133 години от рождението на един от първите български пилоти

Pan.bg 24 мар 2021 | 09:15 views (640) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: Музей на авиацията - Крумово

На 24 март 1888 г. в Копривщица е роден Гавраил Киров Стоянов – един от първите пилоти на българската авиация. Завършва през 1908 г. Военното училище като част от 28-и випуск с чин подпоручик. Служи в 16-и пехотен ловчански полк. На 19 февруари 1911 г. е повишен в поручик.
От 30 юли до 19 октомври 1912 г. се обучава в авиационното училище в Мурмелон, Франция. От 18 май 1915 г. е капитан. В спомените си Радул Милков разказва, че през 1915 г. Гавраил Стоянов заедно с капитан Цвятко Старипавлов получават едномесечен задграничен отпуск и заминават за Русия, като това е причината да не участват в Първата световна война. По-късно Гаврил Стоянов заминава за САЩ, където и остава да живее.
В книгата си „История на авиацията“, т.1, 1923 г., Асен Юрданов Попов разказва, че Гавраил Стоянов пръв облита легендарния самолет на Асен Йорданов – „Поменатия аероплан, пръв изпитан бил от пилота Гаврил Стоянов (Гавроша)...“. В мемоарната си книга „Асен Йорданов и авиацията“ сестрата на Асен Йорданов Милка Маркова цитира негов спомен, който доказва това твърдение: „След едно обстойно оглеждане от главния техник на „Божурище“ преместих го там, за да бъде изпробван. Авиаторът Гавраил Стоянов също одобри всичко, отнасящо се до правилното построяване, и даде съгласието си да бъде пуснат в движение. Той беше първият, който се качи и го изпита, и всичко мина благополучно“.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка