Австрия, Холандия, Дания и Швеция предлагат свой план за подкрепа икономиката на ЕС

Pan.bg 23 май 2020 | 17:00 views (563) commentaries(0)
img
pan.bg

Четирите държави от ЕС смятат, че засегнатите страни трябва да получават заеми, а не субсидии, както по-рано предложиха германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон.

Четири европейски държави, Австрия, Холандия, Дания и Швеция, публикуваха в събота, 23 май, своя план за подпомагане на икономическото възстановяване на ЕС, засегнато от пандемията на коронавирус. Този проект беше алтернатива на предварително обявеното предложение от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон.

Планът на четирите държави, наричащи себе си "икономическата четворка", е да създадат специален фонд за укрепване на икономиката на ЕС, чиято продължителност трябва да бъде ограничена до две години. Предлага се спешната помощ на най-засегнатите страни да бъде отпусната под формата на еднократни заеми и да се ограничат областите на дейност, за които могат да се изразходват тези пари, а именно за научни изследвания и иновации, подобряване на устойчивостта на здравеопазването и осигуряване на преход към "зелена" икономика.

Според инициативата на Меркел и Макрон Европейската комисия трябва да поеме заеми на финансовия пазар от 500 милиарда евро с гаранции от ЕС и да ги разпредели под формата на субсидии на най-засегнатите страни и сектори на икономиката. Изпълнението на плана е възможно само със съгласието на всички 27 държави от Европейския съюз.

Австрийският канцлер Себастиан Курц предния ден остро остро критикува концепцията на Германия и Франция, като я нарече "създаването на дългов съюз чрез задната врата". Австрия, Холандия, Дания и Швеция са против увеличаване на бюджета на ЕС и общи задължения по дълга, което според тях ще позволи на по-слабо дисциплинираните и по-слабите страни от ЕС да се възползват от по-силните си партньори.

Източник: dw.com Снимка: dw.com

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка