68 години от гибелта на ст. л-т Георги Стефанов Бояджиев

Pan.bg 31 мар 2021 | 11:54 views (585) commentaries(0)
img На 31.03.1953 г. при полет с МиГ-15 загива Георги Стефанов Бояджиев. Причина за катастрофата е вероятна загуба на съзнание поради недостиг на кислород при полет на голяма височина. Изтребителят се разбива в близост до Димитровград.


Ставри Стоянов. Случаят със старши лейтенант Георги Бояджиев достатъчно красноречиво илюстрира тази мисъл.
Бояджиев бе назначен за командир на ескадрила на мястото на Велинов, който отиде в друго поделение. Един ден по маршрут в състав на звено излитат Бояджиев с воден Дело Жулев и Ангел Благоев с воден Стефан Давидов. В зоната между гр. Димитровград и гр. Хасково започват изпълнение на атаки на височина осем-девет хиляди метра. Пръв атакува Бояджиев, а Дело го следва. Но при излизане от атаката самолетът на водача рязко снижава и Дело изкрещява:
– Не снижавай толкова! Тегли, тегли!...
Бояджиев успява да изтегли и казва по радиото:
– Всичко нормално! Продължаваме...
Втората атака започва от същата височина. Дело следва своя водач в пикирането и когато разбира, че Бояджиев твърде много снижава, пак му извиква:
– Не снижавай повече! Тегли, тегли!...
Но разбрал, че сам наближава опасната зона, извадил самолета от пикиране, а Бояджиев се забил в земята.
Това бе първата жертва в поделението и съединението. Дело преживя тежко случилото се. По-късно възникнаха различни предположения за причината, която е довела до гибел Георги Бояджиев. Повечето смятаха, че не е използвал кислородния апарат, почувствал е кислороден глад и е изпаднал в безсъзнание. Когато слязъл на по-малка височина, при първата атака се е съвзел и изтеглил самолета. Но при втората... Би трябвало да се има предвид, че по това време Бояджиев си е позволявал да опитва как ще издържи без маска при полети на големи височини. Имаше дори отделни упреци към Дело, че не е забелязал дали Бояджиев има кислородна маска, и ако е нямал, защо не го е подсетил да я постави. Тогава питахме Дело, но той съжалително вдига рамене: “Това ли ми е работата, да следя командира на ескадрилата?” Пък и да е имал маска, това не значи, че я е поставил на устата си плътно...

Нашето летище Узунджово
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка