Си Дзинпин: Китай иска търговска сделка със САЩ, но ако трябва, ще се бори

Pan.bg 22 ное 2019 | 14:34 views (359) commentaries(0)
img
news.bg


В първия си публичен коментар относно перспективите за споразумение, китайският президент Си Дзинпин обясни пред Bloomberg Forum for New Economy в Пекин "ние работим активно, за да не водим търговска война", съобщава South China Morning Post.

Китай иска да постигне временна търговска сделка със Съединените щати, но няма да се поколебае да се отвърне и да се бори, ако е необходимо, заяви в петък президентът Си Дзинпин. Това е и първият публичен коментар на китайския лидер относно перспективите за временна - или "първа фаза" - между двете страни.

"Когато е необходимо, ние ще се съпротивляваме, но работим активно, за да няма търговска война. Ние не сме инициирали тази търговска война и това не е нещо, което искаме", обяснява той.

В рамките на срещата с бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, Си заяви, че отношенията между Китай и САЩ са на кръстопът и са изправени пред някои трудности и предизвикателства, според държавната информационна агенция "Синхуа".

"Китай и Съединените щати трябва да засилят комуникацията по стратегически въпроси, за да избегнат погрешно преценка и да засилят взаимното разбирателство", добави Си.

Нарастват спекулациите, че процесът на изглаждане на детайлите на временното споразумение се оказа по-бавен от очакваното, тъй като Пекин и Вашингтон се борят да постигнат съгласие как да отменят тарифите за стоките на другия.

Двете страни остават разделени по въпроси, свързани с трансфер на технологии и защита на интелектуалната собственост. Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза по-рано тази седмица, че Китай не "стъпва на нивото, което искам" в преговорите.

Лиу Хе, главният икономически съветник на Си и главен търговски преговарящ за Китай, настоя в сряда, че остава "предпазлив оптимист" относно постигането на междинна сделка.

Но вотът на Конгреса на САЩ за приемане на Хонконгския закон за правата на човека и демокрацията, предизвика яростна реакция от страна на Китай и въпросът сега заплашва да засенчи търговските преговори.

В четвъртък The Wall Street Journal съобщи, че Китай е поканил американските търговски преговарящи на нов кръг от преговори в Пекин, позовавайки се на неидентифицирани източници.

Освен това, Пекин се надява разговорите да се проведат преди празника за Деня на благодарността следващия четвъртък в САЩ.

Американските служители посочват, че биха желали да се срещнат лично, но не са се ангажирали със среща и ще се откажат
да пътуват за дискусиите, освен ако Китай не изясни, че ще поеме ангажименти за защита на интелектуалната собственост, принудителни технологични трансфери и селскостопански сделки.

Тая Смит, съветник на бившия министър на финансите на САЩ Хенри Полсън по въпросите за Китай, заяви, че има голям потенциал за краткосрочна сделка, но това няма да реши "много фундаменталното и идеологическо различия" между двете страни.

Тя коментира, че проблемът е, че първа фаза "бе обявена преди двете страни да разберат какво трябва да бъде в нея. Те имат предизвикателства, да определят колко дълбоки трябва да бъдат тези промени и колко трябва да бъдат предложени", каза тя.

"Със сигурност за САЩ това трябва да се изплаща - не само, че Китай е купил товар от соя (основна грижа за САЩ в преговорите) и е направено - трябва да бъде достатъчно съществено, че наистина да се чувства сякаш това е фаза от търговска сделка, а не просто тактика на забавяне."

Чарлин Баршефски, бивш търговски представител на САЩ, обясни по време на форума, че в крайна сметка само Тръмп може да подпише сделка и добави: "Това, което мога спокойно да кажа, е, че вниманието му е насочено към изборите през 2020 г. и много от неговите решения трябва да бъдат разгледани в тази светлина."

Баршефски посочва също, че администрацията на САЩ е разделена на това, което трябва да бъде в центъра на исканията им. "Тръмп се интересува от селскостопански покупки. Точка. Търговският представител на САЩ Боб Лайтхайзър се интересува от структурни промени в Китай, което е изключително необходимо", обяснява тя.

Баршефски се позовава на доклад, изготвен съвместно от Световната банка и Центъра за изследвания на развитието на Китайския държавен съвет през 2012 г., когато Лиу е ръководител на мозъчния тръст.

Докладът очертава нова стратегия за развитие на Китай за балансиране на ролята на правителството и пазара и за провеждане на пазарно ориентирани реформи, насочени към създаване на "модерно, хармонично и креативно общество с високи доходи".

Но през последните години Китай често е критикуван за бавните темпове на реформи, обяснява Баршефски: "Ако Китай приложи реформите, очертани в този доклад, днес неговата икономика щеше да бъде много по-силна, отколкото е. Това би било по-малко крехка икономика и натоварването на дълговете в Китай няма да бъде това, което е днес. Но това е приключен въпрос от гледна точка на китайските политици".

"От гледна точка на Лайтхайсер, всички структурни промени са важни. От гледна точка на Тръмп, покупките на селскостопански стоки, с поглед към земеделските производители в Средния Запад, които са ключови за неговото преизбиране".

Иън Бремер, председател и основател на Eurasia Group, прогнозира, че въпросът с Хонконг няма да окаже никакво въздействие върху сделката, "ако не ескалира допълнително".

"Бях с Лиу Хе преди две нощи. Беше ми ясно за неговото ниво на неувереност, но със сигурност надежда и предпазлив оптимизъм, че ще преминем към една фаза на сделка и че Хонконг няма да участва в това", обяснява Бремер.

"Президентът Тръмп даде да се разбере, че няма да говори за Хонконг, и не му позволи да се намесва, докато обсъждат търговията."
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка