СС-23 – свръхоръжието на армията ни

Pan.bg 18 авг 2013 | 14:27 views (46008) commentaries(23)
img pressadaily.bg


Заради многократните си опити да защити този военен потенциал ген. Ангел Марин бе уволнен като командващ Ракетните войски и артилерията от президента Петър Стоянов през 1998 г.
16 Август 2013 12:55


В края на 80-те години на миналия век ракетите СС-23 в Телиш е трябвало да бъдат окомплектовани с бойни глави с обемен взрив, поразяващи на принципа на вакуумната бомба. Демократичните промени в страните от Източна Европа обаче изпреварили заплануваната доставка на тези бойни части от бившия Съветски съюз. Това разкри пред „Преса“ бившият главен инженер на 76-а фронтова ракетна бригада в Телиш - полковникът от резерва инж. Марин Шкодров. Той е основна фигура в организацията по приемането на ракетните установки СС-23. Те пристигат с вагони до България с ферибота Варна-Иличовск и влизат във военния завод „Девети май“ - Червен бряг. Разтоварването на първите три започва в 23,00 ч. на 15 октомври 1986 г. По това време в „Девети май“ имало само военни от поделението в Телиш.

Охраната на операцията

е осигурена от бригадата, естествено, с активното участие на военното контраразузнаване. Според ракетчика мерките за опазването на тайните на поделението са изключително ефективни. Бившите ни противници от Северноатлантическия блок не са наясно какво точно има в Телиш. По онова време нашите спецслужби прехващат турска разузнавателна сводка, в която пише, че в селото има поделение на противовъздушната отбрана, чиято задача е да охранява небето над завод
„Девети май“ и над плевенския Нефтохимически комбинат.

Въпреки че сме били съюзници във Варшавския договор, руснаците също не казват цялата истина за възможностите на въоръжението, което са ни предоставили. В първите години след получаването на комплексите СС-23 у нас са изпратени т. нар. гарантийчици. Тяхната задача е да следят за правилната експлоатация на оборудването и в случай на технически проблем да съдействат за отстраняването му.

„Веднъж поканих на гости у дома един от тези гарантийчици. Тогава от него разбрах една от дълбоко пазените тайни по онова време - че докато е в полет, бойната глава на СС-23 може да се пренасочи от спътник. Когато тя излита с ракетата, са й зададени координати на целта. В определен момент от нейното движение
обаче те могат да се променят към друга цел. Така става още по-трудно за противоракетната отбрана на противника да я
унищожи във въздуха. Това е нещо, за което ние в поделението не знаехме“, обяснява Марин Шкодров.

Установките за СС-23 в поделението са осем - всяка от тях с по две ракети. Освен това осем пусково-зареждащи машини карат по една резервна ракета - за третия залп. Общо съхраняваните ракети от този тип в Телиш са 24. В случай на война до 6 часа след подаването на сигнала личният състав на бригадата трябвало да бъде готов да посрещне сборочните бригади от Киевския военен окръг. До боен пуск на СС-23 на полигона Капустин Яр в Астраханска област така и не се стигна. Такова учение е планирано, но не се осъществява заради под писания на 8 декември 1987 г. договор между СССР и САЩ за съкращаване на ракетите с обсег от 500 до 5000 км

Комплексът СС-23 е извън тези параметри - далекобойността му е до 400 км, и не е включен в списъка за унищожаване. Американски специалисти обаче доказват, че теглителната сила, която създава твърдото гориво, може да изпрати бойната глава на 740 км. За да се постигне това, е достатъчно да се подменят някои елементи в пусковата установка. Руските им колеги възразяват, че това на практика е невъзможно, но въпреки аргументите им комплексите са включени в списъка за съкращаване. Освен СССР такива комплекси е имало само в България, в бившата Чехословакия и Източна Германия.

У нас ракетите остават на въоръжение до 2001 г. Под натиска на САЩ на 19 декември със 178 гласа „за“, 3 - „против“, и 2 - „въздържал се“, Народното събрание взема решение за унищожаването на нашите СС-23 до 30 октомври 2002 г. Месец по-късно тогавашният министър на отбраната Николай Свинаров издава заповед тези ракети да бъдат свалени от въоръжение. Операцията по нарязването на комплексите започва на 9 август 2002 г. и приключва в определения срок.

Заради многократните си опити да защити този военен потенциал ген. Ангел Марин бе уволнен като командващ Ракетните войски и артилерията от президента Петър Стоянов през 1998 г. Той продължи битката за съхраняването на българските СС-23 и след избирането му за вице на президента Георги Първанов.


Стигали и Космоса
Създателят на СС-23 академик Сергей Непобедими имал идея те да се използват за изстрелване на спътници с цивилно предназначение. Тя била напълно реална, смята полковник Шкодров. Апогеят на траекторията на СС-23 е 119 км при тегло на бойната й част от 715 кг и максимална далечина на стрелбата 400 км. А при минималната дължина - 50 км, ракетата достига височина от 154 км. Като се намали теглото на носената част, тя ще може да достигне по-голяма височина - до 250 км. Това е достатъчно за изстрелването на спътници, твърди Шкодров.
==============================================================================================
Защо не дадохме на САЩ ракетите СКЪД
След 10 ноември се смениха и враговете, и съюзниците. А за да влезе България в НАТО,едно от условията беше да унищожи ракетите си СКЪД и СС-23. Във военното ни ведомство и генералитета започват спорове, мерки, разпореждания. В книгата си „Лъжата. Жан,Иван и Величеството” (изд. „Труд“, С. 2004) Тошо Тошев разказва подробности около „сондаж“ от страна на САЩ. Предложили да не се охарчваме за ликвидирането на ракетите, а... тайно да им ги дадем.
Искането е неофициално, тъй като отвъд Океана очаквали да откажем. Защото армията ни е получила съветските ракети по договор - без право да ги отстъпваме. Обаче двама жълти министри - външният Паси и военният Свинаров, са готови да приемат американското искане. Премиерът Сакскобургготски обаче не бърза да похвали министрите за сговорчивост. И споделя смущението си с президента Първанов. За този епизод Тошо Тошев пише:

„В един от нашите разговори с президента Първанов - обядвахме двамата в „Скай Плаза“ при Оги Мочанов (28 февруари 2003), и нямаше как да не си говорим за предстоящата война в Ирак... Изведнъж се сещам и за историята с ракетите СКЪД и го питам как е завършила.

- Знаеш много добре - ракетите бяха унищожени у нас - усмихва се Първанов, защото очаква следните думи:

- Това го прочетохме във вестниците.

С други думи, не ми отговаряй формално, моля!

- Премиерът наистина ми се обади... Беше притеснен... Бях на същото мнение, защото договорът с Русия, по-точно със Съветския съюз, не допуска такива дарения или сделки.

- Как реагираха американците?

- Мисля, че нормално. Те допускаха отказа по същата тази причина. А знаеш ли какво ми каза Путин?

Това вече е интересно - Първанов бе на официално посещение в Русия през септември (2002), където се среща няколко пъти с руския президент.

- Още от началото разговорите ни тръгнаха доста приятелски и като обсъдихме един куп неща, реших да го питам за СКЪД-овете. Малко бе вероятно, но допусках, че може да каже например така: „Тези ракети не ни интересуват. Вече. Правете каквото намерите за добре.“ При една такава позиция можехме да мислим как да
решим кое е изгодното за България.

Руският президент изслушал въпроса, облегнал се назад в креслото си, помълчал и бавно, сякаш мисли на глас, казал:

- България, разбира се, може да реши както си иска. Независимо от договора, тези ракети са ваши... Но... тя трябва да прецени какво ще си помислят останалите държави. При едно такова положение, аз мисля, че ще се изложите пред всички. И в САЩ дори ще знаят, че на България не може да се има доверие...“
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 23

 1. #1
  european 18 авг 2013, 17:14
   
  1
   
  2

  България държи СС-23 до край. СССР, ГДР, Чехия и Словакия ги нарязват много преди нас. Никой не ги държи по-дълго от нас. Ето да се запознаете: http://en.wikipedia.org/wiki/SS-23#Operators

 2. #2
  stefanov 18 авг 2013, 18:52
   
  15
   
  2

  И в САЩ дори ще знаят, че на България не може да се има доверие...“

 3. #3
  отечество 18 авг 2013, 20:12
   
  24
   
  1

  Големи лобисти за нарязването на ракетите са и аркадашите от турция страхът е голямо нещо

 4. #4
  2-ра МСД 18 авг 2013, 22:35
   
  21
   
  1

  Тези ракети бяха способни да разпердошинят истамбул още в първите минути на евентуалния конфликт на БСН (Балканското Стратегическо Направление)..Турция и 1 милион армия да имаше реално беше безмисленна...Просто защото цената която тщяха да платят за евентуалната си агресия срещу България бе 10 милионен истамбул! И те турците никога не биха тръгнали срещу нас при това положение! Много добре осъзнаваха разрушителната мощ на СС 23! по никакъв начин не можеха да възпрат това дяволско оръжие! Много е жалко че вече не е на въоръжение....Освен в България, ГДР, СССР, Чехословакия..СС 23 беше на въоръжение и в Румъния това е пропуснато. Румъния до 1990г притежава 4 ПУ с 12 ракети!!!

 5. #5
  bahur 18 авг 2013, 22:47
   
  9
   
  0

  Лично аз Румъния не знаех, че е оператор. Някой знае ли каква е тяхната съдба/не че се съмнявам , че е по-различна от тази на нашите/?!

 6. #6
  ракетчик 18 авг 2013, 22:54
   
  3
   
  6

  На снимката не е пусковата установка на сс23

 7. #7
  2-ра МСД 18 авг 2013, 23:34
   
  10
   
  0

  Румъния унищожава своите 4 ПУ и 12 ракети СС 23 почти веднага след свалянето на Чаушеску..1990г. Чехия унищожава своите СС 23 също през 1990г. ГДР също през 1990г унищожават своите СС 23...Словакия нарязва СС 23 през 1997г. След тази 1997г България е единствен оператор в света на ОТРК 9К714 "Ока" (СС 23)...Този ОТРК няма аналог в света по това време. В периода 1997-2001г Искандер М още не е на въоръжение в Русия. Така че от 1997 до 2001г България е ЕДИНСТВЕНАТА страна в света притежаваща ОТРК СС 23..Който реално е без аналог! Такова оръжия са нямали нито русия нито САЩ!!!

 8. #8
  до ракетчик 18 авг 2013, 23:46
   
  6
   
  0

  На снимката е точно ПУ с ракета в походно положение от ОТРК СС 23... С характерните за пусковата установка че е с четири оси и осем колеса! За сравнение пусковата установка на ОТРК 9К79 "Точка" (СС 21 Scarab) е с три оси и 6 колеса съответно!

 9. #9
  ЗКПЧ 19 авг 2013, 20:22
   
  39
   
  2

  Момчетата от Телиш плачеха като ги закриваха, плачеха когато ги изкараха ракетите да ги режат ! Защо никой не написа че направиха 3пълни комплекта на докумментацията на ракетите и едните заминаха за турция едните Мазню Паси ги подари на израелците и едните се оказаха в амер. посолство !Това трябва да се знае и ПОМНИ ! Трябва да има ВЪЗМЕЗДИЕ !

 10. #10
  глупчо 19 авг 2013, 20:35
   
  31
   
  1

  А защо не повдигнем въпроса за придобиването на 1 дивизион /примерно 6 бр. комплекта/ от Искандер.
  Цената на целият дивизион е колкото на един изстребител.с обучението и ракетите - два изсребителя- България и това ли НЕ МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ?. .Време е да се гради на ново, време е. Изоставаме непоправимо .

 11. #11
  глупчо 19 авг 2013, 21:08
   
  28
   
  1

  ДоЗКПЧ : В Кабиле също плакахме и изпълнихме височайшата заповед.Като лично успокоение - мога когато идвам в СФ да пипна отново моя "агрегат" когото командвах лично ........ в музея!!! ЗКПЧ- да помним - помним и знамената на ПУ, помним сълзите на командирите си. Помним и унижението от нашите нови "Братя" американците когато ни инспектираха. Помним и как цяла бригада бе строена в парка и оставена отвън няколко дни - да може да се снима от ГОРЕ машина по машина със страха да не скрием недай си боже някоя. Помним и какво от това? Време е да градим, време е да придобием нови системи, време е да принудим политиците да мислят и за сигурността на РБ.

 12. #12
  mill47 21 авг 2013, 08:20
   
  21
   
  0

  Само един генерал Цветков, като началник на Главния щаб на СВ не бе съгласен с унищожаването на ракетите и поиска като компенсация два дивизиона МЛРС от далекобойните до 300 км. После и ВВС поискаха ескадрила многоцелеви и станаха много искания. Американците се спогледаха когато прочетоха особеното мнение на генерала, че са нарушени три условия на договора. И той докара министър Свинаров в Телиш да види какво унищожава и той беше неясно за качествата на ракетите. Спомням си че Свинаров попита генерал Цветков какво става като се натисне копчетата за изстрелване. Генералът само помълча и ме каза: Нищо не може да я спре да я спре до крайната цел...1 И пак ги унищожиха. Всичко бе решено от политиците. И това трябва да се знае. А генерал Марин не си мръдна пръста тогава като вицепрезидент.

 13. #13
  Възмутен 13 сеп 2013, 00:36
   
  15
   
  1

  Тези Оръжия не се имат за да се използват ,а за да внасят респект у врага и да предотвратяват бъдещи своеволия на недружелюбни съседи !!! Така колко страни имат супер оръжия , но колко от тях ги използват??? Те просто пазят националният суверенитет !!!! А нашия кой го пази - 9К79 "Точка" ???Ха .. Така че нищо не пречи да не зарадват с едно Искандерче ей така само да си го имаме без да го използваме ....

 14. #14
  Запознат в детайли 08 юли 2014, 22:26
   
  10
   
  2

  Само химикът генерал Цветков бе истински защитник на ракетното ни въоръжение!
  Всички други писания са половинчати, не казват цялата истина и оправдават нечии действия.

 15. #15
  p/k 25 мар 2015, 13:55
   
  1
   
  6

  dobre 4e gi onijtojixme 4e tokuvis segasnite podlizurkovci gi naso4at kam rusia zada ugodiat na nai golemiat agresor v sveta amerikancite....kakto napravixa sega s ukraina nasaskaxa gi kam rusia. no amerika triabva da znae... 4e ima mnogo na4ina da sabudis ruskata me4ka no nee otkrit na4in daia prispis pak...

 16. #16
  Ясен Беджев 08 май 2015, 22:05
   
  4
   
  11

  Това са врели некипели . Ама никой не казва истината , даже ми моя началник в Телиш за 6 месеца , където съм служил полковник Шкодров. А истината е много проста - горивото в ракетите има срок на годност и срока му е изтекъл , което значи , че ракетите никой не знае дали ще полетят . Това е основната причина да се откажем от ракетите. А по съвременните стандарти ракетите имат много малка точност и изобщо не са приложими за тактически действия . А за стратегически нямат такава бойна глава(атомна) . Аз лично бойните глави и ракети не съм виждал. Една нощ охранявах бойна ракета за учения , но не съм я виждал .

 17. #17
  Ясен Беджев 08 май 2015, 22:11
   
  2
   
  8

  ракетчик, 6 месеца съм бърсал и лъскал о охранявал това чудо на техниката и знам как изглежда :)
  и тегловния еквивалент на ракетата съм го виждал и участвал в стиковката :) Возил съм се в транспортната машина на втората ракета , понеже в разчета се водих началник на ТНА :)

 18. #18
  Сиза 08 мар 2017, 21:14
   
  0
   
  9

  Отговор на коментар: #12
  Само Пейтриът.

 19. #19
  С. Иванов 17 апр 2017, 23:06
   
  10
   
  3

  Господина с горивото. Поинтересувай се малко за ракетното гориво. Не пиши глупости

 20. #20
  Абе вие луди ли сте? 14 сеп 2017, 14:27
   
  2
   
  8

  24 ракети да кажем с по 1 тон бойна глава са 24 тона .
  Това ще одраска 10 милионния Истанбул, така че няма да го усети. Вижте София колко бомби пое през 1943-44. Вижте какво става в Сирия и в др. държави. Вижте в Сърбия. 24 ракети ще унищожат да кажем 50 - 100 големи сгради. Ще загинат 5 - 10000 човека. А после.... ?
  От тези ракети има смисъл само ако са с ЯЗ. Иначе са безполезни.
  Друг въпрос е за мен с унизителното им рязане. Това трябваше да стане като се заменят с друго подходящо тактическо оръжие. Дори американско да беше. Примерно Смерч, MLRS

 21. #21
  Д.К. 07 яну 2018, 17:46
   
  7
   
  0

  Ти май разбираш по малко и от мен, не се мери грубата тежест! Едно е да пуснеш 1 тон със 10 км/ч друго е да се забие със 1000 км/ч ! Плюс това във бойната глава има взривно вещество не е като да пуснеш чист метал!

 22. #22
  Цивилен отстрани 20 май 2018, 21:41
   
  0
   
  5

  До 21
  Не е така! За възпиращ ефект трябват големи поражения. А тези ракети с конвенционални глави не могат да направят такива. Една ескадрила Ф16 има повече възможности примерно.

 23. #23
  Цивилен отстрани 21 май 2018, 18:33
   
  0
   
  3

  До 21

  Осколъчно фугасна БГ на ракетата с маса 450 кг. Тя се отделя и е самостоятелна в крайния участък. По общи данни скоростта тогава е 10М. На морско ниво това е 3300m/s
  Това значи, че кинетичната енергия при удара е:
  A=(m*v2)/2 = 450*3300*3300/2=2450,25MJ=
  = 0.000824 kT TNT = 824kg TNT
  Като се съберат двете енергии не се получава пак кой знае какво количество енергия. Еквивалента е на няколко тона обикновени ОФ бомби.
  На практика не е сдържащ фактор.
  С това може да поразиш някакъв обект, сграда или нещо подобно. Но да разкажеш играта на Истанбул не става..

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка