САЩ върнаха на Ирак 17 000 откраднати артефакта

Pan.bg 04 авг 2021 | 11:44 views (797) commentaries(0)
img
pan.bg

Американският Музей на Библията и Корнелският университет върнаха в Ирак 17 000 артефакта, свързани с историята на страната. Съобщава The New York Times.

Колекцията, състояща се предимно от глинени плочки и печати, се върна в Ирак миналата седмица със самолета на премиера на страната след официалното му посещение в САЩ.

„Не става въпрос само за връщане на хиляди артефакти в Ирак - става въпрос за иракския народ <...> Това възстановява не само скрижалите, но и увереността на иракския народ, укрепвайки и поддържайки иракската идентичност в тези трудни времена,“ каза министърът на културата, туризма и антиките на Ирак Хасан Надхем

Музеят е придобил артефактите от съмнителен продавач, който не е предоставил документи за произхода им. Университетът е получил артефактите като подарък от частен колекционер. След като разгледаха предметите, учените предположиха, че те са били похитени в Южен Ирак от руините на неизвестния досега шумарийски град Гарсана.

Ирак е разграбван повече от 30 години. През 1991 г., след американската военна операция „Пустинна буря“, иракските власти загубиха контрол над някои от южните райони на страната. Именно на тази територия са се случвали масови грабежи на исторически паметници.

Източник: gazeta.ru Снимка: U.S. Immigration and Customs Enforcement

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка