Медии в Скопие: България изкопа гроба на Македония

Pan.bg 17 дек 2012 | 11:06 views (2749) commentaries(2)
img Българската позиция за предстоящия Европейски съвет в четвъртък в Брюксел - да не посочва дата за Македония за започване на преговори с Европейския съюз, предизвика буря от коментари в скопските медии.
"България изкопа гроба на Македония", под това заглавие скопската телевизия Канал 5 публикува информацията си за българската позиция на предстоящия Европейски съвет.
След среща днес президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов обявиха, че България ще бъде сред държавите, които няма да посочат дата за започване на преговори с ЕС с югозападната ни съседка Македония. Плевнелиев и Борисов са категорични, че страната ни подкрепя европейската перспектива на Македония, но българската подкрепа не е безусловна и зависи от изпълнението на критериите за членство, сред които "приоритетно място заемат добросъседските отношения".

"Вече е известно, че Македония ще остане без дата през декември. Гърция все пак намери съюзници, за да блокира преговорите с Македония. България и Франция застанаха зад гръцките тези - Македония първо трябва да си оправи отношенията със съседите и след това да влиза в преговори с Брюксел", се казва още в материала на телевизията.

Половин час преди да започне срещата на министрите на външните работи на ЕС в Брюксел, българският министър Николай Младенов заяви, че София ще настоява за концепцията - "дата за дата". По примера на Черна гора, като временна рамка на страната ще й се дадат следващите шест месеца. До юни 2013 година, ако има подобряване на междусъседските отношения, тогава ще се определи дата за Македония.

"Да се постави акцент на добросъседските отношения, да се прекъсне антибългарската кампания, и това постоянно заяждане, което нашето общество всекидневно трябва да търпи от страна на нашия съсед. Това никак не е добре за отношенията между двете държави и не е в духа на европейските ценности", посочил още министърът на външните работи Николай Младенов.

Македония все пак има и големи поддръжници, като една от тях е Австрия. "Тази страна е кандидат от 2005 година и изпълнява всички критерии. Това означава, че трябва да определим дата за началото на преговорите, както четири години заявява и Европейската комисия", каза държавният секретар на австрийското Министерство на външните работи Райнхолд Лопатка.

В крайна сметка Македония остана без дата за за започване на преговори с ЕС. Това бе решено от Съвета
по общи въпроси и външни отношения на ЕС.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Петър Петров 17 дек 2012, 11:21
   
  0
   
  0

  Очевидно досегашната политика, на ред правителства, към Македония не даваше резултат.Можем само да приведстваме такава по-активна позиция на България.А писаниците срещу страната ни в македонските вестници си ги има ибез да правим нищо.

 2. #2
  21 години мълчание 20 дек 2012, 18:41
   
  0
   
  0

  в отговор на злостната политика на бюрм срещу България и най-накрая да има достоен отговор от българска страна! Продължавайте в същия дух!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка