Warning: getimagesize(http://static.webvariant.com/imagebank/cache/140712074413-460x325.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

ЗАЩО ВЕЧЕ ИЗОСТАВАМЕ ЧУВСТВИТЕЛНО И ОТ "МАМАЛИГАРИТЕ"?

Pan.bg 17 фев 2016 | 08:06 views (1307) commentaries(0)
img Поглед.инфо/ Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер вчера обяви позицията си за изваждане на северните ни съседи от Механизма за сътрудничество и проверка през настоящия мандат на Комисията.

Според него, случаят с България „не е тясно свързан“ с румънския и мониторингът над съдебната система и борбата с корупцията ще приключи по различно време в двете страни.

От краткото протоколно съобщение става ясно, че България ще остане единствената държава, която ЕК наблюдава по тези ключови въпроси.

„Румъния и България попаднаха под един и същ механизъм за наблюдение при влизането си в ЕС” - припомни председателят на ЕК. „Сега има пълно обръщане на резултата от страна на Букурещ, който изоставаше значително през 2012 г. Тогава току-що взелият властта премиер Виктор Понта доведе нещата до там страната му да бъде поставена под строго наблюдение. Три години по-късно, българската система продължава да буксува без особен напредък и дори със сериозен регрес в доста отношения, докато румънската очевидно постига напредък. Като пример за успех може да се посочи фактът, че самият Понта попадна сред разследваните и обвинени в корупция, и се наложи да подаде оставка“, посочи Юнкер.

За пореден път се изправяме пред въпроса: Какво си мислехме, а какво се получи? Дежурните оправданията и неадекватни сравнения на страната ни с високоразвитите Западни демокрации вече не вършат работа. Съседите ни, които уж изоставаха, за пореден път са поставени пред нас. Разбира се, „гласовити хора” отново ще ревнат с цяло гърло колко несправедлива е тази позиция, ще „разкрият” опорните точки на поредния външен заговор, ще потърсят и виновници у нас. Както обикновено, в погрешна посока.

А нещата са елементарни и видими, дори с невъоръжено око. Защо Румъния успява?

Причините не са много:

Защото проведе успешна реформа в съдебната система. Освободи я от политическа опека. Не става дума за „исторически” компромиси и спорове чия квота да е по-голяма. Не става дума изобщо за квоти. Осигурено е върховенство на закона и няма чадър включително и за хората, които го прилагат.

Румънската политическа класа, или поне голямата част от нея, осъзнава съсипващото влияние на олигархичния модел и прави сериозни опити да се освободи от него. Защото не е логично да избереш европейски път на развитие, а да поддържаш неевропейска политическа и икономическа доктрина. Двете просто са несъвместими. Те
са повод за постоянни колизии и напрежение за всеки, който поеме управлението на страната. Независимо от това кой е той.

Тези две основни предпоставки доведоха до сериозни успехи в

борбата с корупцията по високите етажи: ефективни присъди бяха издадени на бивш премиер, бившите министри в затвора стигат за два кабинета, 80% от назначените олигарси са обект на проверки, следствени действия или вече са получили присъди. Подобно е положението и с кметовете на големите градове.

В резюме: политическата доктрина при съседите ни се обляга на професионален анализ на историческия опит от последния век и половина; позициите са избистрени и добре формулирани, не противоречат на националните интереси.

Лесно ли постигнаха съседите това? Определено не. И там не са малко онези, за които единственият шанс за „място под слънцето” е в отиващият си модел.

До какво доведе проявения здрав разум и политическа воля?

До по-добро икономическо развитие;

по-високите доходи на населението;

по-ниските скрити налози;

по-добра бизнес среда;

по-голям интерес сред чуждите инвеститори;

по-добра оценка за свободата на словото в страната;

по-ниски нива на организирана и битова престъпност;

по-зрял, като цяло, обществено-политически живот.

А изброените до тук предимства естествено водят до липса на демографска криза. За това какви са мащабите на последната у нас в Румъния изобщо не могат да си представят.

------------------

Георги Атанасов, Български финансов форум

София / Македония

Източник: БГНЕС
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка