Самолетните билети поскъпват

Pan.bg 02 сеп 2011 | 20:22 views (1817) commentaries(0)
img Самолетните билети ще поскъпнат заради нови летищни такси от догодина. Във връзка с националния шенгенски план се въвежда отделна такса "сигурност", решиха депутатите на първо четене на Закона за гражданското въздухоплаване. Отделно такса "светотехника", която досега събира ръководство "Въздушно движение" от авиокомпаниите също става летищна такса, предае АСН.
Летище София ще определя само налозите. В момента размерът им се предлага от Министерство на транспорта и съобщенията и се утвърждава с акт на Министерски съвет. Така ще бъде приложена европейската директива за летищните такси, която гласи да се даде възможност на най-големият аеропорт в страната-членка или на летище с над 5 млн. пътници годишно само да определя летищните такси, каза Първан Русинов.
България има наказателна процедура от ЕС заради закъснението в прилагането на тази директива. Таксите ще се определят съгласно методика, която ще бъде част от наредба, а тя ще бъде издадена до 6 месеца от влизане в сила на закона. Европейската директива изисква да се разграничи размерът на различните разходи, които се събират сега чрез летищната такса за наземно обслужване. За останалите летища в страната таксите ще се определят както в момента.
Новият закон въвежда правила за леката и нетърговската авиация. Предвижда се те да се саморегулират, като правилата ще бъдат определени с наредби. Депутатите гласуваха да отпадне субсидията за обучение на пилоти от Министерството на транспорта.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка