РУСКО ЛЕКАРСТВО НАМАЛЯ ПЕТ ПЪТИ СМЪРТНОСТТА ОТ КОРОНАВИРУС

Pan.bg 08 сеп 2020 | 07:42 views (769) commentaries(0)
img
превод и редакция ПАН.БГ


Използването на руско лекарство за лечение на тежки белодробни лезии, сурфактант-BL, е намалило смъртността на пациентите с тежък коронавирус с 3-5 пъти. Олег Розенберг, разработчикът на лекарството, каза за вестник "Известия".

„Пациентите, лекувани с повърхностноактивно вещество, са надеждно по-малко склонни да бъдат прехвърлени в интензивни грижи за механична вентилация и смъртността сред тях е 3-5 пъти по-ниска“, отбеляза Розенберг, подчертавайки, че все още се събират обобщени данни за всички случаи на употреба . Той уточни също, че по време на пандемията 120 пациенти са били лекувани със сърфактант.

В университета "Сеченов" на "Известия" съобщиха, че 30 от 32 пациенти с тежко заболяване, получили лекарството, са успели да се възстановят. В перинаталния център в Тюмен всички 16 бременни и следродилни жени с тежка форма на коронавирус, получили сърфактант, оцеляха.

Ръководител на изследователската лаборатория по анестезиология и реаниматология, Н.Н. В. А. Алмазов Андрей Баутин каза пред изданието, че от 28 пациенти с тежко протичане на инфекция, получили терапия с сурфактант, 24 пациенти са се възстановили. Според центъра смъртността на критично болните пациенти е намалена от 80% на 14,3%. "Липсата на повърхностноактивно вещество, синтезирано от самото тяло, се компенсира от външно лекарство. Това позволява дори алвеолите, повредени от вируса, да останат в изправено състояние и да извършват газообмен, да насищат кръвта с кислород", обясни Баутин алгоритъма на действието на лекарството. Той каза, че лекарството се прилага на пациенти чрез вдишване, процедурата отнема 30 минути два пъти на ден. Някой се нуждае от двудневно лечение, в някои случаи лекарството се прилага до пет дни.

Сергей Авдеев, главният пулмолог на руското министерство на здравеопазването, каза пред вестника, че от юли в Русия е започнало ново рандомизирано проучване на лекарството. Въз основа на резултатите от второто проучване се планира използването на сурфактант-BL в препоръките на Министерството на здравеопазването за лечение на пациенти с COVID-19.

Според изданието в момента в света има около 10 препарата за повърхностно активно вещество. Всички те, включително руската, първоначално са създадени да помагат на недоносени бебета, които все още не могат да дишат самостоятелно поради незрялост на белите дробове. Но само домашно е разрешено за употреба при възрастни.

Известия напомня, че повърхностноактивното вещество-BL е естествен препарат, получен от белите дробове на едрия рогат добитък (повърхностноактивното
вещество е течност, покриваща белодробните алвеоли отвътре, BL е говежди дроб).© Станислав Красильников/ТАСС
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка