Американският „десант” в Приднестровието

Pan.bg 14 юли 2019 | 06:45 views (620) commentaries(0)
img
https://pogled.info/svetoven/amerikanskiyat-desant-v-pridnestrovieto.106593

/Поглед.инфо/ На 11 юли в президентския дворец в Кишинев се проведе работна среща между Игор Додон и посланика на САЩ в Молдова Дерек Хоган.

По време на срещата страните „анализираха текущото състояние и перспективите на двустранните отношения, похвалиха многобройни проекти, които се изпълняват в Молдова от американската страна, включително чрез Агенцията за международно развитие USAID”, заяви президентът на Молдова на своята страница във „Фейсбук”.

Игор Додон отбеляза също, че на срещата се е обсъдило предстоящото посещение в Кишинев на американския заместник-държавен секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл, който ще пристигне в Молдова в края на седмицата. Хейл ще посети Молдова като част от европейската си обиколка, за да се срещне с президента, министър-председателя и председателя на молдавския парламент.

Предишната среща на президента на Молдова с посланика на САЩ се проведе преди по-малко от месец - на 18 юни. Тогава Додон обеща, че новото правителство ще запази всички предишни споразумения със „западните партньори” и ще разшири това сътрудничество „в рамките на балансирана външна политика между Изтока и Запада”.

Но възможно ли е да се балансира външната политика между Изтока и Запада? И ако се появи въпросът за избор, кой ще бъде избран от „проруския” Игор Додон?

Въпреки това, не само Молдова се оказва под контрола на „западните партньори“. Цял „десант“ американски дипломати и служители пристигна в Тираспол. Като част от този „десант” бе посланикът на САЩ в Молдова Дерек Хоган, заместник-администратор на USAID Брок Бирман и други длъжностни лица. В Тираспол те се срещнаха с президента на Приднестровската република Вадим Красноселски и по време на срещата се поинтересуваха от икономическото сътрудничество с Приднестровието. Според президента на Приднестровието, такова сътрудничество е „възможно в сферата на агропромишления комплекс". В допълнение, той отбеляза, че Приднестровието няма да откаже американска помощ „в изграждането на новата сграда на туберкулозния диспансер на територията на един от затворите и в създаването на инфраструктура за хората с увреждания”.

„Западните партньори” не изключиха възможността за помощ в тези области, отбелязвайки, че „те заслужават внимание.” Въпреки това, те бяха по-заинтересовани от работата на Центъра за английски език и американската култура в пределите на Приднестровския държавен университет и „някои хуманитарни дейности”.

„Ние се застъпваме за нормално взаимодействие в хуманитарни области, за зачитане на културата на различни страни
и народи и подкрепяме социалните и икономическите въпроси, а не да се намесваме в политическите, иначе взаимодействието се превръща в популизъм”, припомни Вадим Красноселски.

Предишното посещение на американския посланик в Молдова Дерек Хоган в Тираспол беше съвсем наскоро - на 24 юни.

Превод: В.Сергеев

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели

Източник: Фонт Стратегической Культурый
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker