Agence France-Presse: ООН отговаря на предложението на Путин за изключителна среща на върха на петте страни - постоянни членове

Pan.bg 24 яну 2020 | 12:47 views (252) commentaries(0)
img
Коментирайки предложението на Владимир Путин за провеждане на среща на върха на лидерите на петте страни, постоянни членове на Организацията на обединените нации, за да се отговори на съвременните „предизвикателства“ в областта на сигурността, говорителят на генералния секретар на Организацията отговори, че всички усилия насочени към улесняване на дискусиите между тези пет държави са „добре дошли“. "ООН приветства всякакви усилия за провеждане на дискусии между представители на петте страни на Съвета за сигурност", каза за AFP говорителят на Генералния секретар на ООН Фархан Хак, коментирайки инициативата на Владимир Путин.
„По принцип ООН насърчава приятелските отношения между всички държави-членки. Ето защо, разбира се, всяко усилие за улесняване на дискусиите между петте постоянни членове на Съвета за сигурност е добре дошло ", заяви г-н Хак, цитиран от AFP.
Владимир Путин призова на 23 януари за изключителна среща на върха на лидерите на петте страни - постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН да отговорят на съвременните „предизвикателства“ в областта на сигурността.
"Среща на върха на държавите, които направиха най-много, за да бъде победен (нацисткия) агресор и да бъде създаден следвоенния световен ред, ще играе голяма роля в намирането на общи отговори на съвременните предизвикателства и кризи", каза руският президент. Изказвайки се в Йерусалим по случай 75-годишнината от освобождението на концентрационния лагер в Аушвиц от Червената армия и позовавайки се на „уроците от миналото“, той заяви, че е готов да се срещне с лидерите на САЩ, Великобритания, Франция и Китай, "където и да е по света". Петте страни, постоянни членове на Съвета за сигурност, носят „особена отговорност за опазването на цивилизацията“, каза той.
"Петимата постоянни членове (...) днес носят историческа отговорност и споделям вашето желание 75 години по-късно да ни съберете заедно", отговори френският президент Макрон (без допълнителни подробности), цитиран от AFP. Инициативата на Владимир Путин бе подкрепена и от президента.

Agence France-Presse (AFP)
Снимка: © AFP 2020 Staff
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker