Бюджетната комисия не се съгласи на по-високи разходи от бюджета за бизнеса и хората

Pan.bg 05 апр 2020 | 15:12 views (454) commentaries(1)
img
Бюджетната комисия на Народното събрание одобри на второ четене предложената от правителството актуализация на бюджета. Не бе прието нито едно от предложенията на БСП, с които се въвеждаха повече помощи за пряко засегнатите от ограничителните мерки заради кризата с коронавируса. За тях четете тук. В понеделник се очаква проектът да бъде приет и на второ четене в пленарната зала.

Основният говорител на БСП по бюджетни въпроси Румен Гечев представи предлаганите от парламентарната група поправки. Обяви, че предложената от правителството схема 60/40 очевидно не работи заради това, че при нея бюджетът не покрива осигуровките върху тези 60%. Затова партията му предлага да се поемат и осигуровките.

Българските работодателски организации и 11 двустранни търговски камари в България оценяват като неработещи икономическите мерки, предложени от правителството дотук, и смятат, че досега свършеното е просто първа серия от мерки за справяне със ситуацията, съобщи "Капитал". Те предлагат съществена редакция на схемата 60/40 за заплатите, като една от тях е държавата да поеме и осигуровките върху 60% от заплатата.

Мерките на партията, които бяха отхвърлени, предвиждаха още от парите за покупка на оборудване за армията да се осигурят по една минимална заплата на самонаетите, а затворените със заповедта на здравния министър бизнеси да бъдат освободени от тротоарно право и ДДС върху бракуваните продукти, които не са могли да употребят. Отхвърлено беше и предложението да се подпомогнат земеделските стопани допълнително за пролетната сеитба и животновъдите.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев за пореден път обяви, че партията му подкрепя предложения от правителството проект, но на предстоящото следобед заседание на правната комисия ще предложи държавата да плати осигуровките върху поеманите 60% от заплатите в засегнатите бизнеси. "Виждате, че има негативна реакция срещу схемата. Мисля, че така ще бъде още по-справедливо и осигуровките да се разделят 60/40", посочи той.

Депутатът Светла Бъчварова обяви, че дори еврокомисията предвижда да има затруднения за стопаните да осигурят пролетната сеитба, както и животновъдите да изхранват животните. Правителството не прави почти нищо в дългосрочен план за продоволствената сигурност, обяви тя.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова репликира предложенията на опозицията с въпроса защо техният проект не предвижда никакъв спад в приходите на бюджета.

Тя бе вносител на текст между първо и второ четене на проекта, с който се предлагаше лимитът от
държавния дълг, който депутатите приеха да се вдигне от сегашните 2.2 млрд. лв. на 10 млрд. лв., да се простира и върху заеми от международни финансови институции в средносрочен период. Депутатът Румен Гечев реагира, че заемите от МВФ например обикновено са при изгодни финансови условия, но при трудни за изпълнение други изисквания. По съвет на финансовия министър Владислав Горанов Стоянова оттегли текста. Предполагам, че това предложение е било, за да се разгледат всички възможни опции за финансиране в средносрочен период, но подобно решение днес не ни е необходимо, посочи той. Допълни, че днес пазарите са неспокойни, волатилни и затова е поискал таванът на дълга да е над дупката в бюджета, за да може управляващите да наблюдават пазарите и в максимално изгодна ситуация да интервенират. /dnevnik.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Георги_Ковачев 05 апр 2020, 17:24
   
  3
   
  1

  Нда, за едни държавата е майка-кърмилница; за почти всички - мащеха проклета.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker