георги_Ковачев 26 фев 2020, 19:50
   
  13
   
  2

  Ако господин Ханке се осмели да твърди, че съм корумпиран, ще го съдя, но в САЩ

  Ами да се пробва. Цирка ще е много забавен.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker