„Дяволският вятър“: Най-ужасяващата екзекуция за индусите

Pan.bg 16 май 2020 | 23:47 views (1435) commentaries(0)
img
pan.bg

Снимки в училищни учебници, посветени на умиротворяването от британските колониалисти на сипайското въстание в Индия (1857-59), изобразяват сърцераздирателните сцени на екзекуцията на пленени индуси. Те са вързани за отворите на оръдейните дула, откъдето трябва да се чуе смъртоносен изстрел, който разкъсва тялото на злощастната жертва на парчета.

Същата история трябва да се помни от онези, които са гледали съветския филм „Капитан Немо“ по творбите на Жул Верн. Там един британски офицер обяснява на друг причините за този вид екзекуция на заловени сипаи: според техните убеждения така е невъзможно да се преродят в бъдещия живот. Страхът от смъртта не само на тялото, но и на цялата душа парализира тяхната съпротива.

Защо всъщност „културните“ британци са използвали този вид екзекуция в някои от колониите си в средата на „просветления“ 19 век? Нека се опитаме да го разберем.

"Дяволският вятър"
Стрелбата от оръдие се наричаше „дяволски вятър“. Той беше споменат в редица произведения на изкуството за пирати, разказващи за по-ранни времена. Но всички тези разкази са съставени след Сипайското въстание. Така че „дяволският вятър“ в тях е анахронизъм, вдъхновен от събитията в Индия от средата на XIX век.

Известни са два вида „дяволски вятър“: когато от оръдието е стреляно със снаряд и когато затворникът е бил убит само със зареждане на барут. В първия случай смъртта настъпва почти мигновено, във втория - екзекутираният със счупен гръбначен стълб и разкъсан вътре все още може да агонизира известно време. И в двата случая тялото на екзекутирания беше кървава каша с крайници, отделени от тялото, и дори главата. Когато са изпълнени с помощта на снаряд, главите е гарантирано, че ще се откъснат от тялото и, според описанието на руския художник Василий Верещагин, "летят нагоре в спирала".

Същият Верещагин не е присъствал лично на такива екзекуции, но ги изучава, както се казва, "според източниците", когато през 1884 г. рисува собствена картина, която изобразява този тип екзекуция. Тази картина се нарича по различен начин („Изпълнение от англичаните на заловените сипаи“, „Потискане от британците на сипайското въстание“ и т.н.). Картината е купена на търг в Ню Йорк и оттогава вероятно е в неизвестна частна колекция.

Любопитно е, че според специалистите тя изобразява екзекуции не след сипайското въстание, а по време на репресията срещу сектата на
сикхските намдхари през 1872 година. Това се доказва от изобразяването на жертвите в предписаните от тази секта бели одежди. Според спомените на самия Верещагин, когато е излагал свои картини, включително и тази, на изложба в Лондон, много британци категорично отричат, че са използвали тази варварско екзекуция в Индия. В същото време един пенсиониран британски генерал лично се похвали на руския художник, че самият той е измислил подобно екзекуция и то е въведено от колониалните власти по негови препоръки.

Верещагин вярвал, че подобно екзекуция внушава на индийците възможно най-голям страх. Според него индиецът, особено от висшата каста, се ужасява от перспективата да бъде смесен, когато е погребан с телата на хора от по-ниски касти:

Има доказателства, че този вид екзекуция не е въведен от британците в Индия, а е взаимстван от тях само от самите. За първи път е използван още през 1526 г. по време на завладяването на Индия от армията на султан Бабур, който основава династията Велики Могол. В бъдеще самите индийци многократно екзекутираха враговете си така: както военнопленници, така и държавни престъпници, заговорници и т.н.

Източник: russian7 Снимка: liveinternet

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка