Холандия достави на Чили последните F-16

Pan.bg 31 авг 2011 | 09:44 views (2148) commentaries(0)
img flightglobul.com

Последната партида изтребители F-16AM, принадлежали на кралските ВВС на Холандия, напусна военновъздушна база Волкел за прелитане до Чили. Петте едноместни изтребители излетяха на 29 август, като полетът на шестия бе отложен за по-късна дата поради възникнал технически проблем. Изтребителите ще направят междинни кацания на Канарските острови и в Бразилия. Във въздуха ще бъдат презаредени от холандски самолет-цистерна KDC-10, като допълнително е нает и граждански Ил-76 за транспортиране на резервни части и друго имущество.
Официалната церемония по предаване на изтребителите ще се състои в чилийската военновъздушна база Антонфагаста на 3 септември 2011. Това са последните изтребители от общо 18, закупени от Чили по силата на сключеното с Холандия споразумение „Peace Amstel II” n на стойност 100 милиона долара. Първите две партиди от по шест самолета бяха доставени съответно през ноември 2010 и април 2011. През 2006-2007 Чили получи от Холандия други осемнадесет F-16AM съгласно договора „Peace Amstel I”. Общо във ВВС на Чили има 46 изтребители F-16.
Холандските пилоти, които ще доставят изтребителите на Чили, ще се завърнат през САЩ, от където ще прелетят с намиращите се в тренировъчна база в Аризона четири изтребители F-16 от ВВС на Холандия. Съгласно плановете на холандското Министерство на отбраната се предвижда предоставяне за продажба на още осемнадесет изтребители F-16.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка