В Нидерландия децата под 16 години ще могат да променят пола си в свидетелство за раждане

Pan.bg 06 май 2021 | 16:27 views (507) commentaries(0)
img
pan.bg

Холандските власти са опростили процедурата за смяна на пола за деца на възраст под 16 години в акта за раждане, съобщават в уебсайта на правителството на страната.

Децата вече могат да променят пола си без мнение на лекар или психолог.

„Условията бяха облекчени още през 2014 г. с приемането на закона за транссексуалните хора, а сега, след оценката на закона, процедурата беше опростена още повече“, се казва в съобщението.

Позовавайки се на доставчици на здравни услуги, правителството обясни, че лекар или психолог не може да установи колко убеден е човек в своята принадлежност към противоположния пол. В същото време в холандската организация по въпросите на половото разнообразие на половете, участието на лекарите във вземането на решения се счита за нарушение на правото на самоопределение.

Правителството добавя, че според сравнителни международни проучвания повторните промени в регистрацията на пола са рядкост.

Оттук нататък процедурата ще бъде разделена на два етапа: писмено заявление за желанието за промяна на пола и потвърждение на това намерение след четири до дванадесет седмици. За да смените пола, ще бъде достатъчно да се обърнете към съда.

Източник: gazeta.ru Снимка: Depositphotos

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка