Президентът попълва екипа си от секретари и съветници по отбрана и сигурност

Pan.bg 28 мар 2012 | 03:22 views (2626) commentaries(0)
img otbrana.com

Днес правителството ще предложи на президента Росен Плевнелиев да назначи за свой съветник по военната сигурност като върховен главнокомандващ Въоръжените сили комодор Георги Фиданов. За обсъждането на тази кандидатура съобщихме още преди повече от месец. До 22 януари тези задължения изпълняваше контраадмирал Николай Николов. Преди него съветници на върховния главнокомандващ по военната сигурност са били генералите от резерва Цветан Тотомиров и Михо Михов.

В момента комодор Фиданов е директор на дирекция „Стратегическо планиране” в Щаба на отбраната. Според експерти подобно кадрово решение не е изненада. Комодорът бе в основата на разработването на редица документи, свързани с по-нататъшното развитие на армията, като в началото бе Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили. Той е ръководител и на колектива за разработването на Доктрината на Въоръжените сили. Комодор Фиданов стана популярен за широката общественост като старши национален представител и старши на борда на фрегата „Дръзки” от военноморския контингент на ЮНИФИЛ – Ливан през 2006 г. Преди да дойде в София беше заместник-началник на Щаба на Военноморските сили по подготовката.

Комодор Фиданов е роден на 23 юни 1960 г. в гр. Търговище. През 1978-1983 г. учи във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, а през 2003-2004 г. - Военноморски колеж на САЩ в Ню Порт, Род Айлънд.

За свой секретар по отбрана и сигурност президентът назначи вчера Васил Маринов, който е с дългогодишен стаж в Национална служба сигурност. Бил е Първи секретар в Делегацията на Република България към НАТО. По-късно в Държавната агенция за национална сигурност е заемал поста директор на Дирекция „Противодействие на корупцията”, а после е ръководител на Главна дирекция „Икономическа и финансова сигурност”. Преди да се присъедини към екипа на президента Плевнелиев Васил Маринов е отговарял за информационния обмен и взаимодействието с партньорски служби на държави от НАТО и ЕС в Посолството на България в Кралство Белгия.

На 6 февруари генерал-майор от резерва д-р Стоимен Стоименов бе назначен за съветник на президента по националната сигурност. Генералът е бил на служба във военното разузнаване, заместник-началник на Разузнавателното управление на ГЩ на Българската армия и заместник-директор на Служба “Военна информация” към Министерството на отбраната. В последните години активно се занимава с обществена дейност: председател на КООСО, заместник-председател на Обществения
съвет по въпросите на отбраната, председател на Център за изследване на асиметричните рискове и заплахи за сигурността в Югоизточна Европа и Черноморския регион, председател на Конфедерацията на обществени организации за защита на пенсионерите в България и др.

Така президентът попълва екипа си от секретари и съветници в областта на националната сигурност, отбраната и Въоръжените сили. Остава да видим какъв ще бъде съставът на обявения от Росен Плевнелиев Съвет по външна политика, отбрана и сигурност.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка