Al Monitor: При авантюрата си в Кавказ, Турция май е забравила как Русия се справи с Грузия

Pan.bg 25 юли 2020 | 00:18 views (1710) commentaries(6)
img
pan.bg
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, преобразувайки "Света София" в джамия в Истанбул, се надяваше да вдигне мощна вълна от национализъм в страната, която трябваше да покаже подкрепа на избрания от него курс. Това обаче не се случи и турският лидер реши да се включи в авантюрата в Кавказ, пише американското издание Al Monitor. Експертите отбелязват, че Ердоган винаги е бил рязък и емоционален политик. Следователно последните му изявления в подкрепа на Баку на фона на избухването на поредната арменско-азербайджанска криза бяха в по-голямата си част направени за "вътрешна употреба“. В същото време Анкара се опитва да повлияе на Москва да направи отстъпки в Либия и в Сирия. Намесата на Ердоган във въпросите на Либия и Сирия също обслужва вътрешнополитическите му интереси. Но те бледнеят на фона на Армения и Азербайджан, което наистина наранява чувствата на жителите на Турция. Между турците и азербайджанците съществува етническо родство. Докато турците имат сериозна вражда с арменците. Следователно всеки въпрос за арменско-азербайджанските отношения предизвиква определен интерес към Турция. Естествено, не може да става дума за изпращане на турски войски за участие в арменско-азербайджанския конфликт в Нагорни Карабах. Всичко ще бъде ограничено до дипломатически и политически изявления с различна степен по отношение на височина. Атаката на Турция срещу Армения може да завърши с изключително остра реакция от страна на САЩ, където живее голяма арменска диаспора. Русия също няма да мълчи, тъй като на територията на Армения има руска военна база. Всъщност Анкара реши да оспорва устно правото на Москва да покровителства кавказкия регион. Ердоган може би е забравил колко бързо Русия се справи с Грузия през 2008 г. Тогава авантюрата на грузинското ръководство, което реши да атакува Южна Осетия, завърши безславно за Тбилиси. Това беше мълниеносно поражение, което само по прищявка на руснаците не доведе до промяна на политическата власт в Грузия. В същото време Азербайджан все още поддържа добри отношения с Русия и не се очакват промени по този въпрос. Азербайджанската диаспора в Москва е много влиятелна. Следователно Русия несъмнено ще запази позицията си на „по-голям брат“ в арменско-азербайджанското "изясняване" на отношенията.
Л. Дойчинов
По информация на https://topcor.ru
Снимка: http://en.kremlin.ru
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  Истината 25 юли 2020, 01:05
   
  8
   
  26

  Турция не е Грузия и това го знаят в кремъл(све пак не са малоумни) иначе след унищожената су-шка щяха да обявят война на Турция !!!!!!!

 2. #2
  Жестоката истина 25 юли 2020, 01:14
   
  4
   
  21

  Това трябва да го обясняват на близките на убитите от турски ударни дрони оператори на ЗРК в Сирия и Либия !!!

 3. #3
  nikgad 25 юли 2020, 07:32
   
  11
   
  0

  Кога ще започнете да пишете нещо за Българската армия, а не за други новини, които не ни интересуват!
  На 24 юли бе производството на поредния випуск на НВУ!

 4. #4
  САМО НАПРЕД 25 юли 2020, 08:17
   
  9
   
  13

  Отговор на коментар: #3

  В българската "армийка" € ДОБР€,
  АКО $И АПЗ ИЛИ КУРВ€!
  върховният главнокомандващ -рум€н € ФАТМАК,
  А АЗ СЪМ НЕГОВ ПЪРВИЙ "БАДЖАНАК"!

  Д€$И $€ РАЗОЧАРОВА ОТ ГАЛФОНА С МИКРОФОНА,
  ОМРЪЗНАЛ И Е МЕРЦЕДЕСА,ПИАРА,ПРОТОКОЛА!
  ПРИЗНА МИ ,ЧЕ МЕЧТАЕ ЗА БИЗН€$М€Н $ МАЙБАХ,
  ДОКАТО СНОЩИ ЯКО Я ПЛЮЩЯХ....!

  И В ЗАКЛЮЧЕНИЕ ЗА "колегите" вУенни ЩЕ КАЖА:

  -БАЙ ДОБРИ НИ ПРЕДАДЕ ,ПАРТИЯТА НИ ОГРАБИ,
  ЗА ДА СА мутрите и мижитурките ДОБР€ ,
  СВЕСТНИЯТ НАРОД ТРЯБВАШЕ ДА ГО ПОНЕСЕ!

  НО


 5. #5
  САМО НАПРЕД 25 юли 2020, 08:22
   
  8
   
  13

  НО вие ЕДВА ЛИ ЩЕ МЕ РАЗБЕРЕТЕ...,
  ПАСЕТЕ СИ СПОКОЙНО КАТ ОВЦЕТЕ!
  ДОКАТО ИМА БУДАЛИ ДА ВЯРВАТ НА
  Ч€РВ€НИ $ВИНИ И Г€Йрали (разбойкУ,рум€н)
  НЯМА КАК ДА СЕ ОПРАВИМ САМИ!
  НЯМА КАК...,НЯМА КАК!

 6. #6
  Георги_Ковачев 25 юли 2020, 09:10
   
  10
   
  0

  И едните, и другите, и третите ще си чешат езиците докато не поприключи текущия рунд на мача Армения-Азербайджан. След което ще намерят друг повод да се джафкат. За отвличане на вниманието на електората, не за друго.

Напиши коментар

Задължителни полета*