Димитри Иванов: Ода за пуйката

Pan.bg 15 дек 2012 | 22:33 views (3934) commentaries(1)
img В.СЕГА

Писмо от “България” 1
Ода за пуйката
Димитри ИвановРЕЗЮМЕ

1. В това писмо ще се опитам да налучкам поне една идея, заслужаваща да бъде наречена идея на изтичащата година.

2. Ще ви кажа най-хубавата рецепта за коледна пуйка, но предупреждавам, че рецептата е стара, неизпълнима в днешно време и за нищо няма да ви послужи.

3. Ще разкажа как хабер си нямам от украински език, пък се опитах да говоря на украински.

PS Благодаря на редовните участници във форума за техните съгласия и несъгласия. Приветствам новодошлите участници. Тях също ще чета, все едно дали те от чужбина или от България се обаждат, все едно те са стари или, както миналата сряда се подписаха, "Ние, група ученици". Благодаря и на непознатото момиче в инвалидна количка, което разпечатва моите писма и с инвалидната си количка навестява съкварталците и им дава разпечатките.

Край на резюмето.В навечерието на студентския празник момчета и момичета излязоха в София с макет на овцата Бойка и с Караман, красавец от каракачанска порода. Но идеята на българския премиер студентите да се спасят от безработицата, като станат овчари, е миналогодишна. Затова тя не може да е идея на 2012 година.

Аз пък имах идея да не гласуваме. Казах на приятели:

- Не гласувайте! Вие сте стари. Недейте да решавате какъв да е утрешният свят, в който нас няма да ни има.

Фиаско ми бе идеята. Но успях да ги ядосам. Нарекоха ме "ейджист и фашист", понеже додадох:

- Демократичният принцип One man one vote (Един човек един глас) не сработи. Циганите гласуват за няколко десетарки и порция кебапчета. Само младите и образованите трябва да гласуват. Другите - аут от обществения живот! Културата не е за всеки, гласуването не е за всеки, икономиката не е за икономисти.

В последното съм най-сигурен. Историците поне въображение имат; измислят си, каквото не са видели. А икономистите нямат въображение. Не виждат по-далеч от носа си. Вярно, че някои имат дълги носове, но то е, защото те много лъжат. Като папагали повтарят "растеж, растеж". Но гибелта на планетата Земя ще дойде от растежа, а не защото нещо пишело в календара на маите.

Президентът на САЩ помилва пуяците/пуйките Коблър и Гоблър да не ги заколят за Деня на благодарността. Но тази идея нито е негова, нито е нова; тя не може да бъде идеята на изтичащата година.

"Ако пуйките гласуваха, нямаше да има Коледа", каза Арт Бъкуалд. Пуйките на хумориста Арт са по наясно за Коледа от българите, желаещи да гласуват да има ли българска атомна енергетика.

През изтичащата година вехти идеи извадиха български депутати, магистрати и вся остальная свол..

Млък! - затварям си устата. Щото те пък да не ме осъдят; нали са докачливи "Без докачение", пишеше в разказите си Чудомир и си пиеше винцето в кръчмата "Хладна почивка" срещу моя прозорец, но сегашното време не е онова време, нито аз мога да се меря с Чудомир. Мога само да припомня неразрешимия казус:

Подсъдимий, вие неуважение към съда ли демонстрирате? (Are You trying to show contempt of court?) Нe ваша чест, опитвам се да го прикрия (No Your honor, I am trying to conceal it).

Имаше през изтичащата година и други идеи, но и те много, много вехти.

Едни казаха да послушаме ЕС и да премахнем доживотния затвор без замяна, нехуманно било. Други (Кирил Гумнеров, Стоян Иванов) наопаки - да върнем смъртното наказание и обявиха коалиция "Не на Европейския съюз". То и половината британци са против ЕС, но британците никога не са били европейци. Холандци и други европейци също като британците и..

Еврика! Ето я идеята, която търся. Идеята на 2012 година. Идеята не е моя; аз съм за ЕС.

Държавите в ЕС щяха да вървят напред заедно като една флотилия. ЕС произведе свръхплатени паразити, евробюрократи и еврочиновници, но не направи ЕС флотилия.

Курсантите в морските училища от Санкт Петербург на Балтика до Анаполис на Атлантика на сън да ги бутнеш и да ги питаш каква е скоростта на една ескадра, ще ти кажат: "Скоростта на една ескадра е равна на скоростта на най-бавния кораб в ескадрата".

Приеха ни в ЕС румънците и нас; ние се оказахме най-бавните и ЕС реши да кара напред, без да ни чака. Европа на две скорости.

Бутат ни, дърпат ни. Но само в детските книжки за доктор Дулитъл го има животното Бутни -Дръпни. Няма такова животно. Няма Европа на две скорости. Няма ескадра на две скорости, другари и другарки, джентълмени и джентълменки.

То и дума джентълменки няма, но що пък да не казвам джентълменки, след като красивите момичета от българския Журналистически факултет казват "бизнесменки".

Пък една красива, ама много красива украинка ми се скара. Тя каза, че българите и украинците сме братя и сестри, щото азбуката, християнството и пр. "Пък вий вечи хич ни ибавати нашта слива". Тя искаше да каже, че не ги бръснем за слива; беше научила български в едно студентско общежитие. Тя за Виталий Кличко гласувала. Неговата партия "УДАР" значела "Украински Демократичен Алианс за Реформа" и вече имала 40 от 450 места във Върховната рада. Русия е едно нищо без промишлеността на Украйна, "Газпром" лъжат Европа, че украинците им крадат газа. Знам ли аз за Киевска Рус? За запорожките казаци, които напсували султана? Знам ли за Гогол? Неговата повест "Тарас Булба", който се биел с полските поробители? Виталий Кличко не само в бокса, той преди това и в кик-бокса всички мачове спечелил с нокаут. Кличко ще набие едновременно Путин и нашто шменти-капели. Не може ли?

Съгласих се, че Кличко може.

Момичето знаеше за кого да гласува. Пък аз като пуйките.

На село квачките си измътваха пухкавите пиленца; петелът, изровеше ли червейче, не го ядеше, а къткаше кокошките и пиленцата да го изядат, все към небето гледаше да не дойде керкенезът и да отнесе пиленце, готов беше до смърт да се бие с керкенеза и с комшийските петли, увъртащи се наоколо, той беше страхотен боец и мъж като мюсюлманин, който си пази харема; той и на мен ми налиташе. Гъсоците пък моногамни, ако му няма гъската, гъсокът друга гъска не ще, линее, по-добре да го заколиш, но много дисциплинирано вървяха гъските една след друга в редица покрай река Чая чак до Крумово и от там ме чуваха с невероятния си слух; само да кажа "Па-па-па!". Вдигаха се в небето и долитаха, щото им ловях рибки в реката, давах им царевица и те ме слушаха и ме уважаваха.

Пуйчето стадо, като му кресна "Здравейте, юнаци!", те всички "Гъл-гъл-гъл, здраве желаем, господин генерал!". Но много глупави. Пуяците само се надуват. Пуйките, за да легнат да мътят, гушиш ги с ярма, напоена в ракия. Накрая едни грозни голишарчета се излюпват и за да оцелеят, береш им коприва, запарваш я с яйчен жълтък. Като попораснат, по орехите има мънички орехчета. Първо едно, после две орехчета, след 40 дни вече 40 ореха, и то големи, щото и орехите нарастват, пък пуйките продължават охотно да ги поглъщат. После в пещта. После украинецът, управител на чифлика на Иван Каблешков в Катуница, голям кулинар, управлявал кухнята на княз Фердинанд, каза: "Ах, какая пу-у-у-й-й-й", и не можа да довърши. А аз не можах да ям, защото от голишарче го бях отгледал пуйчето, когато пасях пуйките и патките.

За мен лично изводът е:

Ум царува, ум робува, ум патки пасе.

През изтичащата 2012-а година идеята за Европа на две скорости бе доминантната.

Не влязохме в Европа, Минке. Това е положението, Ганке. Пей си, че си геостратегически важна, Пенке, ама като си пееш Пенке ле, кой ли те слуша. Те ти пеят:

"Момиче, малък дяволо, /Не ми минавай през двори/ Не ми създавай кахъри/ Че малко ли са моите/ Къде да дяна твоите/ - Байио ле, бачо Иване.. "

По-нататък текста го вижте в песнопойката. Аз само да ви кажа, че в българските народни песни има повече мъдрост, отколкото в мъдруванията на всичките нашенски пишман "коментатори" и "анализатори".

Jusautor DI copyright 5 dec 2012
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  bijidar 10 мар 2013, 17:26
   
  0
   
  0

  interesuvam se ot Va6ite publikacii,imnenieto vi po politi4eski temi.Blagodaria Vi.Pomognete na NOVITE hora koito idvat

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка