Найденов: Амбицията ни е да полетят Бел-206 и Ми-24. Искам да върна престижа и авторитета на военната професия

Pan.bg 03 юли 2013 | 13:08 views (6450) commentaries(11)
img Министърът на отбраната Ангел Найденов: Да върнем престижа и авторитета на военната професия

Министърът на отбраната Ангел Найденов се срещна днес, 2 юли, с военнослужещи от 68-ма бригада в Пловдив и 24-та авиобаза в Крумово. В срещите участва и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов.

„Поводът за моето посещение в 68-ма бригада безспорно е предстоящата съгласно Плана за развитие на Въоръжените сили реорганизация на бригадата в полк“, каза пред военнослужещите от специалните сили министър Ангел Найденов. „До този момент не съм видял нито един убедителен аргумент, подкрепящ досегашното решение за трансформиране на бригадата в полк“, допълни министър Найденов. Той уточни, че на предстоящото в четвъртък заседание на Съвета по отбрана ще бъде разгледан доклад за промяна на Плана, като едно от предложенията е запазване на бригадата. „Вземането на това решение ще премахне несигурността и неяснотата пред кариерното развитие на всички вас, които сте ангажирали живота и кариерата си в служба на бригадата „Специални сили“, каза още министър Найденов.

image

Той очерта и основните приоритети пред Министерството на отбраната, които са свързани с осигуряване на необходимите условия за изпълнение на задачите на Въоръжените сили. “Ще бъда изключително непримирим в случаите, когато се правят или са правени компромиси с качеството на екипировката, оборудването и техниката за контингентите ни в мисии и операции зад граница“, подчерта министър Найденов. Той отбеляза, че са необходими нов стратегически преглед, нов план за развитие и програма за модернизация, не само на системата на отбрана, а на цялата система за национална сигурност и отбрана.

Министър Ангел Найденов отговори на въпроси на военнослужещи, свързани с бъдещето на специалните сили, като изрази своето виждане за тяхното развитие, участието на България в мисии и осигуряването с вещево доволствие. Той подчерта необходимостта в началото на есента да бъдат променени стратегиите и оптимизирането на документи, регулиращи ежедневната дейност на военнослужещите, като промени в Наредба N 15.

В своите отговори пред личния състав на 68-ма бригада началникът на отбраната генерал Симеонов подчерта важната роля на специалните сили и допълни: „Сега имаме чуваемост с политическото ръководство и възможност да обсъждаме как да бъдат решени всички въпроси в Българската армия“. В срещата с военнослужещите участва и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов.


/219776849/in-articles

-->
alt="image" border="0" />


„Една от основните причини за посещението ни днес в 24-та авиобаза е, че в нея са на въоръжение самолети „Спартан” и вертолети „Кугър”, които са във фокуса на общественото внимание заради осъществените полети с така наречените „специални задачи”. Аз съм тук, за да покажа, че това не бива да слага клеймо върху военнослужещите и екипажите от базата”, каза министър Ангел Найденов при срещата си с военнослужещите в Крумово. Другата причина, която той изтъкна, е тревожното състояние на техниката в 24-та авиобаза. Министър Найденов обяви поредица от мерки за подобряване на критичното състояние на авиацията, което той определи и като драматично. Първата стъпка ще е в посока намирането на отговор защо има нерешени проблеми в сключването на договори за възстановяване на експлоатацията на вертолетите за бойно осигуряване BELL-206, което е блокирало от 2 години подготовката на младите летци. Осигурените за това 700 000 лева не са усвоени. Другата амбиция е да се възстанови годността на поне един Ми-24 до края на годината. В същия срок ще бъдат взети мерки и за увеличаване на количеството на горивото за нуждите на авиобазата.

След проведените срещи с военнослужещи министър Найденов заяви пред журналисти, че в Министерството на отбраната се работи за преразглеждане на Плана за развитие на въоръжените сили. Продължава работата по подготовката на проекта за придобиване на нов тип боен самолет за ВВС. При актуализация на държавния бюджет ще се търси възможност за увеличаване на обезщетенията на съпрузите/съпругите на военнослужещи в мисия или при преместване. Предприети са и необходимите действия за отмяна на допълнителните възрастови условия за пенсиониране на военнослужещите.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 11

 1. #1
  S-125 03 юли 2013, 13:46
   
  0
   
  0

  Еххх г-н Министър добър човек сте Вие !
  Но защо тъкмо когато дойде човек ,които иска силна Армия все нещо се случи , еххх .
  Дано това правителство да си изкара целия мандат , че поне нещо да остане от БА .

 2. #2
  Още малко търпение 03 юли 2013, 14:33
   
  0
   
  0

  Спокойно, лумпените ще се найграят и до 1-2 седмици ще се приберат по панелките си. Положението ще се успокой и правителството ще изкара целия си мандат. Очакваме до края на този месец министъра да внесе, и да се приеме отмяната на задължителната възраст. Ще има и други отнети социални права, който ще бъдат въстановени до края на годината.

 3. #3
  наблюдател 03 юли 2013, 15:46
   
  0
   
  0

  http://www.otbrana.com/новини_4305
  Като изключим герберастите и анювистите, които продължават да се скатават в МО, всички нормални хора подкрепяме министър Ангел Найденов! Впрочем, високопоставени служители на МО, включително и издигнати от Аню Ньойски кадрови офицери също се забелязват сред т. нар. "протестиращи", организирани от ПП ГРОБ...
  Г-н министър, възстановете справедливостта! Върнете на работа доказаните експерти от МО, които безпринципно бяха уволнени от Аню Ньойски!
  Надяваме се, че вече сте подготвили с експертите си нов Устройствен правилник на МО! Всички очакват да започнете изриването на аню-авгиевите обори!

 4. #4
  dobsa 03 юли 2013, 15:57
   
  0
   
  0

  Ne e Li po nalojashto sastoqnieto ma mig 29 I su 25 vmesto nasraniq kugar I bell

 5. #5
  Яне Сандански 03 юли 2013, 16:12
   
  0
   
  0

  Не бързайте да се радвате, патриоти. Г-н министърът си прави просто рекламна кампания на БСП за сметка на бюджета на МО. Това е прсевдозаконно купуване на гласове с държавни пари. Ако толкова е загрижен за бойната мощ на БА, нека да каже какъв му е планът за бойните самолети - ще има ли в обозримо бъдеще някакво развитие или ще продължи свободното падане (или може би свределното положение). Защо не отиде на посещение в авиобаза Граф Игнатиево например и да се изкаже като мъж? Май куража му стига само за такива евтини популистки ходове, дето хващат декиш само пред пряко заинтересованите. Не че бригадата трябва да стане полк - не трябва, естествено.
  Като го слушам, г-н министърът тежко фокусира върху социалните функции на БА. Имам чувството, че според него това са основните функции на БА. Ами за целта си има социално министерство, финансово министерство, министерство на икономиката - да се оправят те с тежката ситуация в страната като цяло. Някое от тях да се е мръднало да направи нещо за БА извън бюджета на МО? Не се сещам. Напротив - наскоро трябваше спешно да се намерят едни пари и да се дадат на "бедните" (разбирайте законно предизборно купуване на гласове!). И откъде ги взеха - най-много от МО! Дебилен комунизъм безкрай. Да ни е честито!

 6. #6
  войвода Димо Хаджидимов 03 юли 2013, 17:40
   
  0
   
  0

  До # 5 Яне Сандански:
  Не е важно дали си "фашист" или "комунист"! Важното е да си патриот и да укрепваш отбраната на страната! А и оттук нататък всеки ще е в пъти по-добър от хасковсия цигулар и национален предател Аню Ньойски! Да дадем шанс на правителството да си върши работата. Търпяхте най-тъпата мутра 4 години да безчинства като еничарин, а сега не давате и 4 месеца на това правителство! Не така, господа герберасти!

 7. #7
  pishmana 03 юли 2013, 17:50
   
  0
   
  0

  Аз не бързам, г-н Яне! Внимателно гледам и слушам, за заключения има време!!! Но ти гарантирам, че ако си запушиш ушите, затвориш очите и сложиш кепенци, всичко ще мине покрай теб без да се усетиш(освен оная с косата...)

 8. #8
  Preslav 03 юли 2013, 18:01
   
  0
   
  0

  Яне, като искаш Аньо, бягай да си купуваш билет за влака за Аксаково.

 9. #9
  kal 03 юли 2013, 19:46
   
  0
   
  0

  Господин министър почистете министерството от "калинките", много са. Ако не знаете къде са ще Ви дадем жокер. Вижте как се назначават кадрите в подчинените Ви структури.

 10. #10
  Ников 03 юли 2013, 20:57
   
  0
   
  0

  Браво г-н министър! Ако това което говорехте не беше трагично, то щеше поне да е малко смешно.. Чакаме ви с нетърпение да си направите реклама и да прилъжете хората с обещания за ранно пенсиониране и тем подобни глупости.. Слава другари, слава на БА

 11. #11
  P 31 юли 2013, 16:27
   
  0
   
  0

  Абе, тоя Яне по начина му на мислене не ви прилича на един друг Яне, дето го издухаха от парламента? И защо е тази мания: разни политически клошари да се изявяват под псевдоним, от който самите те не стават по големи от подметките си?

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка