Над 20 главни архитекти в Североизточна България са възпитаници на ВСУ „Черноризец Храбър“

Pan.bg 16 апр 2021 | 10:44 views (449) commentaries(0)
img Повече от 20 са главните архитекти, възпитаници на Архитектурния факултет във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, които работят в общинските администрации в Североизточна България, съобщи арх. Марин Велчев – председател на Камарата на архитектите в България – Регионална колегия Варна (КАБ-РК Варна). Това е отличен атестат за високото качество на обучение и професионалната реализацията на възпитаниците на единствения извънстоличен Архитектурен факултет, допълни арх. Велчев, който също е завършил висшето си образование в специалност „Архитектура“ на ВСУ „Черноризец Храбър“.

Само за последните две години 18 възпитаници от специалност „Строителство на сгради и съоръжения“ на Варненския свободен университет са новоприети членове, получили проектантска правоспособност от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране – Регионална колегия Варна (КИИП-РК Варна), сподели инж. Снежана Милева - председател на браншовата организация в морската столица.

Данните бяха изнесени по време на подписването на рамков договор за сътрудничество между ВСУ „Черноризец Храбър“, КАБ – РК Варна и КИИП – РК Варна.

Архитектурният факултет работи в тясно сътрудничество с двете браншовите организации и има пълната им подкрепа в инициативи на катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ и на катедра „Архитектура и урбанистика“. Двете камари са от изключително значение за професионалната реализация на завършващите студенти.

Проф. д-р Петър Христов, ректор на ВСУ „Черноризец Храбър“, коментира необходимостта от тясна връзка с професионалните организации, която е насочена не само към включването на експертите от практиката в образователния процес, но и участието на студентите в реална работна среда – част от иновативния проект на университета „Образование в партньорство“.

Страните се договориха да си сътрудничат по основни приоритети, свързани с разширяването на контактите между университета и бизнеса в сферата на образованието, научната и развойна дейност, обмяната на опит и споделянето на ресурси в областта на професионално направление „Архитектура, строителство и геодезия“. ВСУ „Черноризец Храбър“ и браншовите организации ще обединят усилията за организирането и провеждането на съвместни практически занятия, практики и стажове във фирми - членове на регионалните колегии на КАБ и КИИП в гр. Варна, научно-практически семинари, кръгли маси, конференции, допълнителни обучения, следдипломни квалификации, професионално обучение за придобиване на степен на професионална квалификация и др. инициативи в сферата на архитектурата, строителното инженерство и пожарната безопасност.

Ще бъдат разширени възможностите за практическо обучение на студентите и други обучаеми във водещи
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
проектантски и строителни фирми по програмата „Образование в партньорство“ на ВСУ „Черноризец Храбър“. Професионалните камари ще окажат съдействие за осигуряване на стипендии и заплащане на семестриалните такси на студенти с отлични учебни постижения от проектантски бюра, членове на регионалните колегии във Варна. Университетът ще предложи възможности за повишаване квалификацията на членове на Регионалните колегии на КАБ и КИИП, както и участие в съвместни образователни, изследователски и научно-приложни проекти.

2021 г. е юбилейна година за специалност “Строителство на сгради и съоръжения” - 25 години от началото на обучението по тази специалност във ВСУ “Черноризец Храбър”. През 2022 г. ще се отбележат 20 години от първия випуск на специалност “Архитектура”.

Камара на архитектите в България (КАБ) е национална браншова организация, която защитава на национално и международно равнище интересите на около 3700 архитекти, ландшафтни архитекти и урбанисти. Камара на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) е национална организация на инженерите от всички специалности, осъществяващи инвестиционно и устройствено проектиране. В КИИП членуват около 10 000 проектанти, от които 8 500 – с пълна проектантска правоспособност.

Милослава Георгиева/www.vfu.bgНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Над 20 главни архитекти в Североизточна България са възпитаници на ВСУ „Черноризец Храбър“

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка