7 изобретения на Леонардо да Винчи, изпреварили времето си! Някои са актуални и днес! /СНИМКИ/

Pan.bg 19 май 2020 | 18:40 views (1357) commentaries(0)
img pan.bg

Леонардо да Винчи е уникален човек на своето време. Гениален художник, архитект и художник. Беше изпреварил времето си: в чертежите му бяха открити рисунки на изобретения, които се появяват стотици години след живота на художника.

Парашют

image
Конструкцията на парашута напомняше конус, но работеше!

Да Винчи винаги е бил очарован от полета на птиците и от висините. Затова той решил да наблюдава как във въздуха се държат тела с различни форми. Хвърлял картонени фигури от височина и внимателно ги наблюдавал. Така се появила идеята за парашут.

Италианският художник описал необходимите размери на устройството, за да е безопасно спускането от височина. Той изчислил необходимия товарен капацитет и създал първите скици на системата за окачване.

Удивително е, но всичко това е оцеляло и до днес почти е непроменено. Само формата на купола се промени: тя стана кръгла, въпреки че да Винчи нарисувал скици с купол под формата на пирамида.

Самоходна кола

image

Първият транспорт, който не е контролиран от човека! За съжаление, рисунките, направени от Леонардо Да Винчи, не са напълно запазени. Затова може само да гадаем какъв е бил механизмът на движение.

Най-вероятно количката е работела с помощта на пружини, които са били навивани ръчно. Докато пружините се развиват, количката спокойно е можела да се движи напред. Това самоходно превозно средство можело да измине около 40 метра.

Водолазен костюм

Идеята на учения е била, с негова помощ водолазите трябвало да помогнат за поставянето на котва на лодката. Човек можел да диша под вода с помощта на въздух, който е бил в специална камбана.

През 2002 г. водолазът Жак Козенс провежда експеримент. Той изгради костюма по скиците на Леонардо. Резултатът показа, че конструкцията не е перфектна, но може да работи. За онова време това можело да бъде пробив!

Велосипед

image
Сглобено по чертежите на художника за велосипед

Първият велосипед официално е сглобен преди 200 години. Но рисунките за това превозно средство бяха открити в ръкописите на да Винчи: в дървената му версия нямаше седалка и воланът не се движеше. Но базовата конструкция и веригата на задното колело, вече са измислени!

Първият робот

Изненадващо, но човекоподобен сложен механизъм е можел да се появи още преди 500 години. През 1957 г. бяха открити чертежи на Леонардо да Винчи, в
които той описа как ще функционира роботът. По тези чертежи успяха да създадат работещ робот.

image
Вляво - робот отвътре. Вдясно - отвън.

Идеята е проста: с помощта на въжета и панти да се създаде сложна система, която ще бъде задвижвана от външна сила. Роботът може да прави прости движения: да отвори устата си, да вдигне ръцете си, да завърти главата си. Всичките му части бяха направени от дърво, а това е много трудоемка работа.

Спасителен пояс

image

Скиците на първия спасителен пояс също принадлежат на този учен. Отначало било планирано да се направи кръг от лека дъбова кора, тъй като е можело да се намери навсякъде. Днес, разбира се, те са направени от полимери с въздух вътре. Но идеята остана същата.

Военни изобретения

image
Картечница, направена по чертежите на Леонардо да Винчи

Италианският учен определено е бил фантаст за времето си. Но днес по неговите рисунки може да разпознаете много съществуващи оръжия. Например танк, картечница, подводни мини и дори пистолет!

Разбира се, идеите му бяха далеч от днешните. Например, танкът напомнял бронирана колесница. Но на някои места да Винчи предположи точно: колесен затвор за пистолет - придоби признание, а този тип пистолети станаха популярни сред благородниците!

Източник: yandex.ru Снимка: yandex.ru /politolog.net

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка