Как средновековна техника при обсада спаси цял град в Испания от коронавируса?

Pan.bg 03 апр 2020 | 22:31 views (622) commentaries(0)
img
kanal3.bg
Саара де ла Сиера е едно от малкото населени места в Европа без регистриран случай на заразата
аара де ла Сиера е едно малко андалусийско градче с древна история, чието население е основно от хора на възраст на 65 години. Ако си мислите, че едно подобно място би било опустошено на пандемията с COVID-19, грешите. Причината е, че местният кмет е решил да използва една средновековна техника против обсада, за да опази съгражданите си от болестта.
Маври и християни са нападали Саара многократно през “Тъмните векове“, като чак през 1812 г. французите успяват да превземат селището, но не и без да дадат огромни жертви. Причината се крие в това, че сградите се намират на върха на хълм, свободният достъп лесно се ограничава до едно-единствено място, а в града има крепост, която пази населението при инвазия.
На 14 март в Испания бе обявено извънредно положение, след като стана ясно, че пандемията ще удари с пълна сила страната, а още същия ден младият кмет на града Сантяго Галван предприема възможно най-строгите мерки, които му позволява закона. Той затваря всички входове на града, като поставя само един контролно-пропускателен пункт, през който да се осигуряват запаси, но при “драконовски мерки“ за дезинфекция и безопасност. И ето, че три седмици по-късно нямат нито един регистриран случай на болен от COVID-19 в градчето, въпреки че ежедневно загиват стотици в цялата страна.
В близките градове и села не се радват на подобна съдба, като дори вече има няколко десетки загинали от болестта само на няколко километра от Саара де ла Сиера.
Въпреки строгия контрол на управата, местните жители почти единодушно одобряват мерките за безопасност.
“Няма нито една кола, която влиза в града без да се дезинфекцира“, казва кметът Галван пред CNN.

Всеки понеделник и четвъртък се организира група от санитари, които обхождат всичките 74 кв. км. на Саара, за да пръскат улиците с дезинфектанти, като не пропускат дори верандите на къщите.
Хранителният магазин в селището е наело две жени, които да извършват доставки по домовете, за да помогнат на хората в опита им да останат у дома по време на кризата. Самите те дори признават, че реакцията на хората е “невероятна“ и ежедневно списъците с покупки се увеличават.
Полагат се и всички необходими грижи за възрастните
хора, които отдавна е ясно, че са най-уязвимата група. Старческият дом в града приютява повече от 30 души, като всички техни нужди се покриват, както обичайно.
Любопитно решение за по-младите е намерено в две оборудвани коли със светлини и музика, които обикалят улиците, за да предлагат забавление за най-младите, които се принудени да стоят по домовете си, въпреки хубавото пролетно време навън.
Но, както по целия свят, частният бизнес страда по време на извънредното положение. Затова градоначалникът е организирал местен фонд за подкрепа на малките предприятия. Целта е да се покриват разходите им за електричество и вода. В Саара има 19 заведения - барове и ресторанти, които разчитат на туризма, но в момента преживяват благодарение на солидарността на околните.
Сантяго Галван признава все пак, че, ако ситуацията продължи още дълго, тогава няма как да не поиска помощ от Мадрид, защото, въпреки задругата, която цари в града му, няма как бюджетът на хората да не се изтощи. Той все пак се надява, че правителството ще се вслуша в критиците и ще предприеме мерки, за възобновяване на икономиката.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker