Николай Цонев: Преяждането с власт вече трябва да се прекрати!

Pan.bg 15 дек 2012 | 18:59 views (3334) commentaries(1)
img Интервю с председателят на „НОВА АЛТЕРНАТИВА“ в русенския вестник „Утро“ от 3 декември 2012 г.

Г-н Цонев, кога решихте да създадете „НОВА АЛТЕРНАТИВА“?

Идеята за нова либерална партия, която същевременно да защитава и патриотичните идеи в България е още от времето, когато приключих мандата си на военен министър, т.е. през 2009 г. Още тогава видях, че много граждани търсят политическо преставителство на своите интереси, което да издигне и развива като основна кауза любовта към родината, но да не пренебрегва защитата на личната свобода. „НОВА АЛТЕРНАТИВА“ е един градивен политически проект, една идеология, която не е невъзможна за реализация в настоящата политическа ситуация и не е лишена от потенциал за широка обществена подкрепа, защото не е „маркетингова“ партия, която просто яхва определена открила се политическа възможност и след това започва да търси своите устои в политическия живот. Тя не е и „патерица“ на друга партия, която просто трябва да отклони един вот. „НОВА АЛТЕРНАТИВА“ е жизнеспособен центристки проект, който за по-малко от 6 месеца съществуване дава заявка за сериозен електорален потенциал и за представителство на патриотично-либералната идея в следващия парламент.

С какво тази нова политическа сила се различава от всички, които циркулират в обществено-политическото пространство – те не са малко на брой.

Именно „циркулацията“ в политическото пространство, а не реализацията на политики е един от най-сериозните проблеми, които доведоха до тежката криза на политическото представителство в България. С думи прости – хората са много разочаровани и гласуват за „най-малкото зло“. Точно тук „НОВА АЛТЕРНАТИВА“ ще търси решение на проблема – ние ще разчитаме на експертите и ще им дадем възможност да определят политиките, а не просто да служат като резервно оправдание. Освен това няма да налагаме на местните партийни структури външни за тях хора – това е определящ принцип на либералната политика. И не на последно място – ще подреждаме своите приоритети в политиката, допитвайки се до нашите избиратели, защото повечето от тях в момента нямат усещането, че някой представлява техните интереси в управлението на страната.

Какви са основните акценти в политическата Ви платформа? Вие сте човек на конкретните думи и конкретните действия – как виждате реално „рестарта за България”, който е ключовото послание на Вашата партия?

Ключовото послание на нашата партия е „отговорност“. Точно заради
липсата на отговорност доверието в политическата система като цяло е толкова ниско. Ние заставаме със своя авторитет и професионализъм пред гражданите на България и даваме конкретни предложения, с които да се възстанови доверието в политиката и в демократичното управление. Освен, че бях военен министър, дълги години съм работил в системата на МО. Армията много прилича на държавата, дори ако мога да направя едно позитивно сравнение, тя е държава в държавата. Армията има собствена икономическа инфраструктура, полиция, разузнаване, имаше система за социална политика, има културни институции, има спортен календар и т.н. Ако можеш да управляваш достойно и икономически ефективно армията – държавата е следващата стъпка. И затова с „НОВА АЛТЕРНАТИВА“ аз и моят екип правим заявка – ние знаем как се управлява.

Рестартът не просто да сменим политиците, които стоят начело на държавата. Рестартът е да бъдат избрани политици, които наистина ще управляват държавата, няма да се ползват само от предимствата, които им дава тяхното положение. Това е споделената отговорност за управлението от всички граждани – дори и от тези, които предпочитат да не гласуват.

Акцентите в нашата програма са четири и едва ли с тях казваме нещо, което не желаят всички граждани. Но реализацията на тези основни направления в политиката куца и затова ние ги поставяме като приоритетни стълбове в нашата работа – това са националното развитие, сигурността на гражданите, промяна на бизнес средата, която да осигури предвидимост за инвеститорите и стабилност за предприемачите и накрая, но не по важност – култура и качество на управление. Всъщност, на последното се крепят останалите три.

Коя е групата граждани, които очаквате да Ви разберат и да припознаят Вашите послания? Все пак, за последните две десетилетия мнозина възлагаха очаквания на ред нови партии, за да установят не след дълго, че схемата, в общи линии, е една и съща, и очакванията продължават да висят във въздуха…

Надявам се, че няма да прозвучи нескромно, но очакваме и получаваме много широка обществена подкрепа и тя расте със всеки изминал ден. Разбира се, най-широката, обществена група, която ни симпатизира към момента са настоящите и бивши военни и техните семейства. Те ме познават, знаят моята воля за работа и декларират своята подкрепа най-силно. Аз следя случващото се в армията и се стремя да помагам с каквото мога, за да не бъдат манипулирани и притискани военните от политически кръгове около министър Ангелов. Не по-малка подкрепа получаваме и от други служители в сектора на сигурността – полицаи, пожарникари и др. Те нямат право да членуват в политически партии, но ни припознават като изразители на своите интереси.

Много предприемачи, които са загубили бизнеса си заради лошото управление на ГЕРБ също се свързват с централата ни и търсят начини да ни подкрепят заедно със своите работници и служители. Малкият и среден бизнес беше буквално съсечен от некадърната и рекетьорска политика, реализирана от Симеон Дянков. А този бизнес е най-големият работодател в България – излиза, че ГЕРБ работи срещу заетостта. За бизнеса подготвяме специална програма за развитие, която ще представим официално в средата на месец декември.

Също така, заради опитите да бъда бламиран чрез скалъпени и политически поръчани обвинения, получаваме подкрепата на хора, които са репресирани от ГЕРБ по различни причини и най-вече – заради изразеното си несъгласие с авторитарното управление. По моя преценка само тези хора са над 50 000 души… Силно се надявам, че ще привлечем за свои съмишленици и избиратели експертите от държавната и общинските администрации – сред тях има огромен брой отлични професионалисти, чийто добри решения са стопирани или отменяни от политически лоялни на ГЕРБ некадърници, които определят неадекватните крайни решения. Нарицателното „калинки“ вече има широка популярност… Очакваме да ни подкрепят много хора от здравеопазването и образованието – изобщо всички, които виждат, че преяждането с власт вече трябва да се прекрати!

В заявката на Нова Алтернатива за място под политическото слънце в България посочвате, че „Нова Алтернатива е партия на силната икономика и високата заетост”. Това не са ли едни от най-сериозните дефицити в държавата в момента? Очевидно имате свой аргументиран вариант как това може да се постигне. Нали няма да убеждавате хората, че и за Вас сред най-важните елементи е „загрижеността за малкия и среден бизнес” – мантра, която повтарят всички партии месец преди изборите и в деня след вота мигом забравят?

Да, вече казах, че ще работим в ситуация на сринато доверие към политическата система, но национално отговорната позиция е да не се отказваме. Предизвиквате ме с въпроса за икономиката и заетостта и също ще отговоря предизвикателно – в нашето ръководство има хора-професионалисти, които вече са реализирали държавна политика в тази област и заедно можем да предложим работещи решения. Зам. председател на партията е г-жа Камелия Нейкова, която е от Русе и доскоро работеше в НАП София, където ръководеше отдел „Принудително изпълнение“, а преди това Агенцията за държавни вземания във Вашия град – т.е. тя знае как фирмите могат да бъдат спасени от този фатален сценарий. В ръководството е и г-жа Снежана Димитрова, която от 2000 до 2009 г. беше директор в Министерски съвет – т.е. била е на висока позиция при 3 правителства и знае за управлението на държавата много повече, отколкото някои от настоящите министри. Както виждате – квалификацията на нашите управленци не е младежката организация на ГЕРБ…

Вие сте човек, който има опит както в политиката, така и в реалното управление. Наясно сте, меко казано, и с меда, и с жилото на властта. Каква е стратегията, която би могла да промени кардинално модела и механизмите на действие във всички сфери – в това число и на мисленето, което позволява и дори поощрява съществуването на корупция, манипулация, двойни стандарти? Та това вече се е превърнало едва ли не в устойчива философия, която прилагат успешно и безочливо правителство след правителство у нас.

Благодаря Ви за оценката на моята работа! Корупцията и чувството за безнаказаност в администрацията се разпространяват винаги по един и същи модел – служителят разбира, че шефът му е в такава схема, че шефът на шефа му също е в нея и така до върха! И решава, че това е правилото. Оттам нататък се губят всякакви морални задръжки. Това е и нашата идея – да променим качеството и културата на управление – да инкриминираме и да пресечем това „всички-са-в-схемата“. Това става само с личен пример. Добрият мениджър и добрият политически лидер си приличат по самодисциплината и по това, че тяхната репутация и тази на фирмата или на държавното управление са като скачени съдове. В тази връзка няма как хората да са тотално недоволни от правителството на ГЕРБ, а Бойко Борисов да се прави, че това не се отнася за него, за Цветанов, за Дянков…

Как конкретно виждате подготовката и участието на Нова Алтернатива в изборите след година?

Успешно – което е очаквано за нашите членове и симпатизанти и ще бъде неприятна изненада за ГЕРБ и подопечните му партии, които ще играят фиктивно опозиция.

Вашата политическа кариера е факт по времето на управлението на НДСВ. Днес вече съществуват три партии с лидери от Движението – самото НДСВ, движение „България на гражданите” на Меглена Кунева и Вашата Нова Алтернатива. Виждате ли възможности за сътрудничество на трите партии или различията Ви са непреодолими? И как виждате по принцип комуникацията на Нова Алтернатива с останалите политически субекти?

Аз станах министър на отбраната, не защото бях член на НДСВ, а защото получих доверие като експерт в отбраната. От тази гледна точка едва ли може да бъда характеризиран като водач на „партия-наследник“ на НДСВ. Но това не е опит да отклоня въпроса Ви, която всъщност е – ще се коалираме ли с някоя от споменатите партии. В „НОВА АЛТЕРНАТИВА“ решенията не ги взимам аз еднолично, взима ги Политическият съвет. Ние сме отворени към сътрудничество с всяка политическа сила, която иска да бъде алтернатива на сегашното управление. Преди няколко дни с политическа декларация подкрепихме искането на ДСБ за оставка на Бойко Борисов заради осъдителната присъда срещу България по делото за убийството на Тодор Тодоров-Чакъра. Подкрепяме исканията, свързани с промени в правилата за гласуване в чужбина, искани от партия „Другата България“. Единственото, което „НОВА АЛТЕРНАТИВА“ няма да си позволи е да влиза в безпринципни съглашения, просто за да присъства във властта.

В чисто практически план – кога предстои учредяването на русенската структура на НА?

Надявам се да е в най-скоро време, защото желанието на много русенци да членуват в „НОВА АЛТЕРНАТИВА“ вече е заявено и ние планираме създаването на местна структура. Трудно ще ми бъде да се ангажирам с конкретна дата, но предполагам, че до края на годината ще я направим тази структура.

Няма как да не Ви попитам как се чувствате след шумния и показен съдебен процес срещу Вас – какво възнамерявате да предприемете сега, след като съдът Ви оправда?

Очаквам решението на следващите две инстанции и на Европейския съд по човешките права в Страсбург. Като цяло – чувствам се удовлетворен. Няма как човек да знае какво е да стои невинен под дулата на пистолети, насочени от хора с качулки и да се опитва да им каже, че бъркат. Ако не му се случи. Няма как да се изправя с ненакърнено достойнство пред роднини, приятели и т.н., ако са го видели по телевизията болен, изненадан и шокиран от арест, който е поръчан от политици, за да си направят малко евтин ПР. Няма как да знаете, че въпреки объркването и изненадата, записът от ареста ми съдържа и няколко удобно изрязани кадъра, в които на крясъците „На колене!“, „Лягай!“ и „Ти си абсолютен престъпник…“ успях да отговоря на „героя“ Роман Василев – „Няма да легна – стреляй!“ Това не е героизъм, а естествена реакция, израз на несправедливо накърнената човешка чест. Затова вече ми се иска да гледам все по-рядко с мъдрост назад и по-често с очаквания напред.

Всъщност, повечето хора Ви познават малко – и повече като човек, който малко говори и не се усмихва. Открехнете малко завесата – кой е Николай Цонев, след като затвори вратата на офиса? Как си почива? Каква музика обича да слуша? Какво чете? Какво може да го зарадва? Кога за последен път е купувал цветя? Чете ли приказки на внучетата? Обича ли да пътува?

Много погрешно впечатление съм оставил у Вас – явно трябва да се скарам на имиджмейкъра си (смее се). Всъщност съм много комуникативен и ведър човек – войници и офицери непрекъснато ме отбелязват във Фейсбуук на снимки от времето, когато бях министър и коментират, че не познават друг министър, който с такава охота да е общувал с тях, с такова желание и гордост да е обличал униформата на Българската армия. С тяхното съждение съм по-съгласен – аз обичам да говоря с хората, обичам да разказвам вицове и дори започнах по особен начин да ги колекционирам. Ангажиментите ми включват и преподаването в УНСС, където водя лекции по две дисциплини, които, да не звучи самохвално, но само аз преподавам в България – „Маркетингово разузнаване“ и „Маркетинг на публичния сектор“. Контактът с будни, интелигентни и свободолюбиви млади хора ме зарежда невероятно. Едва ли можете да си представите, колко е полезно човек като мен да има тази възможност да си сверява часовника…

Много обичам семейството си и много благодаря за подкрепата, която ми дадоха в най-тежките моменти. Те ме разбират и ми прощават, че не прекарвам достатъчно много време с тях. Склонен съм към работохолия, но гледам да се ограничавам, за да не прегоря и да оставя очакванията на хората излъгани. Спортувам активно, това ме зарежда психически. Най-много ме радват неочакваните жестове от хората – карат ме да се чувствам пълноценен и жив. Последно купих цветя, за да ги поднеса на Лили Иванова на концерта, който напълни зала „Армеец“ – тя е най-голямата българска музикална звезда и се радвам, че ни свързва освен взаимното уважение и лично приятелство.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Верен почитател 16 дек 2012, 13:23
   
  0
   
  0

  Господин МИНИСТЪР Вие Бяхте на чело на армията, тя Ви уважава безкрайно и щеше да ви следва и изпълни всички заповеди. Защо не си взехте държавата за да избегнем мъките след Вас и унищоженията и всичко (то нищо хобаво не се случи след ВАС). Знам, че не е демократично, но щеше да е ползу РОДУ.

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка