Американски дипломати видяха в коронавируса шанс Украйна да си "върне" Крим

Pan.bg 08 апр 2020 | 09:59 views (2035) commentaries(1)
img pan.bg

Трима бивши американски посланици в Киев - Стивън Пайфър, Джон Хърбст и Уилям Тейлър - в публикация на NPR предложиха да се използва пандемията на коронавирус за оказване на натиск върху Русия и „връщане“ на Крим в Украйна.

Според авторите на обръщението, пандемията COVID-19 „дава неочаквана възможност“ да се сложи край на конфликта в Украйна.

Бившите американски посланици заявиха, че в условията на разпространението на коронавирус и падащите цени на петрола, САЩ и техните съюзници трябва да предложат премахване на международните санкции срещу Русия, ако конфликтът в Украйна прекрати. „Коронавирусната криза може да принуди Кремъл да се съгласи“, предполагат те.

Според тях, президентът на САЩ Доналд Тръмп в сътрудничество с лидерите на Германия, Франция и Украйна, трябва да предложи на Москва да прекрати конфликта в Украйна, в замяна обещава да отмени санкциите, наложени срещу Русия. Освен това, в случай на "връщане на" Крим в Киев "ще бъде възможно да се отменят други санкции", казаха бившите дипломати.

По-рано САЩ, ЕС, Великобритания, Украйна и Грузия не позволиха на Общото събрание на ООН да приеме проекторезолюцията, предложена от Русия, призоваваща за премахване на едностранните санкции, които не позволяват на държавите да се борят с коронавируса. По-специално документът призовава да се помогне на най-засегнатите страни, особено на развиващите се, да се откажат от търговските войни и едностранните санкции, приети в заобикаляне на Съвета за сигурност на ООН. Освен Русия, още 28 държави станаха автори на декларацията.

Отношенията между Москва и западните страни се влошиха заради ситуацията в Украйна и около Крим, който се обедини отново с Русия след референдум на полуострова. Западът, обвинявайки Русия в намеса, наложи санкции срещу нея. Москва предприе ответни мерки, замести вноса със собствени стоки и неведнъж заяви, че говоренето с нея на езика на санкциите е контрапродуктивно. Русия неведнъж е заявявала, че не се явява страна в конфликта в Украйна и е субект в минските споразумения за уреждане на конфликта. Напоследък в страните от ЕС все по-ясно се чуват мнения за необходимостта от премахване на санкциите срещу Москва.

Крим се превърна в руския регион след проведения през март 2014 г. референдум, на който по-голямата част от избирателите на Република Крим и Севастопол гласуваха за присъединяване към Русия. Кримските власти проведоха референдум след преврат в
Украйна през февруари 2014 г. Украйна все още счита Крим за своя, но временно окупирана територия. Руското ръководство многократно е заявявало, че жителите на Крим демократично, в пълно съответствие с международното право и Устава на ООН, гласуваха за присъединяване към Русия. Според руския президент Владимир Путин въпросът за Крим е „напълно затворен“.

Пандемията на коронавирус COVID-19 засегна почти целия свят. Според СЗО близо 1,3 милиона души са заразени, над 72 хиляди пациенти са починали.

Източник: РИА Новости Снимка: kafanews.com

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Borei 08 апр 2020, 10:16
   
  17
   
  1

  „Коронавирусната криза може да принуди Кремъл да се съгласи“

  Тези може и да са били някога посланници в Киев, ама това не е Русия и не я познават никак!
  Русия никога няма да "върне" Крим, понеже не го смята за "анексиран", а за "върнат" по право на самите тях да го имат!
  Те смятат, че Крим през 90-те години по погрешка е отишъл към Украйна.

  И тези, като са толкова отворени, не може ли сега индианците в Северна Америка да се надяват, когато сега Короната "коси" масово белите нашественици на тяхната територия, това пък за тях да е много удобен момент, да си получат те родните земи и да изгонят нашествениците или последните да измрат и така тяхната родина да се освободи пък от тях?

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка