За 75% от руснаците СССР е най-добрата епоха в историята на Русия

Pan.bg 25 мар 2020 | 05:56 views (402) commentaries(0)
img
dw.com


За повечето руснаци СССР означава стабилност и добър живот. Репресиите, Желязната завеса и дефицитът остават на заден план. Съветската епоха е "най-добрата в историята на страната", смятат 75% от руснаците.Три четвърти от руснаците споделят, че СССР е най-добрата епоха в историята на страната им. Само че едва една четвърт биха искали да се върнат в онези времена. Това сочи изследване на социологическия център „Левада“.„Съветската епоха“ по-често се свързва със стабилността и вярата в бъдещето (16%), както и с добрия живот в страната (15%), отколкото с дефицита и опашките (4%), Желязната завеса или политическите репресии (по 1%).

Почти две трети от руснаците съжаляват за разпада на СССР, една четвърт от анкетираните е на противоположното мнение. Хората над 55 години тъгуват най-много по миналото, сред младите между 18 и 24 години съжаление изразяват една трета.

Но едва 28% биха искали да се върнат към „пътя, поет от Съветския съюз“. Над половината от анкетираните (58%) са за „собствен, особен път“ за развитие на страната, а всеки десети смята, че Русия би трябвало да се ориентира по Европа.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка