Руските мобилни оператори "проследявани" от американците

Pan.bg 20 юли 2020 | 11:40 views (770) commentaries(0)
img
Pan.bg
Американският вестник The Wall Street Journal направи очакваното признание: от 2019 г. група американци изучават сигнали за мобилни телефони от военни съоръжения в цяла Източна Европа. По-специално, на едно място - ракетният полигон в Ньонокса в Северна Русия - те засекли 48 мобилни устройства.Телефоните се намирали там на 9 август 2019 г., ден след мистериозен ръст в радиационния фон, което доведе до подозрения, че е възникнал инцидент по време на ракетни изпитания на полигона. Освен това американците впоследствие успяха да проследят движенията на тези мобилни устройства. Някои от тях пътуват до Куба, а други са разпръснати из цялата страна, от Санкт Петербург и Москва до военни обекти в Северодвинск и Архангелск.
В същото време не "професионалните анализатори от разузнаването се занимаваха с това изобщо, а група от академични изследователи от университета в Мисисипи". Те направиха всичко това с помощта на търговски софтуер, твърди изданието. Сред използваните данни беше информация от GPS, източникът на която често служат мобилни приложения за игри, както и приложенията за метеорологична прогноза. Това е видът данни, който рекламната индустрия обикновено събира и купува.
Целта на тези усилия беше да се покаже на военните пълния потенциал на търговски данни от мобилни телефони, които могат да бъдат източник на полезна информация за разузнаването. По-специално на базата на резултатите от наблюденията изследователите успяха да направят следното заключение: като се има предвид, че най-малкото от избраните телефони са регистрирани в Ньонокса, това предполага, че там е имало по-ограничителен контрол на достъпа, отколкото в останалите три обекта, или че скорошен радиационен инцидент е предизвикал евакуация.
Докато наблюдават мобилните телефони, разположени в руските правителствени сгради и чуждестранните посолства в Москва, от университета в Мисисипи, стигнаха до извода, че напоследък нито един високопоставен руски официален или чуждестранен дипломат не е посещавал военни полигони.

The Wall Street Journal
Снимка: © wikimedia
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка