КАПИТАЛ: Коронавирусът - най-важните въпроси и отговори

Pan.bg 28 мар 2020 | 09:11 views (293) commentaries(0)
img
capital.bg/


Бумът в разпространението на новия коронавирус завари света (и особено Европа) неподготвен и е на път тотално да промени целия ни начин на живот. Тук ще намерите в сбита форма отговори на най-базовите въпроси, свързани с актуалната пандемия. И тъй като ситуацията е динамична, периодично ще добавяме нови въпроси и ще актуализираме отговорите.

(Обновена на 20.03.2020)


Абонирайте се за Капитал
Четете неограничено и подкрепяте усилията ни да пишем по важните теми
Какви са симптомите при заразяване?

Най-честите симптоми на COVID-19 са грипоподобни: висока температура, умора и суха кашлица.

Някои пациенти могат да имат болки в ставите и мускулите или диария. В повечето случаи хремата отсъства в началото на заболяването, което различава инфекцията от сезонния грип. Тези симптоми обикновено са леки и започват да се проявяват постепенно.

Някои хора се заразяват, но не развиват никакви симптоми и просто не се чувстват добре. За момента не е ясно дали те разпространяват заразата и доколко. Около 80% от хората се възстановяват от болестта, без да се нуждаят от специално лечение. Приблизително 1 от всеки 6 души, които имат COVID-19, се разболява сериозно, развива едностранна или двустранна пневмония и има тежки затруднения с дишането.

Възрастните, както и хората с хронични заболявания като високо кръвно налягане, сърдечносъдови проблеми, рак или диабет са по-склонни да развият сериозни усложнения заради ниския си имунитет. Хората с треска, кашлица и затруднено дишане трябва да потърсят лекарска помощ.

Симптомите, наблюдавани при приетите в болница пациенти с COVID-19, са:

Треска (при 98.6%)
Умора (при 69.6%)
Суха кашлица (59.4%)

При пациентите в Ухан, Китай клиничните характеристики са:

Треска (98%)
Кашлица (76%)
Миалгия (мускулна болка) или умора (44%)
Продуктивна кашлица с храчки (28%)
Главоболие (8%)
Хемоптиза (кашлица кръв) (5%)
Диария (3%)

(Добавено на 18.03.2020)

Според последните данни на германските вирусолози при по-напреднала фаза на инфекцията може да се стигне до загуба на обоняние и вкус. Подобни симптоми се наблюдават при около две трети от пациентите. Също така около 30 на сто от тях са имали разстройство - повече, отколкото се смяташе досега.

Как протича развитието на болестта?

Важно е да се знае, че симптомите може да не
се появят до 14 дни след контакт с вируса. Това е най-дългият известен инфекциозен период за представител на семейството от коронавируси. Средно инкубационният период продължава 7-8 дни за разлика от грипа, където той е само около 48 часа.

Обикновено инфекцията първо започва с треска (температура над 37.5 и нагоре), последвана от суха кашлица. След около седмица при някои болни настъпва и задух, заради който около 20% от заразените трябва да потърсят болнично лечение.

COVID-19 рядко причинява хрема, кихане или болки в гърлото (тези симптоми са наблюдавани само при около 5% от пациентите). Болки в гърлото, кихане и запушен нос са най-често признаци на сезонния грип, дължащ се на риновируси, респираторно-синцитиални и други вируси.

Средното време от появата на симптомите до клиничното възстановяване е:

Леки случаи: приблизително 2 седмици
Тежко или критично заболяване: 3-6 седмици
Време от началото на развитието до тежко заболяване (включително хипоксия): 1 седмица

Сред пациентите, които са починали, времето от появата на симптомите до фаталния край варира от 2 до 8 седмици.


[Reuters]


Какво да трябва да правим, за да се предпазим?

До момента е потвърдено със сигурност, че вирусът навлиза в тялото ви през носа, устата и очите. Така че най-важното нещо е да избягвате да докосвате лицето си с немити ръце.

Ръцете трябва да бъдат измити с вода и сапун в продължение на минимум 20 секунди или да бъдат третирани със спирт, дезинфекциращ гел или кърпичка.

Препоръчително е да стоите на един-два метра или повече от хора, които са видимо инфектирани и проявяват симптоми (най-вече кашляне), за да намалите риска от контакт с издишани от тях респираторни капчици.

В общия случай обаче заразните капчици попадат върху околните повърхности или върху ръката на болния, с която той покрива устата и после отваря врати, докосва дръжки в градския транспорт, пипа прибори в ресторанти и т.н. Така че носенето на хирургически ръкавици е далеч по-ефективна мярка от използването на маски.

Маските се препоръчват за болни от коронавируса и за хора, които има съмнения, че може да са заразни. При кихане или кашляне покрийте устата си не с длан, а с кърпичка за еднократна употреба или с лакътя си.

Ако имате възможност, намалете до минимум излизането и работете от къщи. Когато сте навън, спазвайте социална дистанция от поне метър-два, избягвайте струпвания на хора, особено в затворени и непроветриви пространства като магазини, молове и градския транспорт (особено метрото).

Избягвайте контакт с по-възрастните си роднини и приятели, както и с хронично страдащи от други заболявания, тъй като те са многократно по-уязвими.

Няма доказателства, че домашните любимци като котки и кучета се заразяват или биха могли да разпространят вируса, причиняващ COVID-19. Въпреки това трябва да се има предвид, че според досегашните изследвания коронавирусът най-вероятно е прехвърлен на хората от прилепи, така че не бива останалите животински видове да се приемат за застраховани. Така че базовите хигиенни принципи трябва да се прилагат и при контакт с домашни животни.

Какви са препоръчителните правила при излизане от и влизане в къщи?

(Обновено на 24.03.2020)

Излизайте с дрехи с дълги ръкави.
Не ходете навън с пусната коса. Избягвайте да носите бижута.
Слагайте маската и ръкавиците си, преди да излезете.
Избягвайте ползване на публичен транспорт.
Ако не ползвате ръкавици, отваряйте врати и докосвайте повърхности с еднократни кърпички.
Събирайте ползваните кърпички в пликче и ги изхвърлете накуп.
Кихайте в кърпичка или в сгъвката на лакътя.
Не пипайте лицето си, преди да сте се измили.
Избягвайте плащания в брой, по възможност ползвайте карти.
Спазвайте социална дистанция от поне 1-2 метра.
Ако извеждате домашен любимец, не му давайте да се търкаля.

На прибиране вкъщи не пипайте нищо.
Свалете обувките си на влизане и не ходете с тях вкъщи.
Сложете дрехите, с които ходите навън, в отделна торба при входа.
Оставете в кутия край входа ключове, портмоне, документи и т.н. лични вещи, ползвани навън.
Дизинфекцирайте телефона и очилата си.
Дизинфекцирайте предметите и торбите, които сте внесли отвън.
При прибиране изхвърлете използваните ръкавици, измийте ръцете си добре, избършете се с еднократна кърпа и по възможност се изкъпете.
Пълна дизинфекция не е възможна. Горните мерки целят да намалят риска в приемливи граници.Как се разпространява и колко дълго вирусът оцелява на различни повърхности?

(Обновено 20.03.2020)

За момента е доказано, че вирусът се разпространява по въздушно-капков път. Основният риск е болният да се изкашля върху околните повърхности и/или дланта си, след което да го предаде на други чрез докосване.

Дръжки на врати, копчета на асансьори, перила на стълби, места за хващане в градския транспорт са примери за повърхности, които могат да бъдат заразни. Все още не е напълно ясно колко време може вирусът да живее върху тези повърхности - дали часове или дни, но най-добре е да се избягва докосването им, а ръцете да се мият често и най-вече веднага при влизане в помещение след пребиваване навън.

Според изследване на National Institutes of Health, Princeton University и University of California, Los Angeles преживяемостта на коронавируса обаче е следната:

Преживяемост във въздух - до 3 часа;
Преживяемост върху медни предмети - до 4 часа;
Преживяемост върху картонени повърхности - до 24 часа;
Преживяемост върху пластмаси и предмети от неръждаема стомана - до 3 дни.

С аналогични данни излиза и изследователски екип на щатския Национален институт по алергии и инфекциозни болести, публикувани в научното списание New England Journal of Medicine. И според тях SARS-CoC-2 се задържа по-дълго върху пластмасова и стоманена повърхност, отколкото върху картон и медни сплави. Въпросът с оцеляването върху картон е важен с оглед на това, че от него са направени много от опаковките на куриерските фирми и доставчиците по домовете.

Американските изследователи отбелязват също така, че новия вирус е активен във въздуха до 3 часа, но количеството на активните частици спада наполовина на всеки един час. Също така нивата на вируса, който остава във въздуха, не са достатъчно високи, за да представляват риск, освен ако не сте в непосредствена близост до инфектиран човек. Това важи в още по-голяма степен, ако сте на открито.

Сериозен риск крие обаче престоят в затворени непроветриви помещения като молове, хипермаркети и градски транспорт (особено метро), където поддържането на социална дистанция от 1 метър е по-трудно постижимо. Ако работите в офис, отваряйте прозорците и проветрявайте помещението максимално често.

Каква е вероятността да се разболея тежко от коронавирус?

Ако сте под 40 години - достатъчно малка. Ако използваме като изходна точка статистиката от разпространението на заразата в Италия, само около 5.6% от всички потвърдени случаи на коронавирус попадат във възрастовия диапазон 30-39 години, а по-надолу процентът е още по-нисък.

Що се отнася до смъртността, тя започва да расте над 0.1% от потвърдените случаи чак в диапазона над 50 години, като достига нива от близо 10% над 70-годишна възраст и около 17% - над 80 годишна.

Така че най-важното нещо, което трябва да правите, е да изолирате максимално от външния свят вашите възрастни близки и роднини. Най-добре е да ги снабдявате с всичко необходимо без пряк физически контакт, като дезинфекцирате продуктите, които им носите.

Дори при това положение имайте предвид, че при актуалната статистика 9 от 10 от възрастните хора между 70 и 80 години ще надживеят срещата с коронавируса, стига да получат адекватни медицински грижи.

Затова основната цел в момента е чрез карантина, хигиена и социална изолация да намалим интензивността на заразяването и съответно натиска върху здравната система - така че всеки да може да бъде адекватно лекуван, ако се наложи.

Да потърся ли тест при съмнения?

В момента за новия коронавирус могат да бъдат изследвани граждани с проявени симптоми като:

Висока температура (над 38С);
Тежка респираторна инфекция с кашлица и трудности в дишането;
Начална пневмония.

Допълнителни фактори са: пътуване в райони с епидемичен риск през последните 14 дни или са хора, които са били в контакт с човек с диагноза или подозирана инфекция COVID-19.

Пробите се вземат единствено и само от лечебни заведения по предписание на лекуващ лекар и се изпращат в Националната референтна лаборатория. Изследването е безплатно за гражданите и болниците, тъй като средствата се осигуряват от Министерството на здравеопазването.

Човек, който се съмнява за инфекция с коронавирус, трябва:

Да се обади на лекуващия си/личен лекар;
Да се изолира от другите хора;
Да постави незабавно маска на лицето си.

Има ли частна алтернатива за тестване? Как работят тестовете?

През следващата седмица се очаква да бъде освободена пратка от бързи тестове за коронавирус, с които ще работят частни лаборатории.

В момента държавните лаборатории извършват така наречените PCR тестове, при които изследването отнема минимум 5-6 часа, но пък резултатът е по-сигурен. Те са безплатни за пациентите и се изследват предимно пациенти със съмнение за коронавирус, техните контактни лица и медицинският персонал, който ги е лекувал. Материалът за тези тестове е гърлен, носен секрет или слюнка. За бързите тестове ще се взема проба от кръв.

Засега само една частна лаборатория в София прави PCR тестове за коронавирус и тя е клонът на лаборатория "Рамус" в кв. "Дружба". Резултатите са готови до два дни, а цената според сайта е 120 лв.

Бързите тестове ще са на цени между 7 и 15 лева и резултатът от тях е готов за 10-15 минути. Ако обаче се окажат позитивни, ще трябва допълнително да бъдат потвърдени с "бавния" тест.

При PCR тестовете носителството на коронавирус се засича по-рано, при бързите тестове - един-два дена по-късно, като не е необходимо изследваният непременно да има признаци на заболяване.

От февруари държавата е успяла да подложи на изследване едва около 1600 души, най-вече пряко свързани с откритите заболели или с ярки симптоми. По-масовото тестване, естествено при пълни предпазни мерки, би могло да даде по-пълна картина на заразяването. Освен това частният вариант за платежоспособните потребители ще разтовари публичната здравна система. Въпросът за тестовете е дали вносът им наистина ще стане скоро и в какъв обем.

Има ли препоръчителни медикаменти за облекчаване на симптоматиката, докато сме вкъщи?

Понастоящем няма специфично лечение на инфекцията с новия коронавирус, като препоръчаното лечение е само симптоматично. Поради тази причина профилактиката е единственият начин да се защитим от разпространението на заразата, препоръчват от Световната здравна организация. Добра идея е да не се залежавате и да не спирате физическата активност.

Тук трябва да се уточни, че новината за вредното въздействие на нурофена, ибупрофена и подобните нестероидни противовъзпалителни трябва да се приема с голяма доза резерви. За момента няма достоверна информация по темата, която да потвърди или отхвърли това твърдение, тиражирано от френския министър на здравеопазването.

Също така е редно да знаете, че антибиотиците не работят срещу коронавируса, а всъщност срещу който и да е друг вирус. Този тип медикаменти се прилагат единствено при заразяване с бактерии, така че не трябва да се използват като превенция или самолечение по време на настоящата пандемия.

И все пак, ако човек бъде хоспитализиран, може да се наложи да бъде лекуван и с антибиотици, в случай че има съпътстваща бактериална инфекция.

Придобива ли имунитет онзи, който е прекарал болестта?

За момента не е ясно. Според специалисти по имунология обаче е много малко вероятно да се стигне до реинфектиране, тъй като човешкото тяло създава антитела на вируса, които са активни поне за известно време. Например братовчедът на настоящия коронавирус - стария SARS, генерира антитела за период от 3 до 5 години - тоест човек има имунитет за 3-5 години.

Вероятно ваксина ще бъде разработена до 8-10 месеца - съществува fast track процедура и достатъчно голям интерес от страна на компаниите, като някои от тях вече са започнали клинични тестове с хора. По принцип това е рискован подход, тъй като експерименталните ваксини може да имат негативни странични ефекти, но скоростта на разпространението на заразата вероятно ще оправдае риска.

Първите щамове на коронавируса са по-смъртоносни, но тъй като гостоприемниците им умират по-често, има естествен подбор на по-малко смъртоносни щамове. Тоест колкото по-късно се разболеем, толкова по-неопасен вирус ще ни атакува.

Още един аргумент против (само)разболяването е, че човек не знае какви имунни дефицити има, независимо в колко добра форма е. С други думи предпазването от ранно заразяване е полезно.

Какви форми на карантина се въвеждат?

(Обновена на 20.03.2020)

От полунощ на 21.03.2020 се въвежда ограничителен режим за достъп до областните градове. На входно-изходните точки се поставят полицейски патрули, които ще пропускат хора само при неотложни цели на пътуването - здравословни причини, по работа с бележка от работодателя и при завръщане у дома.
Въвежда се специален режим за посещение на магазини за хора над 60 години. Те ще пазаруват в хранителните магазини и аптеките между 8.30 и 10.30 ч. В този интервал в магазините няма да могат да влизат клиенти под тази възраст.
Въвежда се също така и забрана за посещение на паркове и градинки. Собствениците на кучета ще могат да разхождат домашните си любимци поединично в специални места.

В условията на извънредно положение правителството въвежда следните нива на карантина:

(обновено 27.03.2020)

За хора, завръщащи се от рискови държави - 14 дни при недоказана инфекция. При проявяване на симптоми те трябва да се свържат с личния лекар, който да ги насочи за тестване.
На задължителна домашна изолация (карантина) подлежат и всичко потвърдени случаи на COVID-19 без симптоми, т.е. такива, които са контактни или установени в хода на епидемичното проучване, както и лица с леки клинични оплаквания (телесна температура < 38, кашлица, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане и/или диария, без промени в психичния статус, т.е. объркване или летаргия, и без придружаващи хронични заболявания или имунокомпрометиращи състояния и др.).
За болни с леки симптоми - минимум 21 дни домашна изолация. Средният период за изчистване на вируса от човешкото тяло се оценява на 20 дни, като в Китай е регистриран случай, когато пациентът е напълно оздравял на 37-ия ден. Преди свалянето на карантината се прави повторен тест.
Среднотежки и тежки случаи - карантина в болнични условия, докато е необходимо. При твърде интензивен поток на тежки случаи среднотежките в бъдеще може да се наложи също да бъдат лекувани по домовете.
На карантина за срок от 28 дни, считано от датата на изписването от лечебно заведение, подлежат и всички, при които е бил потвърден случай на COVID-19 и заради това са били настанени в болница.

Карантината ще се контролира по телефона и на място от органите на МВР. Домовете на болните няма да се маркират с бележка, за да не се всява паника сред съседите, за да не се стигне до стигматизиране на заразените и за да не се издава лична здравна информация.

(Добавено на 18.03.2020)

Какво да правя, ако член на моето домакинство трябва се лекува вкъщи?

Според препоръките на Световна здравна организация заразените леки симптоми на коронавирус (температура под 38С, кашлица, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми, като гадене, повръщане и/или диария; без промени в психичния статус т.е. объркване или летаргия) е целесъобразно да бъдат поставени под домашна карантина и лечение. Изключение са леко каращите болестта, които имат други хронични болести - желателно е те също ще бъдат хоспитализирани.

Заболелите и живеещите с тях ще поддържат връзка с лекар и ще бъдат инструктирани какво да правят, за да не разпространяват болестта по-нататък. Ето някои от базовите принципи при съжителство с болен от коронавирус:

Болният трябва да е в отделна проветрива стая.
Заразеният трябва да посещава минимално общите пространства.
В жилището трябва да остане само един друг човек, който е в добро здраве, по възможност по-млад.
Други лица не влизат в апартамента, докато трае карантината.
Заразеният и съпровождащият го носят маски и си мия ръцете преди и след приготвяне на храна, ядене и ходене до тоалетна и баня.
За бърсане се използват само хартиени кърпи.
Маските винаги са за еднократна употреба.
Избягва се контакт с телесни течности на болния, при нужда от контакт се използват еднократни хирургически ръкавици.
Болният ползва отделни чаши, чинии и прибори, които се мият отделно и старателно.
Санитарните помещения и повърхностите, с които заразеният контактува, всекидневно се дезинфекцират със сапун, препарат или белина.
Дрехите, бельото и кърпите на лекувания се перат отделно при температура 60-90C. При контакт с тях се използват еднократни ръкавици.
Отпадъците, маските и ръкавиците се хвърлят в отделна торба или контейнер в стаята на болния.

Какви дезинфектанти да използваме?

Колкото и да звучи тривиално, добрият стар сапун върши чудесна работа за унищожаването на коронавируса. Причината е, че обвивката на Covid-19 е изградена от липиди, които бързо се разтварят от сапунената пяна.

Подобен ефект имат гелове и дезинфектанти на алкохолна основа, както и спирт от аптеката, чието алкохолно съдържание е по-високо - например 70%.

Задължително си мийте ръцете при влизане в жилището си отвън, преди ходене до тоалетна и пипане на храна, прибори, чаши и посуда в кухнята.

Имайте предвид обаче, че прекалено честото миене на ръцете със сапун обикновено води до изсъхване и напукване на кожата. Затова е добре да се снабдите и с омекотяващ и овлажняващ крем за ръце.

Когато става дума за почистване на повърхностите в дома, работа ще ви свършат повечето почистващи продукти от магазина за разтваряне на мазнини или такива на спиртна основа.

Дезинфекциращ ефект има и 3-процентен разтвор на водороден пероксид (кислородна вода), както и популярната белина, които могат да се ползват за почистване на подове. При работата с белина обаче трябва да се внимава заради корозивните й свойства и възможността да образува отровни газове при смесване с други почистващи препарати на основата на киселини или амоняк.

Също така е хубаво да си направите списък с контактните повърхности, които най-често се пипат от повече хора. Тук със сигурност попадат:

Дръжки на входната врати
Дръжки на вътрешните врати
Ключове за лампите
Дистанционни на телевизора и на други устройства
Смартфони и таблети, особено тъчскрина им
Клавиатури на компютри и тъчпадове
Бюра
Споделени бани и кухни
Волани на автомобили


Не забравяйте също да проветрявате помещенията редовно, дори и да използвате климатик.

Какви са препоръките към бременните жени? Предава ли се вирусът от майка на новородено?

(Добавено на 19.03.2020)

Няма научни данни COVID-19 да се предава от майката на плода.
Бременните са по-податливи към инфекции, така че трябва да спазват по-строго социалната дистанция и личната хигиена.
При симптоми на COVID-19 без акушерски усложнения бременните се свързват по телефона със своя личен лекар като всички останали граждани.
Начинът на раждане при бременна с доказан COVID-19 се определя от акушер-гинеколога в зависимост от акушерските индикации, като при изрично желание на жената за цезарово сечение, лекарят е длъжен да се съобрази с нея.
При започващ аборт или раждане, раждане в ход и други спешни състояния, бременните жени трябва да потърсят медицинска помощ в най-близкото специализирано звено по акушерство и гинекология или там, където са наблюдавани по време на бременността, или да позвънят на 112.
Бременна със симптоми на COVID-19 и започнало раждане, или бременна с акушерски усложнения, трябва да бъде транспортирана от Спешна помощ до лечебно заведение с родилно отделение за получаване на специализирана медицинска помощ. По възможност лечебното заведение трябва да бъде уведомено предварително от Спешна помощ, наблюдаващия акушер-гинеколог или от личния лекар.
Ако бременната има оплакване или въпроси, свързани с бременността, извън задължителните изследвания, тя трябва да се обади на наблюдаващия гинеколог или специализирано АГ звено.
Не се налага ограничение на задължителните изследвания по време на бременност. Такива са ултразвуковото установяване на вътрематочна бременност, ранният биохимичен скрининг, както и УЗД преглед за фетална морфология. По преценка на гинеколога може да се извършат и други изследвания. За целта бременната се свързва по телефона с наблюдаващия гинеколог или лечебно заведение, което извършва женски консултации.
Наблюдаващият гинеколог или личният лекар са длъжни да издават болничен лист за майчинство.

Илюстрация
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker