Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/tan1.JPG" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 193

Майор изкачва седемхилядник в Тян Шан

Pan.bg 19 сеп 2011 | 09:50 views (2181) commentaries(0)
image" alt="img" /> Майор изкачва седемхилядник в Тян Шан

Светослав Стефанов
Текст и снимка Otbrana.com

Майор Милко Стефанов от НВУ “В. Левски” вчера разказа за участието си в експедиция по изкачването на седемхилядника – вр. Хан Тенгри (7010 м). В международната експедиция от десет човека м-р Стефанов е бил единственият българин и един от петимата членове на екипа, изкачили върха. Това е станало на 9 август при изключително лошо време и ниски температури. Върхът е бил атакуван успешно след 11 часа преход от последния изграден лагер. Не по-малко трудно е било и връщането до базовия лагер. Връх Хан Тенгри е разположен на границата между Киргизтан и Казахстан на 7 км западно от границата с Китай в Централен Тян Шан. Той е вторият по височина връх след вр. Победа и е един от най-трудните за изкачване.
Като част от подготовката си за изкачването на вр. Тенгри Милко Стефанов е покорил втория по височина връх в Алпите – Дюфор ( 4634 м). Върхът се намира в масива Монтероза в Швейцария и е бил изкачен от него на 4 юли.
Основният спонсор на пътуването на майор Стефанов до Тян Шан е Войсковият университетски спортен клуб “В. Левски”. С дарения в акцията за набиране на средства са се включили и преподаватели, служители, курсанти и студенти от вуза. Изкачването на вр. Тенгри е посветено на 133 г. от началото на военното образование у нас и 1330 г. от създаването на българската държава.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка

eXTReMe Tracker