Небензия напомни на европейските си колеги причините за обединението на Крим с Русия

Pan.bg 22 май 2020 | 10:09 views (1082) commentaries(0)
img
pan.bg

Отправната точка бяха събитията в Киев през 2014 г., заяви постоянният представител на Русия към ООН

Самата Украйна през 2014 г. проправи пътя за обединението на Крим с Русия. Това обяви в четвъртък постоянният представител на Руската федерация при ООН Василий Небензя, изказвайки се на заседание на Съвета за сигурност на ООН по така наречената формула на Арриа (неформална дискусия с участието на гражданското общество) във формат на видеовръзка.

Постоянните представители на Германия, Франция и Чешката република, както и представителят на Европейския съюз, който взе участие в срещата, заявиха, че не признават обединението на Крим с Руската федерация и считат това за нарушение на международното право. „Украинците няма кого да обвиняват освен себе си, защото те проправиха пътя за този референдум през 2014 г.“, отговори Небензия.

"Самият аз не съм поклонник на [бившия президент на Украйна] Виктор Янукович, но искам да ви напомня, че гарантите на споразумението, постигнато между него и опозицията, бяха Германия, Франция и Полша. Тези гаранции бяха нарушени на следващия ден от опозицията, която просто иззе властта в Киев и принуди Янукович да избяга, защото се страхуваше и оправдано за живота си ", добави постоянният представител на Руската федерация.

"Това беше отправната точка на събитията в Крим - продължи той. - Ако това не се беше случило в Киев през 2014 г., ситуацията щеше да е друга и Крим днес щеше да е там, където беше преди 2014 г." "Но основната цел на днешната среща не беше да ви докажа нещо, а да чуете за реалната ситуация в Крим от тези, които живеят там", завърши руският дипломат.

На срещата присъстваха представители на гражданското общество на Крим, включително заместник-мюфтията на полуострова Есадула Байров и ръководителят на "украинската общност на Крим" Анастасия Гридчина. Те отбелязаха, че тяхното волеизявление не противоречи на конституцията на Украйна и решението за присъединяване към Русия е доброволно. Жителите на полуострова също подчертаха, че положението с правата на човека на полуострова се е подобрило значително от 2014 г.

На 11 март 2014 г. Върховният съвет на Крим и градският съвет на Севастопол на фона на политическата криза и промяната на властта в Украйна приеха декларация за независимост на Автономна република Крим и град Севастопол. На 16 март с избирателна активност
над 80% на полуострова се проведе референдум, според резултатите от който 96,77% от избирателите на Република Крим и 95,6% от Севастопол са гласували за обединение с Русия. На 18 март беше подписано споразумение за приемането на нови субекти в Руската федерация. Украйна, САЩ и Европейският съюз отказаха да признаят независимостта на Крим и обединението му с Русия.

Източник: ТАСС Снимка: cdnvideo

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка