Лавров: САЩ демонстрира агресивен външнополитически егоцентризъм

Pan.bg 25 фев 2020 | 15:10 views (213) commentaries(0)
img news.bg


Руският външен министър Сергей Лавров заяви във вторник, че САЩ демонстрират "агресивен егоцентризъм" чрез своята външна политика, като се позовава на управлението на стратегическия капацитет на странатам съобщава "Спунтик".

"Оттеглянето на Вашингтон през 2002 г. от най-важния за стратегическата стабилност договор за АБМ нанесе тежък удар върху цялата структура в областта на контрола върху оръжията, разоръжаването и неразпространението", коментира Лавров.

Русия все още чака отговор от САЩ относно инициативата за продължаване на новия стратегически договор за намаляване на оръжията (Нов СТАРТ) без предварителни условия, а двусмислието около съдбата на споразумението предизвиква безпокойство, допълва руският външен министър.

"Несигурността около бъдещето на Нов СТАРТ е причина за безпокойство. Миналата година казах на тази конференция защо смятаме, че е важно да го запазим", заяви Лавров на конференцията за разоръжаване в Женева.

Руският дипломат отбелязва, че удължаването на договора би било разумна стъпка, предотвратяваща по-нататъшното влошаване на стратегическата стабилност и избягване на пълен срив на механизмите за ядрено и ракетно неразпространение.

"Като се имат предвид всички тези обстоятелства, руският президент предложи Русия и Съединените щати да продължат Договора НоВ СТАРТ без никакви условия. Чакаме отговор", добави той.

Нов СТАРТ е единственото останало правно обвързващо споразумение между САЩ и Русия за контрол на ядрените оръжия, което е в сила от 2011 г. и трябва да изтече през февруари 2021 г. с възможност да бъде подновено за още пет години.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker