Западен експерт: Русия не е никаква суперсила

Pan.bg 10 дек 2019 | 08:23 views (905) commentaries(1)
img
pan.bg
Определена част от западните политолози не се умориха да твърдят, че Русия не е суперсила. Но в същото време всичките им изявления се въртят все около нейните възможности на международната арена и всички дискусии за нов баланс на силите в света не могат да минат без споменаването на Русия. Не прави изключение и френският политолог Жил Кепел, който в интервю за швейцарското издание Tages-Anzeiger заявява, че не смята Русия за суперсила, но отбеляза все пак, че "Москва е единственият победител в сирийската драма". Предвид факта, че в лицето на бойците на Ислямска държава Русия се е изправила срещу интересите на САЩ и ЕС, които са суперсили, това твърдение звучи доста странно. Изглежда още по-странно с отчитане на факта, че Русия спечели в тази конфронтация - принуди свръхсилите да се откажат от плановете си да се смени законно избраното ръководство на Сирия. Според Кепел във връзка с промяната в баланса на силите Европа сама трябва да се грижи за своята защита. "Ако Европа е силна и обединена, тогава тя ще се справи", заявява с увереност политологът. Това в контекста на предишното му изявление не може да се разглежда другояче, освен като индикация, че европейците ще трябва да се справят именно с Русия. И отново възниква въпросът: „Защо суперсилата ЕС ще се безпокои от Русия, която, според Кепел,„ не е суперсила?“ . Четейки писаното от такива политолози, неволно възниква подозрението, че или Европа не е толкова силна, колкото казват западните политолози, или западните политолози не са толкова силни в темата, за която говорят.
Л. Дойчинов
По информация от https://topcor.ru
Снимка: https://akcenty.com.ua
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Borei 10 дек 2019, 09:58
   
  13
   
  0

  Европа НЕ Е СУПЕРСИЛА!
  Днес имаме само три, суперсили! САЩ, Русия и Китай.

  Европа след ВСВ напълно свикна с подчинението си на САЩ. Тя няма своя глобална политика, няма силни оръжия, няма своя военна организация да може да се защити...

  Става смешно, една комунистическа Северна Корея може да воюва с днешна Европа и има даже реални шансове да я победи, пък за Русия да не говорим!
  Днешна Европа е "проядена" от чужди народи! Няма я хубавата Западна Европа от 80-90-те години на миналият век, когато целият соц-лагер поиска да стане като нея! Днешната не е вече образец за подражание!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка