Тръмп наказва Хонконг заради законът на КНР забраняващ „подривни дейности“ срещу правителството в Пекин.

Pan.bg 30 май 2020 | 14:28 views (684) commentaries(0)
img
pan.bg


Законът за предотвратяване на подривни дейности в Хонконг срещу Пекин ще се отрази на договореностите между администрацията на Хонконг и правителството във Вашингтон, заяви американският президент.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви намерението си да отнеме на Хонконг редица търговски привилегии поради новия китайски закон за сигурността на този административен регион на КНР. Изказвайки се в Белия дом вечерта на 29 май, Тръмп нарече закона, според който "сепаратизмът" и "бунтовете" са официално забранени в Хонконг, "трагедия за жителите на Хонконг, Китай и целия свят".

Тъй като този документ лишава Хонконг от автономния му статут, той ще повлияе на споразумението между този регион и Съединените щати „в пълен размер“, включително споразумение за контрол на износа и екстрадицията, заяви Доналд Тръмп, като отбелязва, че ще се правят само „малки изключения“. Той не изключи налагането на санкции срещу китайски служители, пряко свързани с ограничаване на автономията в Хонконг.

Администрацията в Хонконг разкритикува плановете на САЩ. Ръководителят на правосъдния отдел в Хонконг Тереза ​​Ченг нарече подходът на Тръмп грешен, като отбеляза, че националната сигурност е отговорност на централното правителство. Министърът на сигурността в Хонконг Джон Лий заяви, че Китай може да предприеме ответни мерки срещу САЩ, предава AFP.

През ноември 2019 г. Тръмп подписа закон за подкрепа на демокрацията и защита правата на човека в Хонконг. Той задължава Държавния департамент на САЩ да докладва на Конгреса поне веднъж годишно дали Хонконг има в достатъчна степен на автономия, за да поддържа благоприятни условия за търговия със САЩ. Документът също така предвижда възможността за санкции срещу лица, които нарушават правата на човека.

На 28 май парламентът на КНР подкрепи законопроект, насочен към прилагане на член 23 от основния закон на Хонконг, който задължава този административен регион да приема закони срещу „подривни дейности“ срещу правителството в Пекин. Преди да влезе в сила новият закон, Постоянният комитет на парламента през юни ще трябва да разработи неговите детайли. Американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че тази инициатива лишава Хонконг от автономия.

Източник: dw.com Снимка: dw.com

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка