Борисов: ЕК дава прекрасна оценка за страната ни, а към еврото ще караме по-полека /ВИДЕО/

Pan.bg 21 фев 2020 | 15:39 views (257) commentaries(0)
img
dnes.dir.bg


България е втората държава по най-нисък външен дълг в ЕС, с финансова дисциплина и стабилни финанси, заяви премиерът

"Ще вървим към чакалнята на еврозоната (валутния механизъм ERM II - б.р.) при този курс и само при абсолютен консенсус в страната. Това казах по време на срещата ми със заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис", написа на страницата си във фейсбук премиерът Бойко Борисов.

"Домбровскис заяви, че е много висока степента на сигурност сегашният обменен курс, при който левът е фиксиран към еврото, да остане и след влизането на страната ни в еврозоната. Той отбеляза, че България има добра кредитна история на фискалната и бюджетната дисциплина, както и че имаме вторият най-нисък дълг на държава в ЕС като съотношение на дълг към БВП", добави премиерът.

Премиерът Бойко Борисов разговаря днес в Брюксел със заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис. След срещата той заяви пред български журналисти, че е чул прекрасна оценка за нашата страна.

ЕК отчита, че България е втората държава по най-нисък външен дълг в ЕС, с финансова дисциплина и стабилни финанси. Лъжите, че сме задължили народа с дългове - точно обратното, посочи премиерът. Той добави, че статистическите данни за положителните оценки са на комисията.

Премиерът е уточнил пред Домбровскис, че желанието на България да върви към еврозоната "по-полека", което означава да се търси абсолютен национален консенсус. По неговите думи следва хората, опозицията и институциите да бъдат убедени, че еврото е втората валута в света, изключително стабилна, че това е Европа "на първа скорост". Ако не искаме да сме "на втора скорост", трябва да вървим в тази посока, поясни Борисов, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че в договора за присъединяването на България към ЕС е записано, че страната има такъв ангажимент. Хората биха разбрали, че няма държава, която е приела еврото, да е станала по-зле или да е по-зле от България, или да се е върнала обратно, посочи Борисов. Той съобщи, че желанието на България и Хърватия да въведат общата валута ще бъде разглеждано поотделно през юли. Имаме време да се убеждаваме, да се плашим, да чуем всички, посочи премиерът.

Много малко вероятно е да има друг валутен курс, спрямо този, при който левът е фиксиран към еврото. Няма икономическа логика за това да се искат
различни валутни курсове. Това на свой ред каза пред журналисти Валдис Домбровскис, цитиран от "Фокус".

"Тъкмо имахме дискусия и министър-председателя. Той беше много ясен, че България продължава да работи за влизането си в ERM II. Обсъдихме състоянието на изпълнението на ангажиментите за осигуряване на успешно решение за присъединяване към ERM II", допълни той.

През това време от трибуната на парламента в София депутатът от БСП проф. Румен Гечев заяви, че правителството дава заден за чакалнята на еврозоната. Причината за отлагането, ние твърдим, е манипулация на статистически данни с цел заблуда на българския народ и заблуда на ЕС и неговите институции, защото растежът на икономиката не е 3,3 процента, както декларира правителството.

Какво иска България от преговорите за европейския бюджет 2021 - 2027 г.

Премиерът заяви, че при продължаващите второ денонощие преговори за бюджета на ЕС до 2027 г. ще отстоява виждането средствата от търговията с парникови газове да остават в националния бюджет, а не да бъдат прехвърляни към ЕС. Той допълни, че е поискал най-бедните и обезлюдените райони в ЕС, в Северна и Северозападна България да получат допълнително европейско финансиране.

Борисов добави по този повод, че не е оптимист за постигането на съгласие днес. По неговите думи се втвърдява становището на Австрия, Дания, Швеция и Холандия, които биха искали по-ограничен бюджет на ЕС.

"Очаквам да продължим преговорите, защото не е само за парите, всички искат повече, но и все повече приоритети си поставяме, освен старите, и нови - и за иновациите, и за киберсигурността, и общата европейска отбрана, и за Фронтекс. Не съм оптимист, че днес ще се разберем", коментира още министър-председателят.

Борисов отбеляза, че пред държавните и правителствени ръководители ще постави акцент и върху политиките, които най-много притесняват хората като миграцията и защитата на външните граници.

Валдис Домбровскис пожела успех на България в преговорите по многогодишната финансова рамка на Европейския съюз.

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker