Китай и Русия блокираха резолюцията на Съвета за сигурност на ООН относно Сирия

Pan.bg 08 юли 2020 | 10:41 views (741) commentaries(0)
img pan.bg


Русия и Китай наложиха вето на Съвета за сигурност на ООН за проект на резолюция на Белгия и Германия, който разширява работата на два гранични пункта по границата на Сирия и Турция за предоставяне на хуманитарна помощ. Останалите членове на Съвета за сигурност гласуваха „за“.

Според постоянния представител на Русия Василий Небензя Русия ще представи на Съвета за сигурност своя проект за резолюция, който оставя един контролен пункт Баб Ал Хава за предоставяне на помощ.

Режимът на опростена доставка на хуманитарни и медицински доставки за Сирия от съседни държави, предимно през границата с Турция, през фронтовите линии и граничните пунктове, е в сила от юли 2014 г. и се удължава ежегодно. В своята рамка хуманитарните агенции на ООН и техните партньори имат право да използват маршрути през конфронтационни линии и гранични пунктове на Баб ес Салам, Баб ал Хава, Ел Ярубия и Ал Рамта.

В началото на януари Съветът за сигурност на ООН прие резолюция на Белгия и Германия за удължаване на механизма за шест месеца, докато броят на граничните контролно-пропускателни пунктове на границите беше решено да бъде намален до два: в действие остават само Баб ес Салам и Баб ел Хава.

За такова решение бяха Русия, Китай, Сирия. Москва подчерта, че необходимостта от други два контролно-пропускателни пунктове изчезна, тъй като ситуацията на място се промени. Според руската страна сирийските власти са поели контрол над територии, които преди са били държани от терористи и са в състояние сами да доставят хуманитарни доставки. Но това не устройва западните партньори.

Мандатът за работата на граничните пунктове Баб ес Салам и Баб ел Хава изтича на 10 юли 2020 г. За да продължи доставката на хуманитарна помощ по тези начини, Съветът за сигурност трябва да я удължи. През юни Германия и Белгия представиха нов проект на резолюция за удължаване с една година.

В първоначалната версия на документа беше предложено, като се вземе предвид пандемията COVID-19, отново да се даде възможност на хуманитарните агенции на ООН и техните партньори, като изключение, да използват граничния преход Ел Ярубия през първоначалния период - до 10 януари 2021 г. Тогава обаче авторите се отказаха от този параграф.

Източник: РИА Новости Снимки: РИА Новости / POOL

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка