САЩ затягат условията за износ за потенциалните си врагове - Русия, Китай, Хонконг и Венецуела

Pan.bg 30 юни 2020 | 11:18 views (536) commentaries(1)
img
pan.bg


САЩ затегнаха ограниченията върху износа на технологии и оборудване за Русия, а Хонконг е лишен от специален статут и търговски преференции.

От 29 юни новите ограничения за износ за Русия, Китай и Венецуела, които САЩ считат за потенциални врагове, влязоха в сила според документ, публикуван във федералния регистър на правителството на САЩ. Ограниченията бяха обявени през април, но влязоха в сила 60 дни след публикуването им в регистъра.

Новите условия на Бюрото за промишленост и сигурност (BIS) на Министерството на търговията на САЩ, което контролира износа, затягат правилата за износ на технологии, продукти с двойна употреба и военни продукти за Русия, Китай и Венецуела.

Съединените щати разшириха термина „военна употреба“, за да включат изискването за лицензиране на износа на цивилни продукти - лагери, телекомуникационно оборудване, полупроводници, компютри, хардуер и софтуер за ядрени реактори, полупроводникови устройства, измервателна техника и оборудване за производство на авиодвигатели. Съединените щати са обезпокоени, че тези граждански технологии и продукти могат да бъдат използвани за военни цели.

Хонконг е лишен от специален статут
Министерството на търговията на САЩ е спряло експортните преференции за Хонконг, се казва в изявление на американския министър на търговията Уилбър Рос.

Нараства рискът, американските технологии, които са важни за безопасността САЩ да попаднат при китайските военни, "което доведе до премахване на специалния статут на Хонконг", каза Рос. Всички преференции са изключени от лицензиите за износ и са възможни нови санкции, казаха от министерството.

Източник: vesti.ru Снимка: Global Look Press

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  гост 30 юни 2020, 12:10
   
  7
   
  1

  "лагери, телекомуникационно оборудване, полупроводници, компютри, хардуер и софтуер за ядрени реактори, полупроводникови устройства, измервателна техника и оборудване за производство на авиодвигатели."
  Това е производство и продукти, които просто нЕма начин да не трябват неистово на посочените държави.
  Цирк.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка