"Барометър" остави Слави и ДБ под чертата за следващия парламент

Pan.bg 27 фев 2020 | 10:54 views (417) commentaries(0)
img
news.bg
Четирима са сигурни участници в следващия парламент, ако изборите бяха днес. Това показват данните от последното проучване на "Барометър".
Според преизчислените данни от заявилите, че ще гласуват, на първо място остава ГЕРБ с 35,2% подкрепа, като с тази си подкрепа партията поддържа резултата си, достигнат на парламентарните избори 2017 г.
На второ място след тях остава БСП с 24%, като вътрешнопартийните раздори преди вътрешните им избори не допринасят за привличане на допълнителни гласове извън рамките на твърдите им избиратели.
Третата позиция е заета от ДПС с 10,5%, а ВМРО запазва би получила гласовете на 9% от анкетираните. Патриотите имат твърдо доказан електорат, като таванът на избирателната им база достига около 600 хиляди гласоподаватели.
Евентуалната партия на Слави Трифонов, на която все още ѝ предстои да получи регистрация, към момента рискува да остане под чертата с 3,7%.
Голяма част от подкрепата за неговата партия идва от сегмента избиратели на възраст 18-26 години, които обичайно заявяват емоционални предпочитания при проучвания, но рядко отиват до урните в действителния изборен ден. Значителен дял от подкрепата за Трифонов идва от малките населени места.
Според изследването до следващата изборна нощ за партията му ще е проблематично прескачането на изборната бариера от 4%, защото конкурентните му формации имат твърд и дългогодишно затвърждаван електорат, от който е почти невъзможно да вземе гласове.
"Демократична България", подкрепена предимно от десни избиратели от големите градове, би получила гласовете на 3,1% от анкетираните. Твърдата подкрепа за тази формация е съсредоточена преобладаващо в градския център на София.
И през втория месец на 2020 година значителен си остава делът на негласуващите - 42,5%.
На въпрос към анкетираните дали се страхуват от зачестилите случаи на заразяване с коронавирус, 30,2% от респондентите заявяват, че следят активно новините по темата и се вълнуват от развоя на събитията, но за момента не се чувстват застрашени.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка