Нова авиационна книга ЗАПОМНЕНИ ПОЛЕТИ от Еър ГРУП 2000

Pan.bg 27 яну 2012 | 18:12 views (2754) commentaries(4)
img Издателска къща ЕЪР ГРУП 2000 издаде нова авиационна книга.
Тя се казва ЗАПОМНЕНИ ПОЛЕТИ на пилота Ангел Кибарски.
Изданието представлява много хубави разкази и спомени от летешкия живот на Кибарски.
ЗАПОМНЕНИ ПОЛЕТИ може да намерите в книжарници Хеликон и Книгомания, книжарница "Хобит" в центъра на Пловдив, книжарница "Хоби" в Овча Купел-София, книжарница "Хоби Модел" в ж.к. "Стрелбище", книжарницата на ул."Независимост 22" в Добрич, Техническата книжарница във Варна до 1-о РПУ.
Книгата може да я поръчате и чрез нас - телефон 02 974 51 28 (Митко Ставрев, Свилен Христов), 0899 815 516 (Преслав Панчелиев). Чрез куриер на фирма ЕКОНТ точно за 1 ден ще е до вас. Утре ще пуснем и он-лайн поръчка.
ИК "ЕЪР ГРУП 2000" вече има издадени над 120 книги за 15 годишна дейност, 100 от които на авиационна тематика.

Всички наши книги и списания може да разгледате и поръчате тук:
http://www.airgroup2000.com/index.php?page=catalog

като за поръчка от над 20 лв. ползвате 50% намаление!

ОЧАКВАМЕ ВИ!


image

ДУМИ ОТ АВТОРА:

Носталгията по авиацията не напуска летеца, независимо от времето, изтекло от последния му полет. Авиацията – новият дом на младия летец, е твърде взискателна. Младежът, влизащ в този дом, предварително знае това. Той идва готов да отдаде всичко, което тя поиска от него. Ако няма такава готовност той не влиза, а я гледа отвън. Тук летецът постига реализацията си в живота. На авиацията посвещава младостта, годините на възмъжаване и зрелост. Затова разделилите се вече с авиацията ревниво пазят незаличими спомени от нея, от полетите носили риск, изпълнени с много страст, удовлетворение и немалко разочарования.
image
Когато прехвърлям книжата си в домашната библиотека вниманието ми привличат бележници, тетрадки, документи, сувенири и снимки все от времето, когато съм летял. И всеки път ме връщат в онова минало. Нощем не престават да се редят сънища със самолети, летища, полети в непрогледна тъмнина, излитане с непознат свръхзвуков изтребител. Всевъзможни са хаотичните съчетания на въображение и факти от миналото, запазени в някои кътчета на необятното поле на паметта.
Сантименталност ли е, слабост ли е, жажда за още полети ли е носталгията? Може би все още някъде в подсъзнанието липсва примирението с мисълта, че вече не летя и никога повече няма да летя. Страст или лудост
е летенето? Няма друга човешка дейност, която да протича при такова шеметно издигане и маневриране на тялото в пространството, съпроводено от ускорения, завъртания, претоварвания. Щастливи мигове, които не подлежат на описание. Не са достатъчни думите, с които изразяваме чувството на удовлетворение и удоволствие, ако трябва да споделим изживяното в момента, когато държим в подчинение и управляваме едно толкова мощно, скоростно, маневрено и страшно техническо средство. Когато реализираме с него устрема на своя дух, влагайки воля, способности, характер, вкус и финес при извайване на маньовъра, фигурите и траекторията на полета. Още по-пълно и запомнящо е удовлетворението след успеха в преодоляване на тревожни критични ситуации. Но защо не са достъпни и познати на всички тези чувства, за които не достигат думите? Как да ги опишем ние - летците, за да бъдем разбрани?
Интересно ми е да чета мемоарни книги на летци от всички поколения. Всяка от тях съдържа епизод от историята на авиацията. Всеки автор е участник в нейното изграждане и развитие. И всеки има какво да сподели. Но малко са колегите, които пожелават да пишат. А написаното представлява ценност не само като интересно четиво, но и като историческа достоверност. В паметта на летеца ветеран има запазени толкова много факти – случки, преживявания, особени случаи и моменти на крайно напрежение, разкази, които биха се приели от читателя с интерес. Те не са били планирани и са неочаквани изпитания на способности и мъжество, на любов и вярност към овладяваната от него летателна професия. Естествено от ежедневието на летеца не всичко се запомня. В паметта му остават трайни следи само от полетите, придружени от силни положителни и отрицателни емоции. По същество тези запомнени полети са най-интересните моменти в летателната му дейност.
Когато успешно реализиралият се в избраната професия трудов човек премине своя апогей, той се обръща назад. Дава оценка на постигнатото и на създадените от него ценности – материални или духовни, които остават за ползване от обществото. Летецът обаче, е придобил способност да лети без да притежава инстинкта на птиците и на другите летящи живи същества. Каквито и върхове да е постигнал в овладяването на необикновената професия, какъвто и талант, и изкуство да влага в най-трудните си и най-красивите си полети, всичко остава недостъпно за другите. Той не оставя нито научни трудове и открития, нито художествени произведения, нито друг белег, който да остане за ползване. Всичко достигнато, което наричаме умения, способности и талант, остава затворено в него, недостъпно. То не може да се изрази в багри, цифри, ноти, слово. Не може да бъде извлечено по никакъв начин, за да стане достояние за всички. Това е една от особеностите на летателната професия, на полетите, изпълнявани със скоростни маневрени самолети.
Предлагам на уважаемия читател моя разказ за авиацията, на която се бях обрекъл. Посвещавам го на колегите, които в мирните и щастливи дни не се завърнаха от полет.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  zlpetrov 27 яну 2012, 19:49
   
  0
   
  0

  Eeee, Преславе, хубава работа,ама циганска!Спите,бе спите!

 2. #2
  Preslav 27 яну 2012, 20:05
   
  0
   
  0

  Злати, ако говориш за корицата тя е твоя:))) Просто и двата компютъра, на които бе качена, сдадоха багажа точно за 1 седмица. Сега чакам от предпечатната пак да ми я пратят. Поздрави.

 3. #3
  Preslav 27 яну 2012, 20:35
   
  0
   
  0

  Готово.

 4. #4
  zlpetrov 28 яну 2012, 14:00
   
  0
   
  0

  ООххх! Пак не си ме разбрал правилно! Говорим за едно и също нещо,пък не се разбираме.Мисълта ми е ,че още преди да излезе от печат трябваше да я рекламираш навсякъде/или презентираш,нека и аз да бъда модерен/.Иначе е много хубава,Кибарски е бил инструктор на баща ми на МИГ-19с за НСМУ и са приятели и до днес.Хубаво е,че има хора като вас да ги издавате тези книги за да се знае и помни какво е било.Ще чакаме пак да ни зарадвате и през тази година с такива хубави книги и списания.Успех и не се сърди!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка