Полша и САЩ са близо до сделка за засилено присъствие на американски войски в Полша

Pan.bg 24 май 2019 | 00:23 views (483) commentaries(5)
img mediapool.bg


Полша и Съединените щати са близо до постигането на сделка за засилено американско военно присъствие в централноевропейската страна (както на военнослужещи, така и на инфраструктура) в навечерието на визитата на президента Анджей Дуда във Вашингтон, заявиха официални източници пред Ройтерс.

Продължава обаче да има несъгласие кой да плати за нови строителни дейности и какъв ще бъде срокът на американския ангажимент.

Представители на полските и на американските власти се надяват, че сделката, чийто инициатор бе Варшава през септември, ще бъде одобрена от Дуда и американския президент Доналд Тръмп по време на посещението. Споразумението ще засили трансатлантическите усилия за възпиране на Русия - приоритет, за който Западът смята, че е станал още по-належащ след анексията от Москва на полуостров Крим от източния съсед на Полша, Украйна, през 2014 г.

След месеци на преговори на по-ниско равнище служители заявиха, че споразумението няма да прилича на първоначалното искане на Дуда за постоянна военна база, наречена от него "Форт Тръмп".

"Няма да има "Форт Тръмп", каза пред Ройтерс представител на САЩ, пожелал анонимност.
Вместо това обаче, по думите на двама американски служители, Вашингтон и Варшава са близо до постигането на сделка за увеличаване на броя на непостоянно разположените американски войници в Полша с между 1000 и 1500. В Полша има средно около 4500 американски военнослужещи на ротационен принцип в рамките на силите на НАТО.

Вместо нова американска база Съединените щати ще модернизират или построят нова военна инфраструктура във вече съществуващите полски бази, твърдят представители на американските и полските власти.

"Няма значение дали става дума за една или за много бази. Понякога дори е по-добре от гледна точка на възпирането и логистиката да има много локализации", заяви служител, близък до преговорния процес.

Според представителите на САЩ се обсъжда и построяването на самолетна писта за невъоръжени американски дронове. Полски служител потвърди, че не е изключено да има самолетна писта.

Дълъг четири страници работен документ, който бе описан от един от американските представители пред Ройтерс, първоначално е съдържал текст, в който се посочвало, че САЩ ще имат военно присъствие в Полша в продължение на "няколко десетилетия".

След американски възражения двете страни вероятно ще променят текста, като в него вече ще се говори за "продължително" американско присъствие, каза въпросният служител.

"Не искаме да бъдем поставяни в ситуация, в която
нямаме избор", обясни той.

Американските и полските представители обсъждат също така кой ще плаща за новата инфраструктура и издръжката на войниците, като полските служители са изразили неохота страната им да поеме по-голямата част от разходите за военния персонал на САЩ.

Дуда предложи през септември Полша да предостави над два милиарда долара.

Полски заместник-министър на отбраната посети Пентагона по-рано този месец във връзка с работата по документа, включително за да договори окончателния брой на допълнителните американски войници, които ще бъдат разположени в Полша, и кой ще плаща за тях.

"Имаме гаранции от САЩ, че преговорите ще доведат до засилване на американското военно присъствие в Полша", каза в изявление за Ройтерс полското министерство на отбраната.
Търсенето на подкрепата на САЩ, дори в контекста на двустранно сътрудничество извън рамките на НАТО, е ключов елемент от стратегията на Полша за възпиране на Русия.

Полските въоръжени сили, които правителството от дълго време обещава да модернизира, от десетилетия страдат от недостатъчно финансиране, а около две трети от оборудването им е от съветската епоха.

По БТА
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  ivan12 24 май 2019, 01:09
   
  4
   
  0

  Поляците са евреи.

 2. #2
  д-р Захари Бисеров 24 май 2019, 08:26
   
  5
   
  0

  Винаги съм казвал, че поляците са сбъркан народ. Седиш между Германия и Русия и си приятел с Америка, която иска да прецака първите две. Какво следва?

 3. #3
  Птичи грип 24 май 2019, 09:15
   
  0
   
  6

  Една позната българка, която живее от доста време в Полша взима пенсия 2000 евро и е на 60 години.
  Не знам, кои са сбърканите.
  На мен ми се струва, че са тия, дето само за 3 морета плямпат, а не могат да си позволят салам.

 4. #4
  Евреи са защото... 24 май 2019, 10:25
   
  7
   
  0

  Отговор на коментар: #1

  Донякъде да. В Полша и Западна Украйна до Втората световна война живеят най-компактните маси от хазарски евреи. Имало е в Полша и все още има в Западна Украйна общински центрове с прилежащите им села предимно от хазари. Това са изтласканите хазари след разгрома на държавата им от варягите,тоест викингите. Владетелската династия в Русия до 17-ти век са Рюрикови ,тоест викинги. Натирените на северозапад хазари са инфилтрирали много вредна народопсихология в тамошните славяни и са успяли да надъхат славяни срещу славяни. В основата на полско-литовската агресия срещу Русия в началото на 17-ти век стоят хазарските манипулации. Подобна откачалска политика шляхтата води и на запад и на югозапад. и затова на Германия,Австро-Унгария и Русия накрая им писва от това гнездо на оси.Полската държава пропада и е разделена между Германия,Австро-Унгария и Русия точно заради овладяването и манипулирането на държавната полска политика от хазарите. Чистите поляци ненавиждат хазарите съпоставимо с немците. След Втората световна война в Полша е имало няколко големи полски вълнения срещу хазарите,защото подобно на в Германия са били метастаз в държавата.. Днес в Полша хазарите пак са овладяли част от обществения живот и затова са тия сътресения в Полша. В Полша политиката се люшка от либерастия и джендърия насаждана от хазарите до опити за спазване нормите на християнството,макар и във варианта на католицизма. В Западна Украйна положението е още по абсурдно - там са съсредоточени хазарите,както и украинските нацисти. Досега ,а и сега се опитват да съчетаят юдаизъм със нацизъм,което щеше да е комедия,ако не доведе до трагедия. Сага президент на Украйна е хазар,но трябва да пипомним колко стотин хиляди хазарски евреи са избили украинските нацисти в пролома Бабин Яр в близост до Киев. Докога това абсурдно съжителство на тия две крайно расистки популации ще продължи надали някой би могъл да прогнозира. Като заключение може да кажем,че в Полша и Украйна имаме за нации дървено желязо и събрани заедно абсолютно несъвместими по ценности хора.

 5. #5
  Geocom 24 май 2019, 16:48
   
  3
   
  0

  Отговор на коментар: #3

  Една позната българка, която живее от доста време в Полша взима пенсия 2000 евро

  Да знаеш много те е метнала тази твоя позната или ти си съчиняваш откровенни лъжи.

  Можеш ли ми обясни тогава защо е пълно в Англия със шлахти да берат ягоди за по 600 паунда на месец.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка