1 август 1943 г.: Първият боен ден на българската изтребителна авиация във Втората световна война

Pan.bg 01 авг 2020 | 09:18 views (632) commentaries(1)
img пан.бг
Източник: Музей на авиацията - Крумово

На 1 август 1943 г. се провежда първият масиран удар на американската авиация при провеждане на операцията „Приливна вълна“ със задача нанасяне на удари по нефтените рафинерии в района на Плоещ – Румъния.

От състава на 9-а въздушна армия, базирана на летищния възел Бенгази в Либия, излитат 179 тежки бомбардировача B-24Д „Либерейтър“. Маршрут на полета е Бенгази – остров Корфу – Преспанското езеро – Скопие – Крайова – Плоещ на височина 4000 м.

В 12.30 ч. навлизат в българското въздушно пространство, западно от линията Сливница – Арчар. За отразяване на предполагаем удар по столицата София от 1/6 орляк във Враждебна и Божурище излитат 10 Aвиа Б -534 „Доган“, от 3/6 орляк на летище Карлово 10 Месершмит-109Г-2. Късният сигнал на излитане не позволява на пилотите да настигнат и атакуват либърейтърите.

Ударът по Плоещ е нанесен от 1400 м до 15.00 ч. В резултат от въздушните боеве с немските и румънските летци и силната противовъздушна отбрана американската авиация губи 54 тежки бомбардировача, различни повреди получават 58.

За действие по завръщащите се бомбардировачи в 15.00 ч. от Враждебна и Божурище излитат 11самолета Aвиа Б-534 „Доган“ и 4 Месершмит-109Г-2. Летците от ятото във Враждебна водят въздушен бой с противника от Враца до Кюстендил, но със слабото си въоръжение не успяват да свалят противников самолет.

Четворката Месершмит-109Г-2 на поручик Стоян Стоянов води въздушни боеве в района от връх Ком до Цариброд. Поручик Стоян Стоянов с фронтална атака постига първата си победа и сваля един тежък бомбардировач B-24Д „Либерейтър“ и един поврежда. Поручик Христо Кръстев и подпоручик Петър Бочев свалят по един бомбардировач, а подпоручик Иван Бонев сваля един и поврежда още един тежък бомбардировач.

Така завършва първият боен ден на българската изтребителна авиация във Втората световна война.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  САМО НАПРЕД 01 авг 2020, 18:53
   
  5
   
  3

  Е ДА СИ КАЖЕМ ИСТИНАТА НА 1-ви АВГУСТ :

  -$ащ $а $УПЕР ГАДНИ КОПЕЛЕТА;

  -нато($ащ) $а $УПЕР ГАДНИ "$ъюзници";

  -ДНЕС ИМАМЕ ПОВЕЧЕ ВВС Г€Йрали ОТ ИЗПРАВНИ БОЙНИ ЛЕТАТЕЛНИ АПАРАТИ,
  БЛАГОДАРЕНИЕ НА "роднит€" $луги на $ащ;

  - рум€н -ФАТМАКЪТ € Н€ ПО-МАЛКО ДОЛ€Н ОТ
  ДРУГИЯТ Ч€РВ€Н Г€ЙРАЛ -$ЛУГА НА $ащ -
  АГ€НТ БУДАла(остава му максимум седмица)!

  ДОЛУ КОМУНИЗМА , ДОЛУ Г€РБ$ и ДП$ и нато!

  СТИГА П€Д€РАД€ВЩИНИ!

  БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ С ГЛАВНО "Б"!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка