Отбелязаха 135 години от създаването на свързочни войски

Pan.bg 26 сеп 2013 | 16:17 views (7301) commentaries(1)
img ВО НА МО

Вчера отбелязаха 135-та годишнина от създаването на свързочни войски и на органи по информационно осигуряване
На 25 септември 2013 г. се навършват 135 години от създаването на Свързочните войски и на органите по информационно осигуряване на Българската армия. В тържеството, посветено на годишнината, участва заместник-министърът на отбраната Неджми Али, който от името на ръководния състав на Министерството на отбраната поздрави военнослужещите по повод професионалния им празник.
„Значението на военните комуникации продължава да нараства с бързи темпове и днес, 135 години след създаването на първото свързочно подразделение в Българската земска войска“, посочи в обръщението си заместник-министър Неджми Али. „Днес една от целите на организационното изграждане и развитие на комуникационно-информационната система на Българската армия е постигането на оперативна съвместимост със системите на страните-членки на НАТО. Във връзка с това през настоящата и следващите няколко години ще се изпълняват важни за страната проекти, свързани с комуникационно-информационната инфраструктура“, заяви той.
На тържеството присъстваха още заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев, директорът на дирекция „Комуникационни и информационни системи“ в Министерството на отбраната бригаден генерал Христо Тихинов, представители на структурите по комуникационно и информационно осигуряване в Българската армия, ветерани.

image
***

На 25 септември 1878 г. е създадено първото свързочно подразделение в Българската земска войска.
През ноември 1943 г. инженерно-свързочните войски се разделят на два отделни рода войски: инженерни и свързочни. От 1943 г. до наши дни свързочните войски постоянно усъвършенстват организационно-щатната си структура, снабдяват се с модерни средства за управление на войските, овладяват свързочното дело, с достойнство участват в двете фази на Отечествената война (1944 - 1945 г.) и във всички учения, провеждани от Българската армия.
От 1 септември 1997 г. в състава на Свързочни войски организационно се включват и органите по автоматизация на управлението на войските.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  шпациерщок 02 окт 2013, 18:28
   
  0
   
  0

  Били са си чисто инженерни войски до отделянето им. Такива фантастики и нямало Инженерно-свързочни, нито инженерно-химически и т.н.

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка