Тръмп планира да се отклони от още един ракетен договор, за да продава безпилотни самолети. България е страна по договора.

Pan.bg 12 юни 2020 | 16:09 views (927) commentaries(0)
img Илиян Русев,
pan.bg
По информация на reuters.com

Администрацията на американският президента Доналд Тръмп планира да оттегли САЩ от споразумение за въоръжението между 34 държави с цел да позволи на американски отбранителни компании да продават повече безпилотни самолети на различни държави. Това съобщиха трима източници от отбранителната индустрия и американски представител пред агенция Reuters.

Предполага се, че промяната в законовата рамка, която не е съобщавана до този момент, може да открие възможности за продажба на американски безпилотни самолети на по-нестабилни правителства като Йордания и Обединените арабски емирства, на които им е забранено да купуват такива оръжия заради 33-годишния договор "Режим за контрол на ракетните технологии (Missile Technology Control Regime - MTCR)", обясни американският държавен представител. Той добави, че това може доведе до нарушаване на договора и от други държави като Русия.

Различното тълкуване на MTCR е част от по-широките усилия на администрацията на Тръмп да продава повече американски оръжия в чужбина. Правителството прави преглед на редица договори и споразумения за ограничаване на разпространението на оръжия и вече изтегли САЩ от споразумения като Договора "Открито небе", Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват от 1987 г. и ядрената сделка с Иран, сключена от бившия президент Барак Обама .

Отклоняване от договора MTCR ще позволи на американски компании като General Atomics Aeronautical Systems и Northrop Grumman да навлязат на нови пазари, които в момента са доминирани от по-несъвършени технологии от Китай и Израел. Двете държави не участват в MTCR.

Източниците разкриха пред осведомителната агенция, че американските агенции са съгласували промените през май 2020 г. и Държавният департамент се очаква да одобри първите продажби на безпилотни самолети в съответствие с новото тълкувание най-рано от това лято.

Промяната ще бъде обсъдена на Съвета по национална сигурност към Белия дом на 16 юни. Очаква се Съветът да одобри политическата промяна и да обсъди възможно изявление от страна на Белия дом. Според експерти разширяването на продажбата на бойни безпилотни самолети може да увеличи конфликтите по света.

До момента само на Англия, Франция и Австралия им се позволява да купуват големи бойни безпилотни самолети от американски производители.

Йордания, Румъния, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства показват интерес да закупят такива оръжейни системи и ще са сред първите купувачи след премахването на ограниченията.

MTCR е подписан през 1987 г.
от САЩ, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Великобритания. То е с фокус предотвратяване разпространението на ядрени оръжия. Договорът е помогнал за спиране на ракетни програми на държави като Египет, Аржентина и Ирак. В момемнат Договорът еподписан от 35 държави, като Русия се присъединява през 1995г., а част от източно-европейските държави-членки на НАТО от годината на членство в Алианса. Така и България е член от 2004 г. Към момента договорът определя някои безпилотни самолети като крилати ракети и следователно има сериозни ограничения при износ.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка