Българо-сръбски патрули по границата

Pan.bg 16 сеп 2011 | 20:46 views (1673) commentaries(0)
img Стандарт

От края на октомври започва действието на съвместни гранични патрули между полицейските служби на България и Сърбия по общата ни граница. До края на годината ще заработи и съвместен контактен център за връзка между България и Сърбия. За това се договориха при съвместна среща на граничния пункт "Градина" вицепремиерът и вътрешен министър на България Цветан Цветанов и сръбският му колега Ивица Дачич.

Българският вицепремиер приветства Дачич и поздрави сръбската Гранична полиция с професионалния й празник. "Искам да изразя благодарността и за активното сътрудничество между двете страни. Това се толерира от Европейската комисия и е един добър знак за взаимното решаване на проблемите по границата", отбеляза Цветанов. Той посочи, че е поканил Дачич да бъде гост на Залцбургският форум, който ще се проведе у нас. Вътрешният министър посочи също така, че все още проблем между двете страни представлява инфраструктурата, пътищата, трафикът на наркотици и хора през границата. "Част от стратегическият натиск е да се ограничи мобилността на организираната престъпност и това се постига с такива съвместни действия", беше категоричен Цветанов.

На въпрос за изразеното от холандският външен министър становище за вето, което Холандия иска да наложи на България и Румъния за приемането ни в Шенген, Цветанов коментира: "Другата седмица, на 22-ри, е Съветът на министрите на външните работи и текат консултации между страните за Шенген. Холандия има вътрешно-политически проблем. Коалиционното правителство е съставено преди повече от година. Има клауза за приемането на България и Румъния в Шенген. Надявам се, след това което имаме като възражения на предишния съвет, сега Холандия да се солидаризира. Беше ясно, че сме изпълнили всички критерии, но няма как да повлияем на политически решения или може да влияем само в някаква степен. Покрили сме критериите още през март и членството ни в Шенген е въпрос на политическо решение, а не на критерии", обясни Цветан Цветанов.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker