Граничарите в СОСЗР-Кюстендил, преизбраха председателя си

Pan.bg 26 юли 2021 | 11:39 views (1130) commentaries(0)
img пан.бг
Източник: otbrana.com, Даниела Стоименова


Клуб „Младши лейтенант Вергил Ваклинов” към Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) в Кюстендил проведе редовното си отчетно-изборно събрание. Домакин на събитието бе ресторант „Дорис”, чийто собственик е бившият граничар Георги Христов. По традиция членовете на клуба се събраха за снимка пред паметника на Войнишкото въстание от 1918 г. на гаровия площад. Гости бяха заместни-кметът на Община Кюстендил Светослав Василев, почетният председател на Областната организация на СОСЗР полковник от запаса Йордан Шишков и действащия председател капитан от запаса Ясен Ангелов.

Председателят на клуба подполковник от запаса Александър Кръстев направи отчет за на периода 2018 – 2021 г.: „Въведеното извънредно положение заради пандемията от коронавируса на практика блокира организационния живот на клуба. Но предходното време клубният съвет работи по основните задачи – Съхраняване и укрепване на колективния дух между членовете и издигане на авторитета и престижа на клуба пред обществеността; защита на социалните интереси, престижа и достойноството на членовете на клуба; родолюбивото и военно-патриотично възпитание на членовете, насочено към съхраняване и развитие на войнските добродетели и бойните традиции на структурите на гранична охрана, армията и органите за сигурност; развиване на контактите и сътрудничеството със сродни организации в страната и чужбина; взаимодействие с органите на местното самоуправление, държавните органи и структурите на МВР, МО и БА”.

Важен факт е нарастване броя членовете на клуба всяка година, след 2017-та - 120. Увеличава се и членството на жени в клуба.

Единодушно подполковник от запаса Александър Кръстев бе преизбран за председател на клубния съвет. Избрани бяха нови клубен съвет, контролна комисия и делегати за предстоящата Общинска организация на СОСЗР. Клубният съвет връчи поздравителни грамоти на юбилярите от клуба – Дяко Николов, Иван Спасов, Васил Камберски, Милчо Йовев, Георги Пейчев, Спиридон Лещански и Райчо Миланов. Председателят на Областната организация на СОСЗР връчи грамоти за активна дейност на Дияна Мицова, Светла Стоилкова, Елена Методиева, Божичко Теофилов, Георги Христов, Иван Спасов, Борислав Прокопиев, Тодор Алексов, Антон Йорданов, Емил Григоров, Валери Кирилов, Емил Георгиев, Анатоли Христов, Любомир Стойнев и Методи Слишков. Александър Кръстев връчи грамота за оказване съдействие в дейността на клуба и на председателя на Областната организация Ясен Ангелов.

По традиция на 27-ми август членовете на клуба участват в среща по повод Деня
на Граничните войски.

Организационни промени

Клубът на граничарите „Мл. л-т Вергил Ваклинов” премина на пряк отчет на Областния съвет на СОСЗР-Кюстендил. Предложението, клубът да излезе от състава на Общинската организация бе гласувано на отчетно-изборното събрание и единодушно прието. „Клубът е учреден към състава на запасното войнство от Кюстендил през 1992 г. Благодарение на активната организационна дейност през годините от страна на целия състав клубът се разрасна и се утвърди като авторитетна регионална структура на СОСЗР-Кюстендил. Показателен е фактът, че от 2020 г. клубът е със статут на общинска организация”, заяви председателят подполковник от запаса Александър Кръстев.

Нова книга

Граничари от СОСЗР-Кюстендил издадоха книгата „Охраната на границата – синовен дълг и спомени”. „Тази книга е отпечатана по случай 70-годишнината от създаването на 11-ти Граничен отряд и се посвещава на граничарите, служили и работили в Гранично поделение-Кюстендил, както и на съпругите и децата на граничните офицери и сержанти. С уважение и признателност към всички и пожелание за здраве!”, пише авторът. А авторът е Божичко Теофилов, който подготвя книгата с активното съдействие на полковник от запаса Венко Иванов, подполковник от запаса Александър Кръстев и старшина от запаса Методи Слишков, всичките членове на клуба.

„Използвахме личните архиви на Александър Рангелов и спомените на Васил Пиперков и Валери Атанасов. Снимките са от личните архиви на Юри Иванов, моят, архива на клуб Вергил Ваклинов” и периодичния печат. Използвани са още текстове и илюстрации от книги по темата „Граничари завинаги” на поредицата „Българи завинаги” и спомени на граничари. Книгата можеше да бъде от 300 страници, имам много информация, но ние подбрахме „цвета”, споделя Божичко Теофилов.

В книгата накратко е представена историята на 11-ти Граничен отряд в цифри и събития. За 70 години в поделението и отряда работят много офицери, сержанти, войници и цивилни служители, като всеки един от тях е дал своя принос. Отбелязани са имената на командирите и ръководния състав за перода от 1950 г. до 2014 г. Представени са примери и случки от бойната история на поделението.

„Службата на границата не е обикновена служба, а служба за защита на българската земя. Защитата на границата е дълг и чест на всеки гражданин на България. Хиляди българи, поколение след поколение са служили вярно на граничната бразда. Граничарите, служили в 11-ти Граничен отряд, са част от тези поколения”. (Цитат от книгата).

В изданието е отбелязана и историята на клуба на граничарите „Младши лейтенант Вергил Ваклинов” към Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Кюстендил. Клубът е създаден през 1992 г. от полковник от запаса Кирил Стоилков, полковник от запаса Александър Рангелов, подполковник от запаса Иван Милев, подполковник от запаса Димитър Михалков, подполковник от запаса Иван Табаков, майор от запаса Иван Спасов и старшина от запаса Симеон Иванчев. На първото учредително събрание за председател е избран майор от запаса Иван Спасов, а за секретар старшина от запаса Симеон Иванчев. През 1996 г. начело на клубното ръководство е избран подполковник от запаса Йордан Джоргов, а за секретар старшина от запаса Петър Иванов. През 2001 г. за секретар е избран старшина от запаса Методи Слишков, който укрепва дейността на клуба и повишава авторитета му.

В книгата са публикувани и автобиографични данни за патрона на клуба – младши лейтенант Вергил Ваклинов.

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка